Dünyanın en çok tercih edilen sosyal medya platformlarından Instagram, yalnızca bir fotoğraf paylaşım platformu iken zaman içerisinde kullanıcılar ve içerik oluşturucular için özelliklerle dolu bir sosyal platform haline geldi.

Bugüne kadar yaptığı bilgi sızıntılarıyla Instagram’a gelecek yeni özellikleri önceden duyuran Alessandro Paluzzi, yakın zamanda uygulamada güncellenecek olan yeni gelişmeleri duyurarak kullanıcıları heyecanlandırmayı başardı. Kullanıcı deneyimini daha da geliştirmek ve daha fazla kaliteli içerik sunmak için çalışan Instagram, 8 yeni özelliği ile bizlere nasıl büyük bir kolaylık sunacak dersiniz?

İlgi Alanına Dayalı Arama

Instagram şefi Adam Mosseri; yakın tarihte Instagram Arama’nın nasıl çalıştığını açıklayan, ilgi alanına dayalı arama özelliğinden bahsetti.

Instagram’ın hâlihazırdaki arama özelliğinin bir uzantısı olan ilgi alanına dayalı aramalar, şu an için yalnızca belirli bölgelerde yaşayan kullanıcılara sunuluyor. Instagram’da bir herhangi bir konu aratıldığı zaman kullanıcılar; bu konu ile ilgili hesapları, gönderileri veya hikayeleri görüntüleyerek ilgi alanlarına göre arama sonuçları görüntüleyebilecekler.

Instagram’ın yakın zaman içinde tüm kullanıcılarına sunmaya hazırlandığı bu özellik sayesinde, spesifik bir konu üzerine arama yapan kullanıcıların karşısına bu konuyu ele alan hesaplar çıkacak.

NFT Koleksiyonlarını Satışa Çıkarma

Blockchain teknolojisiyle bilinen dijital eser NFT‘lere olan ilgi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Daha öncesinde sadece belirli internet siteleri veya platformlar üzerinden gerçekleştirilen NFT satışları, artık Instagram’dan da yapılabilecek. Listelenen NFT öğeleri “Koleksiyon” etiketi içerecek ve bunlara teklif verebileceksiniz. Paluzzi, geçtiğimiz günlerde bu yeni özelliğin platformda nasıl görüneceğine dair izlenim oluşturmak için bir video paylaşmıştı.

Kullanılabilirliğe gelince, Instagram henüz “Koleksiyon” özelliğini resmi olarak açıklamadı. Bu nedenle, sosyal platformun onu tüm kullanıcılar için tanıtması biraz zaman alacağa benziyor.

Hikayelere Beğenme Özelliği

Instagram’da bu zamana kadar hikayelere yalnızca emojiler ile tepki verebiliyorduk. Şu an için uygulamanın popüler “Hikayeler” özelliği için “Beğen” butonu üzerinde çalışmalarını sürdüren Instagram, ilerleyen zaman diliminde bu özelliği kullanıcılarına sunmaya hazırlanıyor. Paluzzi’nin iddiasına göre bu “Beğen” butonu, hikayelerin sağ alt köşesinde yer alacak ve takipçiler, beğeni sayısını bu butona tıklayarak istedikleri kadar artırabilecekler.

Gönderilere Müzik Ekleme Seçeneği

Hepimizin bildiği üzere, Instagram’dan resim ve video paylaşırken uygulama, yalnızca diğer kullanıcıları etiketlememize ve konum bilgisi paylaşmamıza izin veriyordu. Paluzzi, platformda hikayeleri beğenme özelliğinin yanı sıra, kısa süre önce Instagram’ın içerik paylaşımlarına da müzik ekleme özelliği üzerinde çalıştığını keşfetti. 

Bu zamana kadar hikayeler ve Reels’a ekleyebildiğimiz müzik özelliği, görünen o ki yakın bir zamanda paylaştığımız gönderilere de gelecek. Instagram, eğer üzerinde çalışmalar yaptığı bu yeni özelliği herkese sunmaya karar verirse kullanıcılar, fotoğraf veya video gibi gönderilerine müzik ekleyebilecekler. 

Instagram Fan Kulübü

Platforma daha fazla etkileşim getirmeyi hedefleyen Instagram, içerik üreticilerinin Twitter SuperFollows veya OnlyFans’ta olduğu gibi abonelik tabanlı bir fan kulübü açmasına olanak sağlayacak. Fan Kulübü sayesinde içerik üreticileri, sadece abonelerinin görebileceği paylaşımlar yapabilecek ve hayranlarına bağlı olarak bu sistem üzerinden gelir elde edebilecek.

24 Saatlik Durum Belirleme

Paluzzi’nin iddialarına göre Instagram, kullanıcıların hesaplarının durumunu net bir şekilde görüntüleyebilmeleri için yeni bir rapor sistemi üzerinde geliştirmelerini sürdürüyor.

WhatsApp ve Slack gibi mesajlaşma uygulamalarında olduğu gibi Instagram da kullanıcılarına “işte”, “meşgul”, “mutlu” gibi profillerinde görüntülenmek üzere durum belirleme özelliği sunacak. Kullanıcılar, kendilerine uygun durumlardan birini seçerek bu durumun 24 saat boyunca profillerinde görünmesini sağlayabilecek.

24 saatlik durum özelliği şu anda Instagram’ın özel mesajlaşma uygulaması Threads’de mevcut. Bu yüzden şirketin özelliği ana uygulama Instagram’a da getirme şansının yüksek olduğu düşünülüyor.

Kullanıcılara Özel Hesap Durumu Raporu

Instagram, kullanıcıların hesaplarının ne durumda olduğunu net bir şekilde görüntüleyebilmeleri için yeni bir rapor sistemi üzerinde çalışıyor. Paluzzi tarafından keşfedilen bu rapor sistemi sayesinde kullanıcılar, Instagram’ın kaldırdığı gönderilerini inceleme talebinde bulunabilecek ve Instagram kurallarına aykırı paylaşımlar yapıp yapmadığını görüntüleyebilecekler.

Sohbet İçinde Mesaj Arama Özelliği

Tüm bu özelliklerin yanı sıra Instagram, platformdaki sohbetlere arama işlevi de eklemeyi hedefliyor. WhatsApp’ta uzun bir süredir var olan ve kullanıcıların işlerini bir hayli kolaylaştıran sohbet içi mesaj arama özelliğinin kullanıcılara ne zaman sunulacağı bilinmiyor ancak Instagram’ın bu özelliği kullanıcılarla yakın zamanda buluşturması bekleniyor.

İşte tüm bu saydıklarımız, Instagram’ın şu anda üzerinde çalıştığı en ilginç ve kullanışlı özelliklerden bazıları. Bu özelliklerden birkaçı geçtiğimiz aylarda keşfedilmiş olsa da Instagram şu an için genel sürümünde bir güncelleme yapmadı. Umarız ki, bizleri daha fazla bekletmez. Peki, Instagram özelliklerinden en çok hangisi sizi heyecanlandırıyor?