Hayat stresli. Rahatlamak için herkesin kendi çözümleri var. Günlük yazıyor veya derin nefes alıyoruz, birçok durumda ise rahatlatıcı videolar yardımımıza koşuyor.

Binlerce Z kuşağı katılımcısıyla yapılan 2022 Ipsos anketi günümüzde gençlerin %83’ünün rahatlamalarını sağlayan huzur verici içerikler izlemek için YouTube’u kullandığını gösteriyor.

ASMR videoları yıllardır var ve bu kategoride en çok izlenen içerik biçimlerinden olmaya devam ediyor. Diğer popüler rahatlatıcı içerik çeşitleri arasında doğa görüntüleri, cottagecore videoları ve “garip olduğu kadar eğlenceli” klip derlemeleri yer alıyor.

Z kuşağı genç bir grup, en büyükleri 25 yaşında. Ancak hem dijital hem de fiziksel olarak uluslararası kültürü ve tüketimi şekillendirmede bu kuşağın etkisi çok büyük. Alakalı mesajlar sunmak ve daha güçlü bağlar kurmak için bu gençlerin ihtiyaçları ile ilgi alanlarını bilmenin önemini hepimiz biliyoruz.

Peki, pazarlamacıların Z kuşağının şu anki düşünce yapısını daha iyi anlamak için önemli olan bu izleme trendiyle ilgili bilmesi gerekenleri neler? 

Canlı doğa görüntüleri yayınları ve 10 saatten uzun videolarla tüm gün rahatlayın

Koltuk gezginliği günümüzde daha önce olmadığı kadar kolay ve cezbedici. Uzak yerlerin sürükleyici videolarını tek tıklamayla izleyebiliyoruz. Z kuşağının bu yolculuklar için favori adresi ise YouTube: Jenerasyonun %90’ı farklı bir yerdeymiş hissi veren videolar izlediğini söylüyor.

YouTube’da uzak yerler ve doğal yaşam hakkında sayısız rahatlatıcı video var. Genellikle meditasyon müzikli belgesel tadındaki canlı yayınları ve 10 saatten uzun etkileyici doğa görüntüleri popüler biçimler arasında.

Ayrıca, bu huzur verici videoların altındaki birçok yoruma güvenecek olursak ruhani görüntüler ve hafif müzik gençlerin uykuya dalmasına bile yardımcı olabiliyor.

ASMR videoları hem mecazi olarak hem de gerçekten tam isabet

ASMR, otonom duyusal meridyen tepkinin kısaltması. ASMR videoları derken genelde durağan görüntüler ve sesler içeren rahatlatıcı, çoğunlukla sakinleştirici videolardan bahsediyoruz. Bu içeriklerde genelde fısıldayarak konuşan (veya hafif sesler çıkaran) insanlar oluyor, böylece dinleyiciler rahatlayabiliyor, kafalarında ve vücutlarında tatlı bir ürperti oluşabiliyor.

Bu tür bir “beyin masajı” bazılarına belirsiz gelse de istatistiklerde farklı bir durum görülüyor. Yalnızca 2021’de YouTube’da ASMR ile ilgili videolar 65 milyardan fazla görüntüleme aldı.

Büyük kurumlar bile bu trende yönelik çalışmalar yapmaya başlıyor. Örneğin, Londra’daki Victoria and Albert Müzesinin, koleksiyonundaki eserlerle rahatlatıcı ASMR sesleri oluşturulan “ASMR at the museum” adlı bir video oynatma listesi var.

Z kuşağı favorilerini sıradan konular olsa bile tekrar izliyor

Son araştırmamızda Z kuşağının son derece yüksek konfor için eski içerikleri izlemeye olan ilgisinin arttığını gösteriyor. Eski videoları tekrar izliyorlar ve içerik üreticiler sıradan işler yapsa bile favori kanallarını kontrol ediyorlar.

Z kuşağının %69’u kendilerini rahat hissettiren içerik üreticileri veya içerikleri sıklıkla tekrar izlediğini söylüyor.  Ayrıca jenerasyonun %82’si özlediği içerikleri tekrar izlemek için YouTube’u kullandığını belirtiyor. İyi hissetmediğiniz zamanlarda sevdiğiniz bir filmi veya TV programını tekrar izlediğinizi düşünün, Z kuşağı da bunun benzerini YouTube’da yapıyor.

Hatta Z kuşağı favori içerik üreticilerini uzun bir süre sıradan işler yapsalar bile (yeniden) izliyor. Yani bir içerik üreticinin temizlik yaptığı, kitap okuduğu, bahçe işlerini yaptığı, yemek yaptığı veya resim çizdiği ve genellikle sakin bir müzik içeren uzun vlog’lar seyrediyorlar.

Z kuşağının izleme alışkanlıklarının pazarlamacılar için önemi

Z kuşağı grubu süregelen bir pandemi ve iklim acil durumu ile büyüyor. Bu kişiler gerilim ve endişeye çok aşina.

Bu araştırma internette rahatlatıcı videolar izleyerek stresle başa çıkan bir genç kuşakla ilgili analizler sunuyor. YouTube’u “oynat”a basıp huzur bulacakları bir güvenli alan olarak görüyorlar.

Pazarlamacıların ortaya çıkan bu gerçek konusunda hassas olması ve Z kuşağının çözüm olarak benimsediği yeni alışkanlıkların farkına varması gerekiyor.

İzleyiciler her zaman hayatlarına değer katan alakalı içerikler arıyor. Şimdi, Z kuşağıyla daha güçlü bir şekilde bağ kurmak için ince farklar içeren bu analizleri kullanarak kampanyalarınızı şekillendirebilirsiniz.

Gençlere bulundukları yerde, örneğin; uzun süreli, rahatlatıcı videolar yayınlayan bir YouTube içerik üreticisiyle iş ortaklığı yaparak ulaşabilirsiniz. Başka bir seçenek olarak ise yakında yayınlayacağınız bir kampanyayla ilgili reklam öğesi planlarınızı gözden geçirebilirsiniz.

Genç müşterilerinizle bağlantı kurmak istiyorsanız bu gençlerin güvende ve rahat hissetmelerini sağlayın.

Geçmişte genç kuşaklar genellikle yüksek sesli müzik, risk alma ve kısa dikkat süresi ile ilişkilendiriliyordu. Bu araştırmada ise bu basmakalıp görüşlere karşı konuluyor ve Z kuşağının herkes gibi yalnızca hayatın stresiyle başa çıkmaya çalıştığı görülüyor.