[drop_cap type=”1/2/3″]H[/drop_cap]epimizin bildiği üzere dijitalin kadını veya erkeği yok, ancak kullanım alışkanlıkları var. Yaş, cinsiyet, gelir seviyesi, eğitim düzeyi gibi birçok kritere göre değişen bir tüketim alışkanlığı zincirinden bahsediyoruz. Kadınlar veya erkekler gibi bir genelleme yapmak; bu hedef kitleyi dış hatları ile belirleyebilse de, her insan kendince benzersiz bir içgörüye sahip. Bu yüzden her zaman ‘’quality over quantity’’ demekte fayda var.
Hedef kitlesini daha iyi anlayabilmek ve diğer markalardan farklı içgörülere sahip olabilmek için, tüketicisi %96 oranında kadın olan Cosmopolitan, Glamour ve Hearst; ”kadınları dijital platformlarda nasıl yakalarız?” ve ”kampanyalarımıza destek olmalarını nasıl sağlarız?” gibi sorular ile yola çıkıp 18-67 yaş aralığı içerisindeki yaklaşık 2.500 kadın ile kapsamlı bir dijital platform araştırması yaptı.

Yapılan bu araştırmaya göre;
Kadınlar internete en çok dizüstü bilgisayarlardan giriyorlar.
Yapılan araştırmaya göre kadınların %74’ünün internete bağlanmak için ilk tercihi dizüstü bilgisayarlar. Bu oranı %67 oranında akıllı telefonlar ikinci sıradan takip ederken, %57 oranıyla masaüstü bilgisayarlar 3. ve tabletler 4.sırada.
woman-on-macbook-1940x900_36680
Komik içerikler daha çok paylaşılıyor.
Tıpkı erkeklerde olduğu gibi komik paylaşımlar kadınlar için de %57 ile ilk sırada. Kişisel fotoğraf ve videolar %55 ile ikinci sırayı alırken; yeni hikayeler %31, ürün ve hizmet önerileri %24 ve eğitim amaçlı içerikler %21 ile kadınların paylaşım alışkanlıklarını oluşturuyor.
Kadınlar, interneti yeni şeyler öğrenmek için kullanıyorlar.
Araştırmaya katılan kadınların %81’i interneti; iyi bir öğrenme aracı olarak tanımlıyor ve %69’u ise, ürün ve markaları denemek için yeni fikriler verdiğini söylüyorlar. TV sorulduğunda ise kadınların %65’i bu mecrayı sadece rahatlama amacıyla kullandıklarını söylüyorlar. Kadınların %38’i ise basılı dergileri sadece güncel kalmak için okuyor.
Kadınlar, interneti yeni şeyler öğrenmek için kullanıyorlar.
Araştırmaya katılan kadınların %81’i interneti; iyi bir öğrenme aracı olarak tanımlıyor. %69’u ise, ürün ve markaları denemek için yeni fikriler verdiğini söylüyorlar. TV sorulduğunda ise kadınların %65’i bu mecrayı sadece rahatlama amacıyla kullandıklarını söylüyorlar. Kadınların %38’i ise basılı dergileri sadece güncel kalmak için okuyor.
1-TmssDsU4fvLhX-oWs7hW2A
Yeni bir olay olduğunda kadınlar ilk olarak internete bakıyor.
Kadınların %49’u haberleri internet sitelerinden okuyor. %35’i TV’den öğreniyor ve sadece %10’u sosyal medyadan gelişmeleri takip ediyor.
Facebook daha fazla kullanılıyor.
Hepimiz Facebook’u diğer sosyal medya platformlarından daha fazla takip ediyoruz. Ancak oran vermek gerekirse bu %87 oranında. Facebook’u %58 oranında YouTube ve %41 oranında Instagram takip ediyor.
Facebook-woman220170228134312
Yapılan araştırmalar ile kadınlara ve dijital alışkanlıklarına dair birçok içgörüye sahip olan markaların gelecekte nasıl kampanyalar ile karşımıza çıkacakları merak konusu ancak yapılacak dijital kampanyaların hedef kitlesini ıskalamayacağı konusunda hemfikir olabiliriz.
Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarız.