Facebook, reklamların hedef kitle ile ne kadar uyumlu olduğunu reklam verenlere bir puanlama üzerinden sunmaya başladı.

roy_and_teddy_facebook_reklam_hedefleme

Her reklam için 1 ile 10 arasında bir puan verilecek ve bu puanlar hedef kitleden alınan pozitif veya negative geri bildirimlere göre yapılacak. Puan ne kadar yüksekse hedef kitle ile reklamların birbiriyle o kadar uyumlu olduğu anlamına gelecek.

Bu puanlama;

  • Bir puan üzerinden reklam verenler tarafından sürekli kontrolleri yapılacağı için daha düşük maliyet elde etmek için,
  • Reklamı yayına almadan önce kreatif seçenekleri test etmek için
  • Yayındaki reklamların optimizasyonu için faydalı olacak.

facebook-reklamlarina-puanlama-ozelligi-geldi

Relevance puanlamasını kullanmaya başlamak için; 

  • Relevance puanlama tab’ini reklam raporlarına ekleyin.
  • Reklamın ulaştığı hedef kitlenin hacmini inceleyin.
  • Reklamınız düşük relevance puanlamasındaysa ve zayıf bir performans gösteriyorsa reklamınızı durdurarak optimize edin.

Facebook’un reklam sistemi doğru reklamı doğru kişilere göstermeye odaklandığı için yüksek puan demek hedef kitleye daha düşük maliyetle ulaşmak anlamına gelir. Yüksek skor reklam sistemi tarafından olumlu olarak algılanacaktır.

roy_and_teddy_facebook_reklamlari

Relevance puanını arttırmak için Facebook’un sunduğu öneriler;

  • Spesifik Hedefleme: Hedef kitleye mümkün olduğunca spesifik olarak ulaşmak gerekir. Yani hedef kitleniz Türkiye’de yaşayan 18-25 yaş grubu kişiler ise bunu yaşam tarzları, hobiler, davranış modelleri üzerine daraltmak gerekir.
  • Reklam Kreatifleri ve Mesajı: Relevance puanı düşükse reklamın mesaj metni ve kreatifleri hedef kitle ile çok örtüşmemiş olabilir. Bunların yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.
  • Reklamı Yenilemek: Hedef kitleniz reklamınıza olumlu olarak yanıt verdikten bir süre sonra reklam olgunluk dönemine gireceği için yayılımı azalacak ve puanınn artması beklenmeyecektir. Bu noktada reklamın kreatiflerini ve hedef kitlesini değiştirerek reklamı yenilemek skoru artırmada olumlu bir hamle olabilir.
  • Reklamınızı Test Edin: Farklı reklamları aynı hedef kitleyr veya aynı reklamları farklı hedef kitlelere göstermeyi deneyin. Herhangi biri size reklamın nasıl daha iyi çalışacağı ile ilgili içgörüler sağlayabilir. Bu da dolaylı olarak reklam puanını artırmanız için size ipucu verebilir.
  • Yanıltıcı ve Aşırı Reklamlardan Kaçının: Markalar bu maddeye sektörde mutlaka dikkat ediyor olsa da tekrar belirtmekte fayda var. Aşırı reklam geleneksel medyada kitlelerin dikkatini çekebilse de Facebook, “kullanıcı öncelikli” bir reklam sistemini benimsediği için bu maddeye dikkat edildiğinde daha pozitif bir deneyim olacak, bu da relevance skorunu artıracaktır.

Facebook, reklam performans metriklerine bu metriğin eklenmesi markalar için faydalı olacağını da belirtiyor. Performansın gözlemlenmesinde ve ileriye dönük yapılabilecek hamleleri yönlendirmede ne derece önemli bir metrik olacağı ilerleyen zamanlarda daha net görülebilecek. Facebook’un markalara ve son kullanıcıya yönelik Socialbakers’ın Engagement Rate’ini baz alarak hazırladığı “Hakkında Konuşanlar (PTA)” metriğinin pek fazla benimsenmeyip yayından kaldırdığını da hatırlatmakta fayda var.

Eren Caner
Social Media Group Head @Roy+Teddy