2012 yılında Facebook’un 1 milyar dolara satın aldığı, 2015 rakamlarına göre 300 milyondan fazla kullanıcının bulunduğu Instagram, 2013 yılında ilk kez uygulama içi reklam konusunda harekete geçmişti. Bu kez ise Instagram’ın resmi blog’unda yayınlanan habere göre Instagram, bir benzerini Facebook’ta gördüğümüz Carousel reklamlarla dünyanın en büyük mobil reklam platformu olarak karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.

instagram-clickable-ads

Bu reklam alanında Facebook’ta birden fazla markanın reklamı görülürken; Instagram, aynı markanın birden fazla görselini galeri gibi sunmayı hedefliyor. Markaların hikayelerini bir slide eşliğinde takipçilerine aktarabilmesini sağlayacak bu özellikte Instagram’ın son görselde gelen butonda ilk defa harici bir bağlantıya izin veriyor olması da dikkat çeken önemli bir detay. Türkiye’de ne zaman aktif olacağı merak edilen bu yeniliğin, ABD’de hem reklam verenler hem de kullanıcılar adına doğru bir deneyim olmasını sağlamak için yavaş yavaş aktif olacağını tahmin edebiliriz. Instagram paylaşımlarının da Facebook gibi eskiye göre oldukça arttığını düşündüğümüzde, Instagram’ın da Facebook / EdgeRank gibi bir algoritma kullanması durumunda markaların reklamlarla içeriklerini öne çıkarması daha da değerli olacak.

Carousel alanının, bir markanın içeriğini daha fazla ön plana çıkarmak için kullanılacağı düşünülürse, Instagram bu özelliği markalar için aktif ettikten sonra bireysel kullanıcılar için de sunmayı düşünebilir. Mikro ve makro yenilikler ile sosyal ağ kullanımını farklılaştırarak insanların sıkılmasının mümkün olduğunca önüne geçmeye çalışan Facebook’un, Instagram’ı da bu şekilde yenilemesi bu gelişmenin diğer bir sebebi olabilir.

Güncel Instagram verileri;
unnamed