Gençlerin sosyal medya kullanımıyla ilgili yeni bir rapor yayınlandı ve TikTok’un gençler arasında dönemin baskın platformu olduğuna dair bir başka onay daha alınırken, Facebook ilgililerinin sayısı günden güne aşağı doğru kaymaya devam ediyor.

Genç izleyiciler için hangi platformların ana odak noktası olduğuna ve ne kadar zaman harcadıklarına dair daha fazla bilgi edinmek için bu yıl Nisan ve Mayıs ayları arasında 1.300’den fazla ABD’li genç ve ebeveynleriyle anket yapan Pew Research’ün en son verilerine göre çıkan sonuçları hep beraber inceleyelim.

Pew tarafından açıklandığı gibi:

“13-17 yaş arası Amerikalı gençlerin [anket], TikTok’un artık gençler için en iyi sosyal medya platformu olduğunu, gençlerin yaklaşık %67’sinin TikTok kullandığını ve tüm gençlerin %16’sının neredeyse sürekli kullandığını söylüyor. Bu arada, Merkezin 2014-15 araştırmasında gençler arasında baskın bir sosyal medya platformu olan Facebook’u kullandığını söyleyen gençlerin oranı, bugün %71’den %32’ye düştü. ”

Bu grafikte görebileceğiniz gibi, YouTube, tüm gençlerin %95’inin uygulamayı düzenli olarak kullanmasıyla genç kullanıcılar arasında hala başı çekiyor. Ancak TikTok şimdi açık ara ikinci sırada yer alırken, Facebook’un popülaritesi gençlerin popülaritesinde düşüşe geçti.

Bu büyük bir sürpriz değil. Meta’nın kendi dahili araştırması, hem Facebook’un hem de Instagram’ın son zamanlarda genç izleyiciler arasında düşüşler gördüğünü ve Meta’nın özellikle genç izleyiciler için araçlar geliştirmeye daha fazla odaklandığı çıktısı görüldü. 

Hiç şüphe yok ki TikTok, Meta’nın geliştirme ekipleri üzerinde her geçen gün yeni baskı seviyeleri ekliyor ve bu istatistikler, platformun ne kadar önemli hale geldiğinin altını daha da çiziyor ve daha genç kullanıcılar platformlarda hakimiyet göstermeye devam ettikçe Meta’nın Facebook’u ilgili platform olarak tutmak için sarf ettiği çabayı arttırması gerekiyor. 

Yaş ortalaması hızla artan bir sosyal medya ağından bir noktada uzaklaşmak gerekiyor. Çünkü daha yaş sahibi kullanıcılarda Facebook vs kesinlikle devam ettirecek olsa da, bir sonraki büyük trendleri ve değişimleri belirleyen genç izleyiciler olduğu için aslında dönemin gerisinde kalacaklar. Ve Meta’nın – Facebook’un birinci önceliği olmasa da,  etkileşimi en üst düzeye çıkarmak yani gençleri ele geçirmek için metaverse desteğine ihtiyacı var.

Şirketin ‘Meta’ markasının bir kısmı, bu iki unsuru birbirinden uzaklaştırmakla ilgilidir, böylece Facebook artık popüler olmasa bile, VR kısmı ayrı olarak görülebilir. Ancak ne var ki tahmin etmedikleri şekilde bağlantılı olarak bir sonraki aşamaya yardımcı olmak için Facebook’un gençler arasındaki çekiciliğini mümkün olan en iyi şekilde sürdürmesini sağlamakta Meta’nın çıkarına olacaktır.

Bu yeni rakamlara dayanarak, bu bir meydan okuma olacak diyebiliriz.Aynı eğilim, YouTube, TikTok ve Snapchat’in Facebook’tan çok daha düzenli etkileşim gördüğü kullanım istatistiklerine de yansıyor.

Tabii ki, Instagram hala orada boy gösteriyor ve birçok açıdan hala popüler bir platform olduğunu görüyoruz. Ancak şu an ki duruma Facebook için rakamlar oldukça kasvetli görünüyor:

Öte yandan, Twitter da bu grafiğin oldukça altında ve gerçekten de, video platformları daha fazla dikkat çektikçe ve kullanıcıların dikkat sürelerini ve alışkanlık davranışlarını değiştirdikçe, bu ‘eski’ sosyal medya ağları daha genç izleyiciler için çekiciliğini kaybediyor gibi görünüyor. Hemen her zaman tamamen yeni yollar çalışıyor diyebiliriz.

TikTok’ta daha fazla zaman harcanması değil, uygulamadaki medya tüketiminin hızlı ateşlenen doğası, beklentileri ve yaklaşımları tamamen değiştiriyor olması ve bu da diğerlerini daha geleneksel hale getiriyor. 

Bazı açılardan eski içerik biçimleri başka bir deyişle, TikTok’un popülaritesi esasen diğer uygulamaları yakalamaya zorluyor, çünkü insanların hangi içeriğin olması gerektiğini nasıl gördüğünü tam olarak şu an TikTok geliştiriyor. Bu trendlere ayak uydurmak istemeyenler eninde sonunda kaybedecekler – yani gerçekten, değişen kullanıcı davranışlarına ayak uydurmak için gerekli bir değişim olduğundan, TikTok ve diğer popüler uygulamaları kopyalamak olmasada yakaladıkları trendleri yakalamak muhtemelen daha bilinçli bir seçim olacaktır.

Pew’in verileri, cinsiyet ayrımı açısından, kadın kullanıcıların TikTok, Instagram ve Snapchat ile daha uyumlu olduğunu, erkek gençlerin ise Twitch, Reddit ve YouTube’a daha bağlı olduğunu gösteriyor.

Bunlar, pazarlama planlamanız için bazı önemli demografik bilgilerdir ve kampanya hedeflemelerinizi ve denemelerinizi belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, sosyal medya artık birçok kişi için bir ihtiyaç olarak görülüyor:

Bu, başlı başına endişe kaynağı olabilir, ancak veriler, sosyal medyanın artık modern etkileşimli sürecimizde oynadığı kritik, bağlayıcı rolün ve tersine, neden şimdi tanıtım ve bağlantı için bu kadar güçlü bir araç olduğunun altını çiziyor.

Mevcut pazarın ve genç kullanıcıların kendilerini farklı sosyal medya uygulamalarıyla nasıl hizaya soktuğunun ilginç bir görüntüsüde denebilir. Bu, yine planlamanız için harika olabilir ve genç kitlelere ulaşmak istiyorsanız, kesinlikle bu istatistikleri not almalısınız.