İnsanlık tarihinde yepyeni bir çağı temsil edecek olan Metaverse kavramı, gün geçtikçe daha sık karşımıza çıkmaya başlıyor. Metaverse, internet çağını çok daha ileriye taşıyarak markaların içeriklerine dünya üzerindeki milyonlarca insanın ulaşabilmesini sağlayacak. Ana motivasyonu bu olmasa da Metaverse’ün, pazarlama ve reklam sektörlerini fazlasıyla geliştireceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Dünya üzerindeki insanların neredeyse yarısının kendisinden dahi haberi yokken, Metaverse oldukça büyük markalara ev sahipliği yapmaya başladı bile. Herkesin bildiği bu büyük markaların büyük yatırımlar yapıp Metaverse’e böylesine güvenmeleri, gelecekte Metaverse’ün adını çok daha sık duyacağımız anlamına geliyor. 

Metaverse dünyasına adım atan markaları merak ediyorsanız, gelin birlikte neler yapmışlar bir bakalım.

H&M, Metaverse dünyasında açılan ilk perakende giyim mağazası oldu

İsveç merkezli giyim şirketi H&M, Metaverse üzerine inşa edilmiş “CEEK VR” şehrinde ilk sanal mağazasını açarak Metaverse dünyasına katılan şirketler arasındaki yerini aldı.

CEEK VR’da kurulan mağazada; H&M’in yeni koleksiyonlarına bakabilmek ya da sipariş verebilmek mümkün. Bu sayede Metaverse evreninde fiziksel mağazaya gitmeden alışveriş yapmak da mümkün oluyor.

McDonald’s, Metaverse’e sponsorluk çalışmasıyla giriş yaptı

OfflineTV tarafından bugün düzenlenen sanal bir etkinlikte sponsor olan McDonald’s, Metaverse’e ilk kez bu sponsorluk çalışmasıyla birlikte adımını attı. Etkinlikte McDonald’s, kullanıcılara bir pop-up deneyimi sunuyor ve bu deneyim sayesinde kullanıcılar dijital ürünler kazanıyor. Öte yandan kullanıcıların oluşturdukları avatarlar ile OfflineTV ekibiyle etkileşime girmeleri de mümkün. 

Adidas, “adiVerse” ile Metaverse dünyasına girdi

Adidas, kısa süre önce, Metaverse’ü keşfetmek için önemli bir adım atarak “adidas Confirmed” uygulamasında POAP (Katılım Kanıtı Protokolü) başlattı. Ünlü spor giyim markası, resmi Twitter hesabından POAP’ına bir yönlendirme linki de paylaştı.

Bunun yanı sıra kripto ve blockchain endüstrisine de katılacağı düşünülüyor. Söylenenlere göre adidas’ın spor giyim firması için kripto ödemelerini etkinleştirmek için ortak olabileceği ve adidas ekosistemine potansiyel bir dijital varlık ödeme entegrasyonu getirebileceği yönündeydi. Ardından adidas, Amerika’nın önde gelen kriptopara borsası Coinbase ile partnerlik planlarını da duyurdu. Coinbase duyurusu, son günlerde The Sandbox’taki 144 parsellik adidas Originals alanına köprü oluşturan bir Sandbox tweet’i ile başladı.

Sandbox, iki şirketin geleceklerini birlikte tasarlamaları için bir düzenleme önerdi. Bu, Adidas’ı, Nike’ın spor ayakkabı satmayı planladığı Roblox’taki rakibi Nikeland’a benzer bir şey olan, markanın Metaverse’ü için bir isim olabilecek “adiVerse” önermeye sevk etti. Ayrıca, spor malzemeleri şirketinin Sandbox’ın Metaverse’ünde, belki de harika bir şey inşa etmeye hazırlanırken bir parça arazi satın almış gibi göründüğü de gözlerden kaçmadı.

Adidas, geleceğin geliştiricilerini Metaverse dünyasında gelişmeye teşvik etmeyi planlıyor. Firma, Metaverse ile insanların kendilerini özgün fikirlerle özgürce ifade edebileceklerini söyledi. adidas, toplulukla birlikte öğrenebilecekleri ve herkes için daha iyi bir gelecek inşa edebilecekleri konusunda ısrar ediyor. Sandbox’ın yerel para birimi SAND ise, bu etkileşimlerden sonra ise yaklaşık yüzde 25 arttı.

Microsoft’tan Xbox için 20. yıla özel Metaverse müzesi

Microsoft’un oyun konsolu olan Xbox, bu yıl 20. yaşına giriyor. Şirket 20. yaşına özel, Xbox’ın tarihçesini konu alan bir sanal bir müze açtı. 

Müzeyi gezerken, Xbox’ın yaşadığı değişimler ya da gelişimi video ve görsel formatta gösteriliyor. Aynı zamanda 20 yıllık tarihçesi ve konsolların çıktığı günler gibi önemli tarihler de atlanmamış. Böylece ziyaretçiler sanal bir evrenin nasıl olabileceğine dair fikir sahibi olurken, konsolun tanıtımına katılmış oluyorlar. Metaverse şeklinde ve muadillerine göre sanal bir ortamda tasarlanan müzeyi gezmek ise elbette avatar halinizle mümkün.

Ayrıca bir Xbox’ınız varsa müzeyi kendi hesabınız aracılığıyla da gezebilirsiniz. Ziyaretçiler hesaplarından giriş yaparak, isme özel olarak hazırlanmış kişisel bir evrene adım atabiliyor.

Kişisel evreninizde Xbox dünyasına adım attığınız ilk andan itibaren tüm eylemlerinizi, oynadığınız ve indirdiğiniz oyunları bulabiliyorsunuz. Hangi oyunu en çok oynadınız ya da Xbox ile ne kadar zaman geçirdiğinize dair istatistikleri de görebiliyorsunuz.

Nike ve Roblox Metaverse için ortaklık kuruyor

Nike, bir sanal oyun alanı oluşturmak için Roblox ile bir ortaklık yaptığını duyurdu.

Roblox ile iş birliği yaparak, hayranlarının bağlantı kurması, oluşturması, deneyimlerini paylaşması ve rekabet etmesi için Nikeland adında yeni bir oyun alanını oluşturdu. Nike, sporu ve oyunu bir yaşam tarzına dönüştürme hedefi üzerine bu dünyayı inşa etti.

Nikeland’de ebeleme, yakartop ve zemin lav gibi oyuncuların arkadaşlarıyla birlikte oynayabileceği mini oyunlar içeriyor. Bunun yanında mobil cihazlarında ivme ölçere sahip oyuncular, gerçek dünyadaki hareketleri oyuna entegre edebilecekler. Örneğin; gerçek hayatta birkaç adım atarsanız, sanal alanda da bir adım atmış olacaksınız. Ayrıca uzun vadede Nike, Metaverse’ün Dünya Kupası sırasında futbol, basketbol turnuvaları veya eleme maçları gibi küresel spor etkinliklerinin oyun içi versiyonlarına ev sahipliği yapabileceğini de umuyor.

Elbette, Nike her şeyden önce bir spor giyim markası olduğu için, kullanıcılara en yeni kıyafetleri ve spor ayakkabılarını denemeleri için bir “dijital showroom” sunacak. Showroom ayrıca gelecekteki çıkacak ürünler hakkında bilgi verebilir ve kullanıcıların öğeleri birlikte oluşturmasına izin verme olasılığına da sahip.

Williams Trading’de analist olan Sam Poser, CNBC’ye, Nikeland’in yalnızca marka bilinirliğini yaymanın bir yolu olarak değil, aynı zamanda marka için bir test alanı olarak da başarılı olacağını düşündüğünü söyledi. Ayrıca Roblox aylık tahmini 200 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla çocuklar ve gençler arasında en popüler oyunlardan biri. Nike, bu gençlerin markayla etkileşime geçebilecekleri boş bir alan sunarak, onların gerçek dünyada müşterisi olmaları için bir yol yaratıyor.

Balenciaga, Fortnite ile iş birliği yaptı

Balenciaga x Fortnite iş birliği, bir NFT koleksiyonunda ziyade markanın çok daha büyük bir topluluğa erişmesini sağladı. Balenciaga’nın, 2021 sonbahar koleksiyonu Unreal Engine kullanılarak oluşturulan “Afterworld: The Age of Tomorrow” adlı kapalı bir oyun ortamında sunulduğundan, oyuncuları Fortnite’a yeni bir giriş yapmak zorunda bırakmıyor. Balenciaga, yeni formatları ve teknolojileri takip etme ve benimseme konusunda hayli hızlı davranarak ismini, kendi hedef kitlesi olsun olmasın tüm Fortnite oyuncularına duyurmuş oldu.

Charli Cohen’den “Pokemon” mağazası

Pokemon’un 25. yaşını kutlamak için giyim markası Charli Cohen, İngiliz mağaza Selfridges ile dijital bir alanda dijital bir alışveriş deneyimi başlattı. Sürükleyici dijital alışveriş deneyimine bir telefon veya tarayıcı aracılığıyla erişilebilirken, bu deneyim alışveriş yapanların mağazada gezinmek ve ödüller aramak için AR kullanmalarına izin veriyor. Selfridges, özel bir alan aracılığıyla AR’a dahil olan ilk alışveriş merkezlerinden biri. Mağazalar daha deneyimsel hale geldikçe alışveriş deneyimleri zaten bir evrim geçiriyor ve bu iş birliği, Pokemon evreninin gerçek dünyamıza girmesine izin veriyor.

Şirketlerin bizleri yavaş yavaş minik Metaverse dünyalarıyla tanıştırma çabaları “ilerleyen yıllarda daha geniş bir Metaverse evreni oluşacak mı?” sorusunu akıllara getiriyor. Belki de çoktan Metaverse’e doğru giden yolculuk başlamıştır, siz ne dersiniz?