Konuyla ister sektörel, isterse sosyal bir alakanız olsun; her iki koşulda da etkileşim içerisinde bulunduğunuz bu dünyanın son durumunu merak edersiniz. Ne tür yenilikler var, bunlar deneyimlerinizi ne şekilde etkileyecek gibi konulara hakim olmak kaçınılmaz bir talep haline dönüşür. Sosyal medya, yenilik açısından bakıldığında hemen hemen her mecra özelinde durdurulamaz bir gelişim gösteriyor. İçinde bulunduğumuz çağın sunduğu fırsatların da etkisiyle, her gün yeni bir geliştirmeyle karşılaşıyoruz. İşte tam da bu sebeple, son dönemde teknoloji bloglarında konuşulan, kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılanan ve ses getiren yenilikleri kaçıranlar için bir araya getirerek, hızlıca güncellenelim istedik. Başlıklar için sizi aşağıya alalım;

  • Facebook ”Stories” Uygulamasını İrlanda’da Test Etti.

Facebook, önümüzdeki aylarda daha fazla ülkeye getirmeyi planladığı ”Facebook Stories” özelliğini İrlanda’daki iOS ve Android uygulamaları için yayına aldı. Snapchat ve Instagram’da bulunan Stories özelliklerine çok benzer şekilde; Facebook da kullanıcıların 24 saat içerisinde kaybolan geçici fotoğraf veya videolarını kendi feed’leri üzerinde yayınlamalarına olanak sağlıyor. Kullanıcılar tarafından paylaşılan bu hikayeler, haber akışının üst kısmında konumlanıyor ve bu hikayeler üzerinde çıkartmalar, efektler ve daha pek çok şey kullanılabiliyor. Kısacası bu geliştirme için Instagram Stories uygulamasının Facebook versiyonu diyebiliriz. Teknoloji bloglarına göre bu geliştirmenin yayına alınması ise Ağustos 2017 tarihinden önce olmayacak.

  • Snapchat, TV benzeri Derecelendirme Sistemine Dayalı Reklamlar Sunmaya Başladı

Snapchat, Nielsen’in mobil Dijital Reklam Derecelendirmeleri (mDAR) birimi ile markalara; yaş gruplarına ve cinsiyete göre sınıflandırılmış Snapchat izleyici kitlelerine ulaşabilme garantisi olan bir ortaklık ortaya koydu. Çoğunlukla, pazarlamacıların Nielsen’in TV sunumlarıyla alıştıkları türden (sipariş vermekten sonuçların ölçülmesine kadar)  bir sistemi barındıran bu ortaklıkla temelde reklam ölçümüyle sınırlı olan Snap-Nielsen ilişkisini farklı bir boyuta taşıdı.

  • Facebook, Videoların İzlenme Durumlarına Göre Ayarlanan News Feed Algoritmasını Yayına Aldı

Facebook, yayına aldığı yeni algoritma sayesinde; uzun videolardan sonuna kadar izlenenlerin news feed sıralamasında daha yüksek bir önceliğe sahip olacağını duyurdu. “Tamamlanma Yüzdesi”, ağın news feed sıralamasında hangi videoların öne çıkacağını belirlemek için kullandığı birçok parametreden biri; fakat bu geliştirmeyle birlikte uzun videoların sıralanmasında daha ağırlıklı bir role sahip olacak. Bu güncelleme sonucunda kısa vadede akışta göze çarpan büyük değişikliklerden ziyade, uzun videoların hafif bir artış yaşaması ve bazı kısa videoların News Feed dağılımında hafif bir düşüş görmesi gibi sonuçlar olacağı öngörülüyor.
fbvideo Bu arada yeri gelmişken konuya dair bir dipnot ekleyelim; Facebook daha uzun videoların sonuna kadar izlenmesinin daha zor olduğunu ve bunun sağlanabilmesinin daha büyük bir özveri gerektirdiğini belirtirken; daha kısa videolarla kıyaslanarak olumsuz değerlendirilmelerinin yanlış olduğunu kabul ediyor.

  • Facebook Messenger Reklamlarını Tayland ve Avusturalyada Test Etmeye Başladı

Facebook; Avustralya ve Tayland’da, işletmelerin Messenger uygulamasının ana ekranına reklam yerleştirebilmesini sağlayan “çok küçük bir test” yürütüyor. Test edilen yeni uygulamada, reklamlar kullanıcıların son konuşma pencerelerinin ve sık kullanılanlarının altında görünürken, kullanıcılar reklamlarla etkileşimde bulunmadıkça ileti dizisinde reklamlar görünür olmayacak. Reklamlar aynı zamanda sayfada bulunan bir dropdown menü aracılığıyla raporlanabilir ya da görünmez şekilde saklanabilir olacak.
gd-facebook-messenger-ads TechCrunch’ın haberine göre ilerleyen haftalarda ufak test grupları üzerinden yeni reklam uygulamasını görmeye başlamış olacağız.

  • Instagram Web-Embed Tasarımını Değiştirdi

Instagram, web embed tasarımlarına şu anki genel görünüm ve izlenimiyle daha uyumlu olacak şekilde tasarlanmış daha temiz ve daha düzgün bir güncelleme getirdi. Web sitelerine gömülen Instagram alıntıları, bundan böyle tasarımsal olarak parçası oldukları hikayeyle daha bütün bir anlam taşıyacak şekilde görünecek ve paylaşıldığı tarihe ait bilgileri de barındıracak. Instagram’ın yaptığı açıklamaya göre güncellenen tasarım çok büyük bir fark barındırmıyor fakat eskisine oranla daha şık bir görünüme sahip.
Instagram rolled out a cleaner, more streamlined look to its web embed feature.

  • Instagram Live Stories Özelliğini Resmi Olarak Yayına Aldı

Instagram geçtiğimiz yıl yayına aldığı ”Stories” özelliğinin ardından, geçtiğimiz günlerde canlı yayın uygulamasını da başlattı. Kullanıcılara canlı olarak yayın yapma imkanı sunan özellik, yayın sonlandırıldığında erişilmez hale geliyor. Kısacası yayına yetişemezseniz, sonradan görüntüleme şansına sahip değilsiniz. Live Stories özelliği yayına alındığı andan itibaren özellikle Instagram fenomenleri başta olmak üzere markalar ve tekil kullanıcılar tarafında oldukça büyük ilgiyle karşılandı.
instagram live video ile ilgili görsel sonucu

  • Twitter Keşfet Tab’ini Genişletiyor

Twitter, Keşfet sekmesini öncesine göre daha kapsamlı olacak şekilde kullanıcıların hizmetine sunmaya başladığını duyurdu. Explore sekmesi bundan böyle “eğilimler, anlar, arama ve en iyi canlı video” özelliğine sahip olacak ve Twitter’ın dünyada neler olup bittiğini daha kolay görme ve kullanıcılarına bu konuda yardımcı olabilme statüsünü sürdürmesinde önemli bir rol üstlenecek. Geliştirme sayesinde kullanıcıların kolaylıkla haberleri, trendleri ve şu anda popüler olan başlıkları Twitter’da bulabilir olacaklar. Keşfet sekmesinin en son sürümü, öncelikli olarak iOS’da kullanıma sunulmaya başlayacak, Android’te ise önümüzdeki haftalarda aktif olacak.

  • Snapchat Tasarımını Yeniledi

Snapchat, geçtiğimiz yılı iş birlikleri ve geliştirmeleri ile oldukça inovatif geçirmişti. 2017’de ise ilk hamlesini yine geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği iş birliklerinden olan Bitmoji uygulamasına ait avatarları da içeren bir tasarım değişikliğiyle yaptı. Yenilenen tasarımda, Global Search özelliğinin yanı sıra kullanıcılara ait avatarlar listeleniyor. Aynı zamanda kullanım açısından da uzun zamandır eleştirilen uygulama, bu alanda da iyileştirmeye giderek kullanıcılarına daha rahat ve kullanışlı bir deneyim sunuyor.
snapchat new redesign ile ilgili görsel sonucu

  • Snapchat, Yayıncılar İçin Güncellenen Guideline’ını Duyurdu.

Hepimizin bildiği gibi Snapchat uygulamasında bulunan Discover bölümünde, çeşitli kaynaklara ait yayınlara ulaşabiliyoruz. Geçtiğimiz yıl yapılan geliştirmelerle kullanılmaya başlanan bu özellik için Snapchat tarafından yeni bir guideline yayınlandı. Yeni guideline’a göre yayıncılarına yeni haber değeri taşımayan paylaşımlarda bulunmamalarını, buna ek olarak kullanıcıları uygulama dışına yönlendirecek linkli paylaşımlardan ve fake haberlerden kaçınmalarını tavsiye etti. Adweek’in haberine göre Snapchat, aynı zamanda yayıncıları tarafından paylaşılan içerikler üzerinde yetişkin olmayan kullanıcıları korumak amacıyla yaş koruması sağlayan bir uzantı geliştirmeyi de planlıyor. Bu sayede yaş kuralına uymayan kullanıcılar, belirli içeriklere erişim sağlayamayacak. Guide’ı detaylı incelemek isteyenler buradan ulaşabilir.
snapchat new redesign ile ilgili görsel sonucu

  • Facebook Gizlilik Düzenlemeleri Sitesini Güncelledi

Facebook, kullanıcıların kişisel bilgilerini denetlemek için kullanacakları araçları kolaylıkla bulmalarını sağlamak için Temel Gizlilik Bilgileri sitesini güncelledi. Yeni düzen; gelişmiş işlevsellik özellikleri, gizlilik ve güvenlik konularını bulmayı kolaylaştıran yapısıyla oldukça rahat bir kullanıcı deneyimine sahip. Facebook’un yeni güncellemesi “hesabınızı güvence altına almak, paylaşımlarınızı kimlerin görebildiğini kontrol etmek ve profilinizin başkalarına nasıl göründüğünü bilebilmek” gibi birçok konuda adım adım ipuçlarının yer aldığı; toplam 44 farklı dilde 32 kılavuz sunuyor.
The updated Facebook Privacy Basics site makes it easier to find tips and tools for controlling your information on Facebook.   Takip edilmeye değer bulunan yeni gelişmelere ve okunmaya değer küçük notlara yer vereceğimiz bir sonraki yazı dizimizi kaçırmamak için takipte kalın. 🙂