Akla gelebilecek her şekilde Instagram Reels, TikTok’tan daha kötü ancak büyük olasılıkla bu bile Instagram Reels’ın bir hit olmasını engellemeyecektir. Instagram’ın ana şirketi Facebook 5 Ağustos’ta, çılgınca popüler olan kısa video editleme ve paylaşma uygulaması TikTok’un kopyası Reels’ı yayınladı. Reels’ın yeniliği, TikTok’un ABD’deki geleceğinin belirsizliği, TikTok’un yerini almak için savaşan diğer rakipler ve genel öngörülemezlik göz önüne alındığında, sosyal medya bağlamında bunlardan herhangi birinin önünde ne olduğunu kesin olarak söylemek imkansız.

Ancak bu konularda tarih bir gösterge sayılıyorsa, Facebook’un Hikayeler (Story) aracılığıyla Snapchat’i başarılı bir şekilde klonlaması, bize popüler yeni sosyal medya formatlarını Instagram’a kopyalayıp yapıştırmanın akıllıca bir bahis olduğunu söylüyor. Bunun nedeni, Facebook’un kitlelere hitap etmek için yeni inovasyonları en yalın hallerine indirmede harika olması olarak görülüyor.

Diğer bir yandan yeni Reels özelliğinin incelemeleri, en iyi ihtimalle, orta düzey ve şüpheci. New York Times internet muhabiri ve TikTok uzmanı Taylor Lorenz de Reels için yaptığı açıklamada “Kafa karıştırıcı, sinir bozucu ve kullanması imkansız” cümlelerinin yanı sıra “TikTok klonu” benzetmesiyle beraber “Şimdiye kadar kullandığım en kötü özellik” şeklinde konuşuyor. Kesinlikle haklı dahi olsa bunların hiçbiri Reels özelliğinin kullanımdan kalkmasına yardımcı olmayacak.

Açık olmak gerekirse, Reels sadece bir klon değil, aynı zamanda orijinal uygulamanın özelliklerinin zayıf benzerlerini kullanan bir örnek. Düzenleme araçları TikTok’a kıyasla daha ilkel ve kısıtlayıcı olup, TikTok’un tüm işlevselliğinden yoksun. Örneğin filtre efektleri ve müzik yerleştirmeleri, TikTok’un iki mihenk taşı olarak anılır. Uygulamanın düetler özelliği aracılığıyla da viralite kapasitesi tamamen besleniyor duruma gelir. Reels bu noktada bu özellikleri tamamen kaçırıyor ve tüm bunlar ve daha fazlası muhtemelen en iyi TikTok içerik oluşturucularının hemen Reels özelliğine geçiş yapmamasının asıl nedeni. Intagram, Reels özelliği ile TikTok’un yerine geçmeyi hedeflese de şu an için başarısız oldu.

Instagram’ın bu taklit savaşını kazanması için de 2016’da Snapchat örneğinden yola çıkacak olursak, formatı iyileştirmesi bile gerekmedi. Çünkü ortalama bir sosyal medya kullanıcısına göre, Reels’ın zafer ilan etmek için yapması gereken tek şey, Instagram kitlesine halihazırda kullandıkları Reels uygulamasında oynayabilecekleri yeni bir oyuncak vermektir. 

Reels, Instagram’ın Gen X kuşağı ve Y kuşağı kullanıcılarına, yepyeni bir sosyal medya aracı ve kültürü öğrenmeye gerek kalmadan yeni ve kısa biçimli video formatı trendiyle etkileşim kurmanın bir yolunu sunuyor. TikTok kullanıcıları için çok zor olabilecek kadar güçlü bir içerik oluşturma aracı. Bu yüzden de Instagram Reels’ın görünen başarısızıkları ve sınırlamaları, aslında tamamen güçlü yanları haline gelmektedir. Reels ile gülünecek bir başarısızlık olarak alay edenler, kullanıcının bir özelliği benimsemesinde kolaylığın ne kadar önemli olduğunu hafife alıyorlar. Ayrıca Instagram ilk olarak Hikayeleri (Story) başlattığında da insanların eşit derecede şüpheli ve etkilenmemiş oldukları unutuluyor. O zamanlarda Hikayeler, Snapchat’in modern bir taklidi olarak kabul edilmişti. Önde gelen dijital bir ajansın CEO’su da Hikayeler hakkında 2016 yılında Mashable’a verdiği makalede, “ Snapchat daha yaratıcı ve yaratıcı yeni formatlar deniyor” dedi. Bu yüzden Facebook ne kadar daha fazla kullanıcıya ve erişime sahip olursa olsun her zaman sonunda yaratıcılığın ve yeniliğin kazanacağını söyledi. Snapchat’in hayalet logosunu da bir neslin logosu olarak nitelendirdi.

Hikayeler özelliğinin kullanılmaya başlanmasından bir yıl sonrasında günlük aktif kullanıcı sayısının 250 milyona ulaşmasıyla, Snapchat’i ezen özellik olarak adlandırılmaya başlandı. 2018 yılına gelindiğinde ise Snapchat’in kullanıcı tabanını yok etti. Bir neslin logosu olarak nitelendirilen Snapchat’i kopyalayarak bu noktaya gelinen bir strateji, Hikayeler özelliği ile kanıtlanmış oldu. Ama yine de adil olmak gerekirse Snapchat örneği, TikTok’a tamamen uygun bir benzetme değil.

Instagram Hikayeler meşaleyi taşımaya başlarken, Snapchat de kendi çöküşünün suçunun bir kısmını aceleci ve kötü görülen bir yeni tasarıma borçlu olmuş oldu. TikTok (ana şirketi ByteDance) şirket olarak Snapchat’e göre daha bilgili ve adımlarını buna göre attığından ötürü aynı çöküşü yaşamayacak. Aynı zamanda Instagram platformunun temel amacı farklı olduğu için de Reels uygulaması TikTok’un yerini alamayacak. Instagram’ın TikTok’u Reels aracılığıyla mükemmel bir şekilde kopyalamak konusunda endişelenmesine gerek yok çünkü Instagram gerçekten virallik, paylaşılabilirlik ve içerik oluşturucu yaratıcılığı üzerine kurulu bir uygulama değil. Instagram aslında Facebook’un başlattığı şeye hizmet ederek bir noktada asla konuşup görüşmediğimiz tanıdıklarımızın hayatlarına olan merakımızı gideriyor.

Tabi ki Instagram’ın Reels uygulaması konusunda hala yapması gereken bazı iyileştirmeler mevcut. Kullanılabilirlik sorunları ve göze batan sınırlamalar yüzünden Reels şu anda pek sezgisel görülmüyor. Hikayeler de ilk çıktığında benzer sorunları beraberinde getirmişti fakat zamanla insanların kendi yüz filtleri dahil oluşturabilecekleri imkanlarla güncellendi. Ortalama bir kullanıcı için de bu iyileştirmeler Reels özelinde yeterli olacaktır. Fakat günün sonunda kesin olarak TikTok’a ne olacağını söylemek veya Reels uygulamasının belirsiz geleceği hakkında yorum yapmak imkansızdır.