Instagram son dönemde popüler olan TikTok benzeri ”Reels” özelliğini story’ler üzerinden platforma eklemeyi planlıyor. Türkçesi ‘Makaralar’ olan bu özellik sayesinde kullanıcılar Instagram’da, TikTok’ta olduğu gibi 15 saniyelik müzik veya ses eklenmiş videolar paylaşılabilecek.
Apptopia mobil veri şirketinin yapmış olduğu araştırmaya göre TikTok’u daha çok gençler kullanıyor; kullanıcıların yüzde 35’i 11 ila 20, yüzde 23’ü ise 21 ila 30 yaş arası insanlardan oluşuyor. TikTok’un elde ettiği başarı sonrası Facebook da ‘Lasso’ adlı benzer bir uygulamayı piyasaya sürdü. 

Önceki dönemlerden de hatırlayacağınız gibi benzer duyurularla oldukça sık karşılaştık; Snapchat’in ”hikaye” formatının Instagram’a eklenmesi, Snapchat benzeri yüz filtrelerinin Facebook’a eklenmesi gibi birçok özellik Facebook, WhatsApp, Instagram gibi platformlara dahil edildi. 
Snapchat ve Facebook arasında soğuk savaş devam ederken yapılan yeni hamle ile Snapchat’i kopyaladığı düşünülen Facebook’un ”bu sefer de kopyalama işlemine TikTok platformu üzerinden devam mı ediyor?” sorusunu akıllara getirdi. 

Facebook yetkilileri tarafından ise hızlı bir açıklama yapıldı: “İki ürün de tamamen aynı değil. Müzik ve video paylaşmak, herkesin ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz oldukça evrensel bir fikir. Bunu eşsiz bir format haline getirmeye odaklandık.”


Videoda da izleyeceğiniz gibi yeni özellik detayları şu şekilde:
TikTok’un popülaritesinin sebebi kullanıcıların komik, garip ya da saçma videolarını özgürce paylaşabilmesi olarak düşünülüyor. Instagram Makaralar (Reels) özelliği sayesinde de kullanıcılar tıpkı TikTok uygulamasında çektikleri gibi videolar çekebilecek. Çektikleri videoları birleştirerek bir hikaye oluşturabilecek. Bu videolar, Facebook’un genişleyen müzik kütüphanesini kullanarak müzik içerebilirken, Makaralar ayrıca değişken oynatma hızı ve kullanıcıların daha kesintisiz sahne geçişleri oluşturmasını sağlayan ‘gölgeleme’ gibi bir dizi yaratıcı düzenleme seçeneği de içerecek. Başlangıçta yalnızca Brezilya’daki kullanıcılar tarafından kullanılabilecek olan yeni mod, Hikayeler Kamerası’nda geçerli olacak.

Instagram Makaralar özelliği sayesinde çekilen videoları ise Keşfet’te yeni oluşturlacak olan ‘Top Makaralar’ bölümüne ekleyerek buradaki hikayelerin ve aracın keşfedilebilirliğini artırmayı planlıyor.

Kaynak: https://techcrunch.com/2019/11/12/instagram-reels/, https://www.socialmediatoday.com/news/instagram-goes-after-tiktok-with-new-reels-mode/567160/