Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin teknoloji devleri tarafında da yansımaları azımsanamayacak boyutlarda oldu. Bu haftaki yazımızda; Google, Facebook, Amazon, Twitter ve Snap’in pandemi sürecinin etkileri ile finansal sonuçlarından yaptıkları önemli çıkarımları bir araya getirdik.

2020’de reklamcılık için çalkantılı bir yılın ardından, reklam harcamaları özellikle dijital platformlarda patlama yaşıyor. Ancak teknoloji alanındaki büyük medya sahiplerinin performansları nasıl gözlemlendi?

İkinci çeyreğe ilişkin tüm sonuçlar; Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsamaktadır.

Google – Alphabet

  • İkinci çeyrekte gelir yıllık %62 artışla 61.9 milyar dolara (44.6 milyar £) yükseldi.
  • Pandeminin en şiddetli ekonomik etkisini gösterdiği 2020’nin ikinci çeyreğinde, Alphabet’in gelirleri 2019’a kıyasla kabaca sabit kaldı.
  • Bu yılın ikinci çeyreğinde faaliyet geliri 19.4 milyar dolardı. Bu, 2020’deki eşdeğer rakamın (6.4 milyar dolar) üç katından fazla ve 2019’dakinin (9.2 milyar dolar) iki katından fazla.
  • Faaliyet marjı 2020’de %17’ye, 2019’da %24’ten %31’e yükseldi.
  • Google’ın son çeyrekteki reklam gelirleri, geçen yıla göre %69 artarak 50,4 milyar dolara ulaştı ve bu Alphabet’in toplam gelirlerinin %82’sini oluşturuyor.
  • En hızlı büyüyen segment, %84 artışla 7 milyar dolara ulaşan YouTube reklamcılığı oldu.
  • En büyük segment olan Google Arama ve diğer reklamcılık alanları %68 büyüyerek 35,8 milyar dolara ulaştı.
  • Bölgeye göre, Alphabet’in ikinci çeyrekte en büyük büyümesi, gelirlerin %83 arttığı bilgisi geldi. EMEA (%68), APAC (%62) ve ABD (%57) artış yaşadı.
  • Yılın ilk altı ayında, Alphabet’in toplam gelirleri %47 artarak 117 milyar dolara ulaştı.
  • Alphabet, ikinci çeyrekte satış ve pazarlama harcamalarını %35 artırarak 5,3 milyar dolara çıkardı.

Google Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş İşletme Yetkilisi Philipp Schindler: “Momentum, hem markamız hem de YouTube’daki doğrudan yanıt işimizde gerçekten güçlü. Marka tarafında, şu anda aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcı ile her gün 1 milyardan fazla saat video izlenen çevrimiçi video ve akışa küresel geçiş devam ediyor. Sanırım bu değişimin ön saflarındayız ve reklamverenler, erişim ve farkındalık hedeflerine ulaşmak için lineer TV alternatiflerinin ötesine bakmaya giderek daha fazla ihtiyaç duyuyor.’’

“Nielsen Toplam Reklam Derecelendirme Erişimi raporlaması, YouTube’un erişiminin ortalama %70’inin, reklamverenlerin TV medyasının ulaşamadığı bir kitleye ulaştığını buldu. Bu nedenle yalnızca erişimi artırmakla kalmıyoruz, aynı zamanda markaların bunu daha verimli bir şekilde yapmasına da yardımcı oluyoruz.

Bunun bir sonucu olarak, birçok reklamverenin medya karmalarını yeniden değerlendirdiğini ve platformlarımıza yatırımlarını artırdığını görüyorsunuz.’’ şeklinde açıklamalarda bulundu ve sözlerine şöyle devam etti: “Doğrudan yanıt kısmına gelince, reklamverenlerin amacı eyleme dönüştürmesine yardımcı oluyoruz. İnanılmaz bir ölçekte performansı artırmaya çalışıyoruz. Örnek olarak, yeni nesil TrueView for Action biçimimiz olan video eylemi kampanyalarıyla reklamverenler, tek bir otomatik kampanyada YouTube ve iş ortaklarımız genelinde daha da fazla envantere erişebiliyordu.

YouTube’u yalnızca eyleme geçirilebilir kılmakla kalmayıp aynı zamanda daha fazla alışveriş yapılabilir hale getirmek için gerçekten çok çalışıyoruz. Bu nedenle YouTube, yalnızca marka oluşturma ve büyük bir kitleye ulaşmak için değil, aynı zamanda izleyicileri alıcılara dönüştürmek için de anlamlı olduğunu kanıtlıyor.”

Facebook

  • İkinci çeyrekte reklam gelirleri %56 artarak 28.6 milyar dolara ulaştı.
  • 2020’nin ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre %10 arttı.
  • Facebook’un reklam dışı gelirleri %36 artarak 497 milyon dolara yükseldi. Bu toplam gelirlerin sadece %1,7’sini oluşturuyor.
  • Operasyonlardan elde edilen gelir, iki katından fazla artarak 6 milyar dolardan 12.4 milyar dolara çıktı.
  • Facebook’un faaliyet marjı geçen yılki %32’den ve bir önceki yılki %27’den %43’e yükseldi.
  • Facebook platformundaki günlük ve aylık aktif kullanıcılar, yıllık %7 artarak sırasıyla 1,91 milyar ve 2,9 milyara ulaştı.
  • Platform ailesinde – Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp – DAU’lar ve MAU’ların her biri %12 artarak 2,76 milyar ve 3,51 milyara ulaştı. Bu, insan nüfusunun %46,5’inin her ay Facebook platformlarını kullandığı anlamına geliyor.
  • Reklam geliri açısından en hızlı büyüyen bölgeler; %63 ile Avrupa, %56 ile APAC, %48 ile ABD ve Kanada oldu.
  • Pazarlama ve satış harcamaları yıllık %15 artarak, 3,3 milyar dolara ulaştı.

Facebook’un CFO’su Dave Wehner: “Çevrimiçi reklamcılık için makroekonomik ortam çok güçlü olmaya devam ediyor. Reklam gelirindeki büyüme, büyük ölçüde çevrimiçi ticaret ve paketlenmiş tüketim malları gibi pandemi sırasında iyi performans gösteren dikey sektörlerden kaynaklandı. Ayrıca seyahat, eğlence ve medya gibi özellikle pandemi sırasında zorlanan dikey sektörlerde iyileştirilmiş büyüme trendleri gördük.

2. çeyrekte, hizmetlerimiz genelinde sunulan toplam reklam gösterimi sayısı %6, reklam başına ortalama fiyat ise %47 arttı. Gösterim büyümesi, özellikle Asya-Pasifik’te gelişmekte olan pazarlar tarafından yönlendirilirken, fiyatlandırma büyümesi reklamveren talebindeki geniş tabanlı güçten yararlandı.

2020’nin ikinci çeyreğinde, pandeminin etkilerinin şu anda alıştığımız yüksek izlenimlere ve düşük fiyatlara katkıda bulunduğunu hatırlayın.’’ şeklinde açıklamalarda bulundu ve sözlerine şöyle devam etti: “Reklam geliri artışının, esas olarak 2021’in geri kalanında yıldan yıla reklam fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanmasını bekliyoruz. Özellikle son [Apple] iOS güncellemeleri olmak üzere, yasal düzenlemeler ve platform değişikliklerinden 2021’de artan reklam hedefleme rüzgarları beklemeye devam ediyoruz. Üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe kıyasla daha önemli bir etki yaratmasını bekliyoruz.”

Amazon

  • İkinci çeyrekte toplam net satışlar yıllık %27 artışla 113 milyar dolar oldu.
  • Hizmet satışları %42 artarak 55.1 milyar dolara yükseldi, yani hizmetler şu anda toplam gelirlerin neredeyse yarısını (%49) oluşturuyor.
  • Amazon’un “diğer” segment – özellikle reklamcılık – satışları yıllık %87 artışla 7,9 milyar dolara yükseldi.
  • Faaliyet geliri %32 artarak, 7,7 milyar dolara yükseldi.
  • Amazon, reklam teklifinin aşağıdakiler dahil 40’tan fazla yeni özellik ve self servis yeteneği başlattığını söyledi:

– Bölgesel sponsorlu ürün kampanyası oluşturma araçları
– İş Ortağı Ağı aracılığıyla eğitim, teknik ve pazarlama kaynaklarına erişim

– Basitleştirilmiş bir yaratıcı varlık yönetimi çözümü

  • Ayrıca Amazon Advertising; Avustralya, Avrupa, Hindistan, Japonya ve Suudi Arabistan’da sunduğu hizmetleri genişletti.
  • Amazon Streaming TV reklamları ve Twitch artık ABD’de aylık 120 milyon izleyici kitlesine birlikte ulaşıyor.
  • Diğer iş girişimleri arasında siyahi işletme sahiplerinin ve girişimcilerin üçüncü taraf satış ortakları olarak başarılı olmalarına yardımcı olmak için dört yıl boyunca 150 milyon dolar taahhüt eden Black Business Accelerator oluşturdu.

Temmuz ayında Amazon CEO’su olarak Jeff Bezos’un yerine geçen Andy Jassy şunları söyledi: “Geçtiğimiz 18 ay boyunca tüketici işletmemiz; KKD, gıda ve dünyadaki topluluklara yardımcı olan diğer ürünler de dahil olmak üzere benzeri görülmemiş sayıda ürün sunmaya çağrıldı. Dünya, pandeminin zor koşullarıyla başa çıkıyor. Aynı zamanda AWS [Amazon Web Services] (bulut bilişim kolu) pek çok işletmenin ve hükümetin iş sürekliliğini korumasına yardımcı oldu. Daha fazla şirket işlerini dönüştürmek ve taşımak için planlar öne sürdükçe AWS büyümesinin yeniden hızlandığını gördük.”


Twitter

  • İkinci çeyrekte toplam gelir %74 artarak, 1,19 milyar dolara ulaştı.
  • Reklam geliri %87 artarak 1,05 milyar dolara, diğer gelirler ise %13 artarak 137 milyon dolara ulaştı.
  • Toplam reklam etkileşimi %32 artarken, etkileşim başına maliyet %42 arttı.
  • Twitter, 2020 yılının ikinci çeyreğinde 1,38 milyar dolarlık zarara kıyasla 65,6 milyon dolarlık net gelir elde etti.
  • Twitter’ın kullanıcı metriği olan para kazanılabilir günlük aktif kullanıcılar, yıllık %11 artışla 206 milyona ulaştı.


Twitter’ın CFO’su Ned Segal: “Hedef kitlemizi büyütürken, tüm ana ürünler ve coğrafyalarda beklenenden daha iyi performans gösterdik.

“Güncellenmiş reklam biçimleri, iyileştirilmiş ölçüm ve daha iyi tahmin ile doğrudan yanıt ve marka ürünlerimizde önemli ilerleme kaydetmeye devam ettik. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için performansa dayalı reklamcılığa ve genişletilmiş tekliflere yönelik güçlü çabamızla reklamverenler için daha fazla değer sağlıyoruz. Mart’tan hem marka hem de doğrudan yanıt açısından bir ivme ile çıktık.

Nisan ayında trendler, tüm önemli ürünler ve coğrafyalar da çeyrek boyunca devam eden güçle iyileşmeye devam etti.’’ şeklinde açıklamalarda bulundu ve sözlerine şöyle devam etti: “Büyüyen bir izleyici kitlesi, daha iyi reklam ürünleri, güçlü satış yürütme, küresel etkinlikler ve reklamveren ürün lansmanlarının hepsinin performansımız üzerinde büyük etkisi oldu. ATT’nin [reklam izleme şeffaflığı, Apple’ın son iOS güncellemesinde sunduğu gizlilik özelliği] ikinci çeyrekteki etkisi de beklediğimizden daha sessizdi, ancak uzun vadeli etkiyi değerlendirmek için henüz çok erken.”


Snap

  • Geliri ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre %120 artarak 982 milyon dolar oldu.
  • Şirketin faaliyet zararı 192 milyon dolar oldu. – 2020’den %38 daha düşük.
  • Günlük aktif kullanıcı sayısı %23 artarak, 293 milyona ulaştı.
  • Satış ve pazarlama giderleri %36 artarak, 180 milyon dolara ulaştı.

Snap’in yetkililerinden Jeremi Gorman: “Elverişli bir çalışma ortamından ve hem doğrudan yanıt hem de büyük marka reklamverenleriyle devam eden başarıdan yararlandık ve reklamveren tabanımızı küresel olarak büyütmek için performans reklam ürünlerimizden yararlanmaya devam ediyoruz. Üç temel öncelik tarafından yönlendirileceğine inandığımız gelirimiz ve ARPU [kullanıcı başına ortalama gelir] fırsatları konusunda tamamen ilerleme kaydetmeye odaklandık. 

İlki; ölçüm, sıralama ve optimizasyon yoluyla yatırım getirisini artırmak. İkincisi; ölçeklendirmeye, işe almaya ve inşa etmeye devam ederek satış ve pazarlama fonksiyonlarımıza yatırım yapmak. Üçüncüsü ise alışveriş ve ticarete odaklanarak video ve artırılmış gerçeklik etrafında yenilikçi reklam deneyimleri oluşturmak. Bu üç önceliğe olan bağlılığımız; benzersiz erişimimiz ve geniş, ilgili topluluğumuzla birlikte dünyanın her yerindeki işletmeler için geniş ölçekte performans elde etmemizi sağlıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.