Yeni yılda perakendeciler için başarının anahtarları arasında kişiselleştirme, büyümeyi sürdürme, müşteri yolculuğunu artırma ve e-hediye etme yeteneğini artırma yer alıyor.

Bu tatil sezonu güçlü bir sezon olarak şekilleniyor ancak bu perakendecilerin rahat edebileceği anlamına gelmiyor. Salgın, tüketicilerin alışveriş beklentilerini o kadar önemli ölçüde dönüştürdü ki, bilgili tüccarlar 2022’de başarıyı hedefleyerek güçlü eğilimlerden yararlanıyor.

GiftNow sponsorluğunda yapılan yakın tarihli bir Coresight Research çalışmasına göre hediye alıcılarına hizmet veren perakendeciler yeni yıla girerken iyi bir ivme kazanacak.

Çalışma, tüketici duyarlılığının ezici bir şekilde olumlu olduğunu ortaya çıkardı. Ankete katılan müşterilerin %70’inden fazlası bu sezon en az 300 dolar hediye harcamayı, 10’da 6’sı ise tatil bütçelerinin en az %40’ını internette harcamayı planlıyor. Alışveriş yapanlar da daha erken ve daha sık alışveriş yapmayı planlıyorlar – bu yıl, alışveriş sezonu Ekim ayının başlarında başladı ve Aralık ayına kadar güçlü bir şekilde devam ediyor.

Bu ana gelmek için çok çalışmak gerek. Pandemi, perakendecileri aynı anda personel zorlukları, nakliye ve tedarik zinciri belirsizlikleri gibi dış güçler ve iç faktörlerle uğraşırken çevrimiçi satışlara da yatırım yapmaya zorladı.

Ancak tüccarlar doğal olarak geleceğe odaklandı ve bundan sonra ne geleceği konusunda güçlü görüşlere sahipler. Beş perakende uzmanının 2022 için önemli trend tahminlerini sizin için derledik.

  • Müşterileri elde tutun ve büyütün

2022’deki en önemli faktörlerden biri büyümeyi yönetmek olacak. Çılgın bir 2021’den çıkan birçok perakendeci, karlılığı en üst düzeye çıkarmak için tedarik zincirini, yeni müşteri kazanımlarını ve pazar stratejilerini değerlendiriyor. Müşteriyle akıllı bir şekilde etkileşime geçmek – yerinde ve örnek hizmete sahip kanallar arasında – ve giderek daha rekabetçi bir ortamda müşterileri korumak ve büyütmek için teknolojiyi kullanmak kilit öneme sahip olacaktır.

Lauren Freedman, başkan, e-tailing grubu

  • Dijital teknoloji ile enflasyonu dengele

Perakendeciler için enflasyon, küresel salgının sunduğu temel değişikliklerden ortaya çıktığımızda büyük bir engeli temsil ediyor. Perakendeciler ayrıca yeni tüketici davranışlarına ve alışveriş tercihlerine yanıt verme konusunda zorluklarla karşı karşıyadır. Artan maliyetleri sadece alışveriş yapanlara aktarmamalıdırlar. Stratejik olmalı ve gelir artışını ve müşteri sadakatini korumak için e-ticaret süreçlerini kolaylaştıran ve optimize eden teknolojiye bakarak enflasyonist baskıları dengelemek için başka fırsatlar aramalıdırlar.

Steven Winnick, kıdemli analist, Coresight Research

  • Alışveriş deneyimini kişiselleştirin

Perakendeciler dijital platformlarını yükseltmeye ve tüketici alışveriş deneyimini kişiselleştirmek için daha fazla yol sağlamaya odaklanmalıdır. Örneğin, HomeChef kısa bir süre önce tüketicilerin kişiselleştirilmiş e-hediye kartları ve posta fiziksel hediye kartları göndermeleri için bütünsel bir hediye kartı deneyimine sahip yeni bir çevrimiçi hediye platformu başlattı. 2022’de perakendeciler, e-ticaret özel hediye seçeneklerini geliştirmek ve kurumsal hediye programını mağaza içi ve çevrimiçi kanalları içerecek şekilde genişletmek için kişiselleştirmeyi takip etmelidir.

Eric Dean, pazarlama ortaklıkları kıdemli direktörü, HomeChef

  • Hedef kitlelerinizi daha iyi anlayın

Her biri e-ticaretten çok farklı bir beklentisi olan ve buna ihtiyaç duyan hem tüketicilere hem de şeflere satış yapıyoruz. Şefler faydacıdır – içeri girmek, ihtiyaç duydukları ürünlere erişmek ve hızlı bir şekilde çıkmak isterler. Buna karşılık, tüketiciler kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, derecelendirmeler, yorumlar ve tariflerle romantizm yaşamak ister. Perakendeciler, e-ticaret deneyimlerinin hedef kitlelerinin her biri için kasıtlı ve alakalı olduğundan emin olmak için web sitelerinde alıcılarının kişiliklerini göz önünde bulundurarak kitle odaklı içerik oluşturmalıdır.

Chip Overstreet, CEO, Spiceology

  • Müşteri yolculuğunu iyileştirin

2022 tamamen müşteri deneyimi ile ilgili olacak. Bilgili markalar müşteri yolculuğunun gözden kaçan bölümlerine odaklanacak ve deneyimi geliştirmek için çalışacaktır. Hediye kartları başlamak için harika bir yerdir. Deneyimi kişiselleştirmek için bir fırsat var mı? Yeni bir müşteriyi tanımlamak için mi? Etkileşimden önce, etkileşim sırasında veya sonrasında etkileşim kurmanın yolları var mı? Hediye kartları diğer temas noktalarına nasıl bağlanabilir? Küçük değişiklikler yapmak bile etkili olabilir.

Joe Pino, Başkan Yardımcısı stratejisi ve çözümleri, Clutch

  • E-hediyeyi yükseltin

Bu açıklamaların müşteri deneyimi etrafında nasıl birleştiği önemlidir. GiftNow, perakendecilerin hediye yolculuğuna daha kasıtlı bir şekilde odaklanarak ve yol boyunca hem hediye edenlerin hem de alıcıların dikkatini çekerek e-hediye yeteneklerini geliştireceğini öngörüyor.

GiftNow tarafından yaptırılan yeni bir anket, perakendecilerin yüzde 90’ının bu tatilde e-hediye vermeyi planladığını ve yaklaşık üçte ikisinin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için anında dijital teslimat ve hediye kişiselleştirme planladığını gösterdi.

Hediye satın alımından hediye teslimatına kadar deneyimi optimize etmek, kullanılmamış gelir için yeni temas noktaları oluşturabilir. Özellikle bu yıl öne çekilen tatil alışveriş penceresiyle, sorunsuz bir deneyim, alışverişçi sadakatini tam olarak doğru zamanda artırabilir, promosyonların etkisini güçlendirebilir ve tatil boyunca ve sonrasında tekrarlanan alışverişleri takip etmeyi teşvik edebilir.

Perakendecilerin, 2021’de perakende ortamına hakim olan envanter eksikliklerini ve nakliye gecikmelerini çözmek için e-hediyeden yararlandığını da gördük. Hediye ve hediye teslimatlarını düşünceli e-hediye çözümleriyle ayırma, perakendecilerin yüksek maliyetli kargo ek ücretlerini azaltmalarına yardımcı olabilir. Daha da önemlisi, son dakika alışveriş yapanlara daha iyi hitap etmek ve son dakika gelir fırsatlarından yararlanmak için perakendecilerin “dijital kapılarının” bayrama kadar açık kalmasına yardımcı olabilirler.

Bu kritik satış penceresinde olumlu ve ödüllendirici deneyimler sunmak için e-ticareti yeniden düşünen satıcılar, hem hediye verenleri hem de alıcıları kalıcı sadık müşterilere dönüştürürken tatil alışverişine daha fazla neşe katabilir. Mutlu satışlar!