En son sosyal medya güncellemelerini anlamak ve sosyal medya pazarlamasında kendi çabalarınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, tüketim eğilimlerine daha geniş bir bakış açısıyla bakmaya ve insanların zaman içinde çeşitli şekillerde bağlanmak için sosyal uygulamaları nasıl kullanmak istediklerini düşünmek yararlı olacaktır.

Bu tür trendleri anlayarak, insanların markanızdan ne görmek istediklerine dair daha net bir fikir edinebilirsiniz. İşte bu noktada uygulama analiz platformu App Annie’nin en son raporu imdadımıza yetişiyor.

App Annie’nin “Sosyal Uygulamaların Evrimi” raporu, sosyal medya kullanım eğilimlerinin son on yılda nasıl geliştiğini inceleyerek canlı yayının yükselişini, sosyal ticarete artan odaklanmayı, TikTok ve Snapchat’in büyümesini ve daha fazlasını bizlere anlatıyor.

Rapor, önemli değişiklikleri ve en son platform güncellemelerini neyin yönlendirdiğini kontrol etmek isteyenler için önemli bir arşiv. Biz de bu yazımızda bazı önemli noktalarına göz attık.

Muhtemelen raporun en büyük vurgusu, 2021’in ilk yarısında kümülatif harcamanın yıldan yıla %50 artarak 3,2 milyar dolar olduğu sosyal uygulamalardaki tüketici harcamalarındaki artış.

Bu grafikte görebileceğiniz gibi; Asya pazarlarında, özellikle Hindistan’da sosyal medya uygulamalarının daha geniş çapta benimsenmesi, uygulama içi harcamaları üst zirvelere taşıdı.

Her uygulamanın neden yayın içi ticarete geçmek istediğini merak ediyorsanız, tam da bu sebeple size yardımcı oluyor. Veriler; kullanıcı katılımını doğrudan harcama ve alışveriş davranışlarına iten, platformlar için yeni gelir potansiyeli ve markalar için yeni fırsatlar sağlayan bu platformlar için önemli fırsatları gözler önüne seriyor.

Ürün kataloğunuzu Facebook veya Instagram mağazalarına eklemeyi düşünmediyseniz veya TikTok’un gelişen e-ticaret planlarını takip etmiyorsanız, dikkat etmenizin zamanı gelmiş olabilir.

Rapor aynı zamanda canlı akış yaratıcılarının birçok açıdan öncülük ettiği, kullanıcıların sosyal uygulamalarda tam olarak nasıl harcama yapmak istediklerini de inceliyor.

Rapora göre:

“Canlı akışa ağırlık veren en iyi 5 sosyal uygulamada harcanan toplam süre, 2021’de Çin dışında yalnızca Android telefonlarda yarım trilyon saati aşacak. Ayrıca 3 yıllık bileşik büyüme oranı; sohbet, fotoğraf ve video uygulamaları için %15’e kıyasla %25 olacak.”

Odak, 2014 ve 2018 arasında sosyal medya platformlarından ve görüşlerinizin kamuya açık yayınlanmasından uzaklaştı. Bunun yerine mesajlaşma ve özel gruplara yöneldi. Özellikle Facebook ile uygulama içi etkileşimini en üst düzeye çıkarmak için gruplara büyük bir baskı yapıldı.

Şimdi, canlı yayın bir kez daha ilgi çekiyor gibi görünüyor. Bu da elbette pandemi tarafından güçlendirildi ve genellikle kilit altında olanlar için en iyi yedek sosyalleşmeyi sağladı. Bunun VR bağlantısı olmasının ve dijital dünyalarda (metaverse) sosyalleşmenin uzantısını göz önünde bulundurduğunuzda, COVID sonrası ortama geçerken bile bu eğilimin tutması muhtemel görünüyor.

Ancak sadece canlı yayınları izlemekle kalmıyor, aynı zamanda yayınlarda da harcama yapılıyor.

“Öne çıkan bir özellik olarak canlı yayın sunan sosyal uygulamalar, H1 2021’deki en iyi 25 sosyal uygulamada harcanan her 4 doların 3’ünü oluşturuyor.”

Bu büyümenin büyük bir unsuru, özellikle Asya’daki içerik oluşturucuların esasen içerik oluşturuculara bağış görevi gören ve çıktılarını sübvanse eden yayın içi sanal hediyelerden büyük dolarlar üretmesiyle sanal “hediye” oluyor.

FacebookYouTube ve TikTok’un aynı varyasyonları yaratmasıyla ve eğilim batılı meslektaşlarıyla aynı doğruluğa sahip batı bölgelerinde yakalanmamış gibi görünse de veriler yine önemli bir fırsata işaret ediyor. Canlı yayınlar anında bağlantı hissi sağlıyor, topluluk oluşturmaya ve akış içinde doğrudan işlemleri kolaylaştırmaya yardımcı oluyor.

Facebook şimdi ana uygulamasında ve Instagram’da alışveriş canlı akışlarını deniyor, TikTok ayrıca büyük markalar ve platform yıldızlarıyla bir dizi canlı akış alışveriş iş birliklerine ev sahipliği yapıyor.

Bunun batı pazarlarında daha büyük bir trend haline gelip gelmeyeceği henüz belirsiz, ancak fırsat var ve belirtildiği gibi daha geniş kullanım değişimleriyle de uyumlu bir özellik.

Rapor ayrıca, App Annie’nin verilerine göre kullanıcı başına uygulamada harcanan aylık ortalama süre açısından hem ABD’de hem de Birleşik Krallık’ta YouTube’u geride bırakan TikTok’un büyümesini de inceliyor.

TikTok’un büyümesine tanık olmak şaşırtıcıydı ve bu popülerliği hem TikTok’un kendisi hem de en iyi yıldızları için sürdürülebilir bir işletmeye dönüşüyor. TikTok için ana risk, kısa biçimli videonun reklamlar için daha az potansiyel sunması ve dolayısıyla içerik oluşturucular için daha düşük gelir potansiyeli sunması ile etkili para kazanma yolları diyebiliriz. Bu anlamda, YouTube ve Facebook daha iyi gelir fırsatları sunabilir, ancak TikTok markalar ve içerik oluşturucular arasında daha doğrudan bağlantı kurmak için çalışırken, aynı zamanda daha fazla reklam fırsatını kolaylaştırmak için daha uzun biçimli videolar denemeye başladı.

ABD hükumetinin ve potansiyel olarak diğerlerinin, Çin hükümeti bağlantıları nedeniyle TikTok’u yasaklamak için harekete geçme riski de var. Güvenlik analistleri arasında devam eden bir endişe var ve bir kez daha gündeme gelirse, uygulama için hala büyük bir engel haline gelebilir.

Bu nedenle, en iyi içerik oluşturucuların uygulamaya güvenmek yerine seçeneklerini açık tutmaya çalışacakları da muhtemel görünüyor. Bu da TikTok’un büyüme potansiyelini en üst düzeye çıkarmasına bir engel olabilir.

Her iki durumda da genel kullanım açısından TikTok, açıkça büyük bir kazanan ve sosyal alanda ilgi kazanmaya devam ediyor.

Bu, son on yılda uygulama indirme sıralamasına bakıldığında da tabloya yansıyor.

Facebook’un egemenliği kesinlikle açık. Ancak TikTok’un yükselişi, Twitter’ın düşüşü ve Snapchat’in yeniden canlanması gibi diğer eğilimleri de gözlemlemek ilginç.

Raporda vurgulanan diğer bir unsur da App Annie’nin verilerine göre Snapchat’in deniz aşırı indirmeleri, önceki 2 yıla kıyasla son 12 ayda %45 arttı.

Bu, büyük ölçüde Snapchat’in güncellenmiş Android sürümünü 2019’da piyasaya sürmesinden bu yana büyük bir yükseliş gördüğü Hindistan’a atfedilebilir. Bu yılın başlarında Snapchat, bölgedeki aktif kullanıcı sayısında %150’lik bir büyüme gördüğünü bildirdi.

Birçok açıdan, gördüğünüz en son özellikler ve güncellemeler size odaklanmıyor bile. Canlı yayın ticareti, uygulama içi alışveriş ve diğer eklemeler, sosyal uygulamalar için benimsenmenin zaten yüksek olduğu ve harcamaların aynı oranda artmadığı batı bölgelerine kıyasla çok daha büyük büyüme potansiyelinin bulunduğu Asya pazarını gerçekten hedefliyor.

Dolayısıyla, bu yeni unsurların işe yarayacağını düşünmeseniz bile belki başka bölgelerde de işe yarayabilir ve ABD ile Avrupa’da da benimsendiğini görürlerse bu sadece bir bonus olarak değerlendirilebilir.

Bu nedenle, sosyal medya ortamında işlerin nereye gittiğini ve platformların gelecekte neye odaklanmak istediğini gerçekten ölçmek istiyorsanız, bunun yerine Asya’daki benimseme trendlerine bakmaya veya Çin’de neyin ilgi kazandığını düşünmekten başlayabilirsiniz.

Şu anda Çin’de ilgi çeken nedir? Canlı akış ticareti ve TikTok’un yerel sürümü olan Douyin. Bu unsurlardan herhangi birinin batı pazarlarında da çok daha büyük hale geleceğini görmek zor değil.

App Annie’nin ‘Sosyal Medyanın Evrimi’ raporunu buradan indirebilirsiniz.