Facebook gelişen kullanıcı ağına hitap ederken; standartlarını da aynı şekilde yükselterek, yeni gelişmeleriyle kendinden söz ettirmeye devam ediyor. Bu haftaki yazımızda Facebook’un kullanıcılarının kişisel yaşamlarına pozitif etkiler katmayı hedeflediği yeniliklerini ve pazarlama aktivitelerine destek sağlayacak gelişmelerini inceledik;
1- Değişen ilişki durumu ile ilgili güncelleme
Milyonlarca kullanıcı, hayatları ile ilgili önemli detayları Facebook hesapları üzerinden arkadaşlarıyla paylaşıyor. İlişki durumları da paylaşılan önemli detaylardan bir tanesi. Fakat bir çok kişinin ilişkilerini sonlandırdıkları kişilerle eskisi kadar iletişim halinde olmak istememesi yada hayatlarındaki detaylardan karşı tarafın haberdar olmasını istememesi gibi durumlar da sıkça karşılaşılan konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Degisen-iliski-durumu-ile-ilgili-guncelleme
Facebook geliştirdiği yeni özelliği sayesinde kullanıcılarını bu yükten kurtarıyor. Kullanıcıların, ilişkilerinin bittiğini gösteren ilişki durumu güncellemeleri sonrasında, herhangi bir silme yada engelleme yoluna gitmelerine gerek kalmadan eski partnerlerinin timeline üzerindeki görünürlüğünü sınırlıyor. Yeni bir mesaj yazmak istediklerinde ya da fotoğraflarda etiketleme yapmak istediklerinde eski partnerlerinin adını önerilen isimler arasında göstermiyor. Birliktelik dönemlerinden kalma eski paylaşımlar üzerinde de tercihe bağlı olarak değişiklikler yapma imkanı sunarak geçmişe dair temizlik yapmayı kolaylaştırıyor.
Kullanıcılarına karşı sergilediği bu anlayışlı tavır sayesinde Facebook artı puanları toplayacak gibi görünüyor. 🙂
2- Yardım kuruluşları için yeni uygulama
Zaman tünelinde gezinirken, kar amacı gütmeyen ve farklı farklı alanlarda faaliyet gösteren yardım kuruluşları ile ilgili içeriklere ve kuruluşların sayfalarına sıkça rastlıyoruz. Sayfaları ziyaret ettiğimizde konu ile ilgili zaman zaman paylaşım yaparak farkındalığı arttırmamız istenirken, zaman zaman da kuruluşlara yardım kampanyaları için bağışta bulunmamız isteniyor.
Yardim-kuruluslari-icin-yeni-uygulama
2013 yılındaki Nepal depremi sonrası bizzat kendisi de bir yardım kampanyası düzenleyen Facebook; yardım kuruluşlarının daha iyi işler yapabilmesini destekleyen bir özellik geliştirdi. Gönüllü kuruluşlara ait sayfaları ziyaret ettiğimizde sayfadan ayrılmadan bağış yapabilmemizi sağlayan bu özellik; zaman tünelimizde gördüğümüz paylaşımlar üzerinden de bağış yapılabilmesine olanak sağlıyor. Kısacası zaman tünelinde gezinirken karşınıza çıkan bir yardım kampanyasına tek tıkla yardımda bulunabiliyorsunuz. Yaptığınız yardımı duyurmak ve arkadaşlarınızın katılımını sağlamak isterseniz bu hareketinizi onlarla kendi sayfanız üzerinde paylaşabiliyorsunuz.
3- Notify
Bildirimler, her nerede olursak olalım herhangi bir konudan haberdar olmamızı sağlayan oldukça önemli uyaranlar. Sosyal medya hesaplarımızdaki gelişmelerden, ilgimizi çeken etkinliklerden ve daha bir çok konudan bize gelen bildirimler sayesinde haberdar oluyoruz. Facebook, bildirimlerin kullanıcıların hayatındaki önemini çok iyi bildiği için bu mantık üzerinden hareket ederek yeni bir uygulama geliştirdi.
Notify
Notify adıyla tanıtılan yeni uygulama; kullanıcılar için önemli olan ve takip etmek istedikleri konuları üstelik kaynak sınırlaması olmadan tek bir yerde topluyor. Uygulama kullanılmaya başlandığında ilgi alanlarını seçmek yeterli oluyor. Sonrasında uygulama, kullanıcının ilgi alanları dahilindeki her gelişmeyi bildirim olarak sunuyor. Konuyla ilgili daha fazlasını görüntülemek isteyen kullanıcının yapması gereken tek şey ise bildirimi açarak haberin detayına ulaşmak oluyor.

4- Music Stories

Facebook, geçtiğimiz günlerde iPhone kullanıcıları için beğendikleri şarkıların ilk 30 saniyesini, yorumlarını yazarak kendi sayfalarında paylaşabilecekleri yeni müzik servisini duyurdu. Facebook’un bir ürün olarak ele aldığı haber kaynağını yeniliklerle her daim canlı tutmak istediğinin bir göstergesi olan bu yenilikle; Facebook timeline’ı dolduran fotoğraf, video, salt metin üçlemesini biraz kırıp, genelde Youtube üzerinden gerçekleşen müzik paylaşımına da resmi bir görünüm kazandırmak istiyor.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/Musicians/videos/10153038615461548/” width=”650″ height=”650″ onlyvideo=”1″]

Bu yenilik ilk etapta sadece iOS kullanıcılarına açılmış olsa da ilerleyen zamanlarda Facebook’un Android ve Windows Phone kullanıcıları için de geliştirmeler yapacağını öngörebiliriz. Ayrıca altyapı sağlayıcısı olarak Apple Music’in ve Spotify’in yanına Deezer gibi diğer müzik servisleri de eşlik edebilir. Yalnız Spotify’ın bile daha tüm dünyada telif sorunlarını tam olarak çözemediğini yakın zamanlarda Spotify’dan kaldırılan parçalardan tahmin edecek olursak, Facebook’un telif konusuna oldukça titiz bir şekilde önem vermesi gerekiyor. Belki de Facebook telif sorunuyla hiç uğraşmadan “bu sorunu en kolay çözen ve şarkı altyapısı en geniş olan servis ile çalışacağım.” diyerek servisi tamamen dışarıdan satın alma yoluna da gidebilir.