Her pazarlamacı farklı zorluklarla karşı karşıyadır. Her birinin farklı hedefleri vardır ve farklı sorunlarla yüzleşmek zorunda kalırlar. Kimi uygun teknolojiyi bulamaz, kimi de doğru bir ekip oluşturmakta zorlanır. Ancak durum nasıl olursa olsun, her durumda iyileştirme yapabilmek mümkün. Başka bir deyişle; stratejinizin çeşitli bileşenlerini optimize etmek ve pazarlamanızı daha etkin bir gelir üreticisi haline getirmek her zaman mümkün.

2016’da Yüzleştiğimiz En Yaygın Pazarlama Sorunları” raporuna göre; trafik üretmek, yol göstermek ve yatırım getirisini (YG) ispatlamak, pazarlamacının önündeki en büyük zorluklar arasında.

SOI_blog_X-Top-Challenges-1

1) Trafik Oluşturmak ve Trafiği Yönlendirmek
Rapora göre; yeterli trafiği üretmek ve yönlendirmek pazarlamanın en büyük zorluğu. Pazarlamacılar sürekli olarak içerikleri için yeterli talebi oluşturmaya çalışıyorlar.  Gün geçtikçe rekabetin arttığı ve market dinamiklerinin değiştiğini varsayarsak, pazarlamacıların talep oluşturması da gittikçe zorlaşıyor. Bir içeriği tanıtmanın her zaman birden fazla yolu ve mecrası vardır. Fakat, farkı içerikler için farklı yol ve mecraların oluşu, yeterli trafik oluşturmak isteyen pazarlamacıların işlerini zorlaştırıyor. Yeterli trafik ve potansiyel üretebilecek bir içerik oluşturmaya gelince, pazarlamacılar kendilerine iki soru sormalı:

  1. İnsanların ödeme yapmayı isteyecekleri kadar kaliteli içerikler üretebiliyor musunuz?
  2. Hedef kitlenizin ne tür içerikler istediğini biliyor musunuz?

HubSpot Research yayınladığı rapora göre; tüketicilerin % 43’ü pazarlamacılardan daha fazla video görmek istiyorken, % 29’u ise daha fazla blog yazısı görmek istiyor. Rapora ulaşmak için tıklayın.

Kitlenizin tüketmek isteyeceği bir içerik oluşturduktan sonra ise onların dikkatini çekebilecek bir tanıtım yapmanız gerekli. İçerik tanıtımı yapmakta, sürekli değişen market dinamiklerinden bir tanesi olduğundan, hedef kitlenizi tanımak için arama motorundan yapılan ve ulaşılan statik içerikler size istediğinizi sağlamayabilir. Bunun yerine mobil bildirimler aracılığı ile haber özet akışlarını dolduran makalelerden elde edebileceğiniz tüketici içgörüleri sizin için daha faydalı olacaktır. Trafiğin ve müşterileri artışının devam etmesini sağlamak için bu kapsamlı içerik tanıtımı kılavuzuna göz atın.
2) Pazarlama Faaliyetlerinin YG’sini Sağlamak
Pazarlama faaliyetlerinizin YG’sinin (yatırımın geri dönüşü) ölçme, bir önceki yıla göre en çok zorlaşan pazarlama türlerinden bir tanesiydi. YG ölçümü yapmak ne kadar zorlaşsa da, pazarlama kampanyalarınızın veya içeriklerinizin verimliliğini görebilmek için yapılması gereken önemli raporlamalardan. Eğer YG ölçümü için gereken araçlarınız veya iletişim koordinasyonuna sahip değilseniz; bu ölçümü yapmak eskisi kadar kolay olmayacaktır.
YG sağlama konusuna gelince, pazarlama faaliyetleri ile satış sonuçları arasında bağlantı kurmak için zaman ve kaynak ayırmak gerekir. Bu durum, hem pazarlama yazılımı (HubSpot gibi) hem de bir CRM çözümü (HubSpot’ın ücretsiz CRM’i gibi) kullanarak; pazarlama ve satış çabalarınız arasında bir hizmet düzeyi sözleşmesi (SLA) ile bunları birbirine bağlamanız anlamına gelir. Bu şekilde, pazarlama faaliyetleriniz sırasında kaç potansiyel müşteri olduğunu ve kazanılan müşterilerin potansiyele oranını doğrudan görebilirsiniz. Bu yılın raporuna göre, SLA’e sahip kuruluşlar, diğer pazarlama firmalarına göre 5 kat daha fazla strateji etkinliğine sahip.
3) Yeterli Bütçenin Korunması
Daha fazla bütçeyi güvence altına almak, küresel pazarlama için kritik konulardan bir tanesi. Küçük işletmeler için, esnek pazarlama harcamaları ile daha fazla bütçeye sahip olmak oldukça kolay. Fakat büyük işletmelerde çalışan pazarlamacılar için de daha büyük bütçeleri elde etmenin anahtarına ulaşmak o kadar da zor olmayabilir.
Büyük bütçelere ulaşmanın anahtarı ne mi? Kısaca büyük bütçenin anahtarı, pazarlama çabalarının YG’sini ispatlayabilmenize bağlı. Araştırmalara göre; YG’sini hesaplayabilen kuruluşların bütçeleri, hesaplayamayan kuruluşlarınkinden 1.6 kat daha büyük. Ayrıca daha önce yapılmış pazarlama projeleri ve stratejilerinin başarısı da bütçeyi belirlemekte büyük bir etken. Etkili stratejiler açıkça sonuç üretiyor ki ve başarılı stratejilere sahip satış ekiplerinin gelecek pazarlama bütçeleri diğer pazarlama ekiplerinden 2 kata kadar daha fazla olabiliyor. Ancak hatırlatmakta yarar var; stratejiniz ne kadar sağlam olursa olsun, bu bir güncel kalma oyunu.
4) Web Sitesini Yönetmek
Geçen yıl pazarlamacıların en büyük sorunlarından bir tanesi de web site yönetimiydi. Şanslıysanız  web sitenizin performansı, ekibinizin öncelikler listesinde yüksektir. Ziyaretçileri çekmek, onları dönüştürmek ve pazarlama hedefinize ulaşmak için gece gündüz bir çalışma gerekeli. Web sitesi yönetimi ile ilgili konular; ilgi çekici içerikler oluşturmak ve web sayfanızın performansını optimize etmek ve iyi bir  tasarıma sahip olmak gibi çeşitli faktörler içerir. Pazarlamacıların bu işin üstesinden kolayca gelebilmesi için yapabilecekleri yollar mevcut.
İlk olarak, web sitenizin 1 milyondan fazla web sitesine karşı ne durumda olduğunu görmek için bu raporu okuyun. Ayrıca bu rapor; ortalama yükleme süresi, web sitesi güvenliği, mobil cihaz dostluğu, SEO, web sitesi performansı ve tasarımının en kritik dört unsuru hakkında ayrıntılı bir analiz de içeriyor. Eğer web sitenizi yönetirken karşılaştığınız problemler, elinizde bulunan kaynaklar ile çözülebiliyor ise büyük bir problem içinde değilsiniz demektir. Fakat performans optimizasyonu, front-end veya back-end konularında karşılaşılan problemler farklı yeteneklere ihtiyaç duymanızı gerektirebilir. Bu problemlerin çözümü ise aslında oldukça basit; freelance çalışanlardan veya bir ajanstan yardım almak. Yapılan araştırmalara göre; ajanslardan veya freelance çalışanlardan destek alan firmaların sayısı geçtiğimiz yıla göre artış gösterdi.
Eğer freelance çalışma arkadaşları arıyorsanız:

  • Aradığınız kriterleri tanımlayarak sosyal medya platformlarından veya var ise sosyal medya sayfalarınızdan yararlanın.
  • Aradığınız kriterlere sahip insanları portfolyolarına bakarak bulmak istiyorsanız; yazarlar veya içerik üreticileri için Zerys’i veya Contently’ı kontrol edebilirsiniz. Tasarımcılar için ise Behance ve Elance’i kontrol edip, daha kapsamlı bir tarama gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ayrıca HubSpot’un Hizmetler Pazaryeri’ne de göz atabilirsiniz. Bu pazar, benzer şirketlerden ve ajanslardan birçok farklı tasarımcıyı listeliyor ve güvenilir. Genel olarak, web sitenizi HubSpot’un COS’u gibi tüm pazarlama kanallarınızı birleştiren bir platformda barındırarak ekibinizde web sitesi yönetimini kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca elinizde tutmak istediğiniz projeler için ekibinize yardımcı olabilecek çeşitli blog yayınlarının listesi için tıklayın.

5) İhtiyaçlar için Doğru Teknolojileri Belirlemek
Doğru teknolojileri bulmak bu yıl pazarlamacılar için beşinci en büyük endişe oldu. Çoğu zaman bunun nedeni, teknoloji hakkındaki geri bildirimlerin dağınık olmasıdır. Pazarlamacılar, hangi teknolojinin ihtiyaçlarının en uygun olduğunu meslektaşlarına, sektördeki arkadaşlarına ve / veya analistlerden isteyebilir – sadece geri bildirimlerin farklı yetkin insanlardan gelmesi için. Peki belirli bir pazarlama sorununu çözmek için bir araç, yazılım veya teknoloji arıyorsanız, nereden bulabilirsiniz?
Belli bir pazarlama problemini çözmek için sizin için bir araç, yazılım veya teknoloji arayanlarınız için Growthverse’e göz atmanızı öneririz: pazarlama teknolojisi peyzajının ücretsiz, interaktif, çevrimiçi görselleştirmesi, pazarlama problemlerine odaklanır; çözmeye çalışarak onları bu sorunları çözmeyi amaçlayan belirli pazarlama teknolojisi parçalarına yönlendirir. Makaleyi dikkatle seçilmiş pazarlama teknolojisi kaynaklarının gerçekten iyi görselleştirilmiş bir haritası olarak gördük. (Growthverse’un nasıl çalıştığıyla ilgili bir blog yazısı okumak için buraya tıklayın.) En iyi pazarlamacıların cephaneliklerinin ana aracının ekibin pazarlama çabalarını otomatikleştiren bir platform olduğunu belirtmek isteriz. Katılımcılarımız belirli bir dizi ürün kullanarak gösterdiklerini belirttiyseler de, daha büyük eğilim söylüyordu: en iyi pazarlamacılar, pazarlama otomasyonu yazılımını bir şekilde veya başka bir biçimde kullanıyorlar. Bu arada pazarlamacıların % 44’ü pazarlama otomasyonunu önümüzdeki yıl için yapılması gereken ilk şey olarak görüyor.

growthverse-home-page-1

6)Yurtdışındaki İzleyiciye Yönelik İçerikler Oluşturmak
Hedefleme, pazarlamanın her yönünün önemli bir bileşenidir. Hedeflemede daha etkili olmak için pazarlamacıların ihtiyaç duydukları ilk şeylerden biri; pazarlama yapmaları gereken kişiyi belirlemek için alıcı kişilerini tanımlamaktır. Uluslararası anlamda genişliyorsanız, yalnızca uluslararası bir kitleye pazarlamanın en iyi yollarını bulmak için değil; aynı zamanda sitenizi farklı ülkelerde organize etmek ve optimize etmek için de büyük zorluk yaşıyor olabilirsiniz.
Ne yapabilirsiniz? küresel pazarlama ve kaynak hakkında 22 öneri veren bu blog yazısını okumaya başlayın. Orada, size en iyi üç büyüme pazarınızı nasıl tanımlayacağınız, yerel eğilimleri nasıl keşfedeceğiniz ve en iyi yerelleştirme sağlayıcılarını seçme konusundaki ipuçları dahil olmak üzere küresel pazarlamayla ilgili bazı yönergeler vermenize yardımcı olabilecek gerçekten yararlı olan ipuçları var. (Daha derinlemesine bir rehber için, ücretsiz bir e-kitap olan The Global Marketing Playbook‘u indirin.) Unutmayın, web sitenizin ziyaretçileri farklı dillerden bolca konuşabilir ve tamamen farklı zaman dilimlerinde yaşayabilir. İçeriğinizin geniş bir kitleye hitap etmesini sağlamak için, tüm içeriğinizi oluştururken küresel ziyaretçileri göz ardı etmemeniz gerekir. Bu, mevsimlik referansların farkında olması, ölçü birimlerinin ve para referanslarının tercümesini tercüme etmek ve çevirmenlere, belirli bir kitleye ihtiyaç duyulduğunda içeriği uyarlama ve uyarlama araçlarını ve izinlerini vermek anlamına gelir. Son olarak, web sitenizi uluslararası ziyaretçiler için optimize ettiğinizden emin olun. Yapmanız gereken ilk ve en önemli kararlardan biri, hangi dil alanının ek dil ve ülkeler için kullanılması gerektiğini belirlemektir. (Küresel pazarlama genişletmeyle ilgili daha fazla ipucu ve kaynak için buraya göz atın.
7) Ekibi Eğitmek
Şirketler büyüyüp ve teknolojiler gelişmeye devam ettikçe ekibinize eğitim vermek daha büyük bir zorluk haline gelecektir. Onları her gün kullanacakları konseptler ve araçlar konusunda eğittiğinizden ya da tam potansiyelline ulaştığından emin olun, mücadele gerçek anlamda bir gerçektir.
Ne yapabilirsiniz? Ekibinizin nerede durduğuna dair genel bir fikir edinmek için, ekip üyelerinin her birinin pazarlamasının güçlü ve zayıf yönlerini, uzmanlık düzeylerini ve şirketinize olan tutkuyu / taahhüdü değerlendirmek için birkaç dakikanızı ayırın. Daha sonra, uzmanlıklarının öncelik düzeyini (veya önem derecesini) objektif olarak değerlendirin ve bugüne kadar alt satırda olan hedeflerine (YG) katkıda bulunun. Sonuçları değerlendirdikten sonra ona göre karar almaya, ve pozitif iyileşmeleri görmeye başlayacaksınız.
hubspot-academy-marketing-training
8) En İyileri İşe Almak
En iyi yeteneği işe almak, pazarlamacılar tarafından bu yıl yaşanan sıkıntıların sekizinci en büyük sorundur. Peki neden? Birçok şirket  pazarlama için daha fazla kaynak ayırıyor. Ancak arz artıyor değil. Doğru adayları doğru beceriler için değerlendirmek, mükemmel kişiyi bulmak aylarca sürebilir… Ya da daha fazla. Dahası, şirketlerin aradığı yeteneklerin türü de değişiyor. Moz ve Fractl’ın Indeed.com’daki binlerce iş ilanı analizinde, (analizin tamamı için tıklayın.) işverenlerin teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan bir pazarlamacı aradıkları sonucuna vardılar. Ve bu işlere olan talebin hızla artması bir pazarlama becerileri boşluğuna neden oldu, yani uzun lafın kısası dijital pazarlamada başarılı olmak için gereken teknik, yaratıcı ve ticari becerilere sahip adayları bulmak zor.
Ne yapabilirsiniz? İşverenler, dijital pazarlama, içerik pazarlama, SEO ve sosyal medya pazarlamasını içeren çeşitli becerilere sahip pazarlamacılar arıyor. Ekibinize katılacak en iyi pazarlamacıyı bulmak için yapmanız gereken ilk şey, o kişinin işletmeniz için neler başarması gerektiğine karar vermektir. Kendinize sorun: yeni pazarlamacının görevleri ne olacak? Bu görevler hangi becerileri gerektirir? Yeni pazarlamacı hangi hedefler veya zorluklarla karşılaşacak? Zorlayıcı bir iş tanımı yazmak için bu soruların cevaplarını kullanın. (Başlamanıza yardımcı olmak için önceden hazırlanmış 37 pazarlama iş tanımlarını okuyun.) Sonra yetenekli gelen pazarlamacılara işlerinizi gönderin. Indeed.com, CareerBuilder.com veya LinkedIn gibi geleneksel iş yerleri geniş bir ağ oluşturmanıza yardımcı olsa da, yalnızca gelen pazarlama ve satış işlerine odaklanan dünyadaki tek iş ilan hizmeti Inbound.org‘u kontrol etmenizi öneririz.