Öncelikle semantic search nedir, ne işimize yarar sorusuyla giriş yapalım konuya.

Genel olarak baktığımızda, bir aramanın niyetini ve kapsamını daha iyi anlamak için çeşitli yöntemler kullanırken, bu yöntemler sayesinde daha doğru arama sonuçlarına ulaşılmasını sağlayan bir algoritma olduğunu söyleyebiliriz.
Geleneksel bilgi elde etme (Information Retrieval – IR) algoritmalarını kullanan aramalar için anahtar kelimenin ya da kelimelerin metinde geçmesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkar ancak semantic arama için kelimelerin bire bir metinde bulunması zorunlu değildir.
Anahtar kelime olmasa bile anlam bütünlüğü sağlanmış şekilde arama gerçekleşir. Örneğin “baş ağrısı ilaç” kelimelerini arattığınızda “Aspirin baş ağrısına iyi gelir.” cümlesini bulmanız pek de şaşırılacak bir şey değildir çünkü Aspirin kelimesi ilaç etiketini taşıdığı için ilaç kelimesi metin içinde geçmek zorunda değil.
Alexis Sanders’ın Moz Blog’unda da  etkileyici bir şekilde ifade ettiği gibi;
“Semantic” kelimesi bir şeyin anlamını veya özünü ifade eder. Aramaya uygulanan “semantic”, esas olarak sözcüklerin incelenmesi ve mantığıyla ilgilidir. Semantic arama, bir arayıcının amacını bağlamsal anlam yoluyla anlamak suretiyle, arama doğruluğunu iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Semantic arama, arama niyetinin en gelişmiş anlayışını, cevapları ayıklama becerisini ve daha kişiselleştirilmiş sonuçlar getirilmesini sağlar.
Buraya kadar genel olarak bir fikir edindiğimize göre yazının bundan sonraki kısmında, semantic aramalarda gerçekleşen ve henüz keşfedilmediğini düşündüğümüz 5 önemli değişikliği açıklayabiliriz;

  • Videolara ve tariflere artık resim arama yoluyla erişilebilir

Bu hafta başlarında Google, video zengin sonuçlarının mobil cihazlardaki resim aramada gösterileceğini belirten, “kullanıcılara videonuz hakkında yararlı bilgiler veriyor” diye eklediği belgeler için bir ek oluşturdu.
“Daily Show Youtube” gibi bir cümle için mobil bir resim aramasında (tamam, muhtemelen organik olarak gerçekleşmeyecek, ancak bu özelliği denemeyi çok istiyordum) normal resim sonuçları ızgaraları içerisinde video küçük resim getirecektir. Böyle bir ekran gördüğünüzde şaşırmamalısınız 🙂

Sizi videoya götürecek “İzle” imgesini tıklamanız ya da videoyu direkt seçmeniz gerekmekte. Çünkü görüntüyü seçmek yalnızca görüntüyü tam ekranda göstererek, sizi doğruca videoya yönlendirecektir. Merak edenler için belirteyim, şimdiye kadar görüntü aramasında YouTube ve Wistia’dan gelen zengin video sonuçları bulunmakta.
Google belgeler, şu an tarif aramalarına benzer bir özellik getirdi. Zengin sonuçlar mobil cihazlardaki resim aramada görünebilir ve böylece kullanıcılara tarifinizle ilgili yararlı bilgiler sunabilir. Şimdi sadece bir lazanya resmi arıyor olabilirsiniz ancak bir süre sonra lazanya tarifi görmeniz kaçınılmaz. Google belgeleri kullanmak çokta zahmetsiz, videolarınızı ve tariflerinizi doğru bir şekilde nasıl seçmeniz gerektiğine dair talimatlar sağlıyor, böylece içeriğinizin resim aramaya çekildiğinden emin olabilirsiniz.

  • Zengin kartlar artık yok!

Zengin kartlar öldü! Evet, Mayıs 2016’da belirli aramalar için görünen iyi kart ve zengin sonuçların tanımlanması için kullanılan bu terim artık Google Developers’dan kaldırıldı!
Aaron Bradley tarafından da belirtildiği üzere Google, “zengin kartlar” a atıfta bulunmak için
Google Developers’taki içerik özelliklerinizi marka olarak değiştirdi. Çoğu yerde zengin kartlar, zengin snippet’ler veya özellikli snippet’ler gibi benzer isimler bu başlıklar da değiştirildi.

Google’ın zengin kartlar’ın işlevine neden son verdiğine dair hiçbir bilgi yok; bence yararlı bir tanımlayıcıydı. Fakat Google, “kart” ve “kartsız” zengin sonuç ayrımlarının hiç mantıklı olmadığına karar vermiş olabilir. Başka bir açıdan karışıklığa sebep olan “zenginleştirilmiş arama sonuçları”nı ekleyerek, arama sonuçlarını tanımlamak için kullandığı benzer kurgu terimlerinin sayısını daha da kısaltmayı amaçlamış da olabilir.

  • Google, arama sonuçlarında yapılandırılmış veri tabanlı iş ilanlarını hayata geçirdi

Google, aramada zengin bir sonuç doğuracak şeyler listesine başka bir madde daha ekledi: iş ilanları.
Bu değişiklik, Google’ın “Erken Erişim ve iş ortaklarına özel özellikler” sayfasına ”İşler” sekmesinin eklenmesiyle hayata geçirildi. Bu sayfa, yaklaşmakta olan gelişmelere göz atmak için iyi bir yer.

Resmi Twitter'da görüntüle
Google bu yılki Google I/O süresince,  ‘Google for Jobs’ adlı yeni bir girişim başlattığını duyurduğunda, Bu yıl gerçekleşen konferansın ilk gününden paylaşılan uzun bir blog yazısında Google CEO’su Sundar Pichai, Google for Jobs’ın gelişini, Google’ın “bilgi erişimini demokratikleştirmeye ve yeni fırsatları ortaya çıkarmaya” yönelik genel çabaların bir parçasını oluşturduğunu ve Google’ın gelişmeleriyle bağlantılandırdığını açıkladı.
Yapay zeka (AI) ve makine öğrenme yine gündem de 🙂 Pichai konuşmasını “Örneğin, ABD’li işverenlerin neredeyse yarısı, açık pozisyonları doldurmada hala sorunlar yaşadıklarını söylüyor. Bu arada, iş arayanların çoğu da işin kendilerinden birine hitap ettiğini bilmiyorlar, çünkü yüksek iş hacmi, düşük trafik, iş unvanlarındaki tutarsızlığın doğası arama motorlarının sınıflandırılmasını zorlaştırdı. Yeni bir girişim olan Google for Jobs sayesinde, şirketlere potansiyel çalışanlara ulaşmayı ve iş arayanlara da yeni fırsatlar sunmayı umuyoruz. ” dedi.

Şu an için yalnızca ABD’de bulunan Google for Jobs , Google’ın ilginç arama eklemelerinden biri olan “zenginleştirilmiş arama deneyimi” olarak sunuluyor. 

  • Google yeni zenginleştirilmiş arama sonuçları

Burada gerçekleşen Google’ın ”daha iyi bir deneyim yaşayın ” mottosu ile zenginleştirilmiş sonuçların daha iyi etkileşim sağlaması amacıyla geliştirdikleri yeni bir kanalın tanıtımı aslında.
Zenginleştirilmiş arama sonuçları ne zamandan beri var, dediğinizi duyar gibiyim. Burada odaklanmamız gereken temel konu da bu. Bir kaç sene öncesine kadar, SEO By the Sea , 2014 yılına kadar zenginleştirilmiş arama sonuçları için bir Google patenti hakkında blog yazmış ve 2015 yılında zenginleştirilmiş kaynakları keşfederek daha ayrıntılı bir yazı ile konuyu derinlemesine takip etmiştir. Bu esnada 2014 sonrası Bill Slawski zenginleştirilmiş arama sonuçlarıyla ilgili Search Console Yardım konusundaki deneyimin iş ilanları, yemek tarifleri ile bağlantılı olduğunu belirterek, havayolu uçuşları, hava durumu sorguları ve spor puanları gibi bilgilerin zenginleştirilmiş bir sonuç oluşturduğunu ifade etmekteydi.
Bildiğiniz gibi Google’ a göre zenginleştirilmiş arama sonuçları genellikle kapsamlı bir pop-up deneyimi veya diğer gelişmiş etkileşim özelliklerini içerir. Google zenginleştirilmiş arama, kullanıcının yapısal veri öğesinin çeşitli özelliklerinde arama yapabilmesini sağlar. Örneğin, bir kullanıcı 200 kaloriden az  tavuk çorbası tariflerini veya hazırlık süresinin 1 saatten az süren tarifleri arayabilir. Google’ın da burada vermek istediği mesaj, iki şeyi gerçekleştirme stratejisinin devamı niteliğinde. Birincisi daha derinlemesine arama sorgularını yorumlamak; ikincisi ise, bunlara yanıt vermek ve bir araştırıcının ihtiyaç duyabileceği her şey için SERP (Search Engine Result Page) ‘yi daha fazla tek elden hizmete sokmak .
Google’ın, SERP’te yeni ve zengin sonuç türleri ile Google Mesajları gibi etkileşim özellikleri artan bir şekilde kullanıcı niyetini ve arama bağlamını yorumlama becerisini hem geliştirdiğini hem de artırdığını gördük. Dolayısıyla, yukarıda verdiğimiz tarif örneğinde, bir kullanıcı 200 kaloriyi aşmış tavuk çorbası tariflerini arayabilir, ardından tarif için bir web sitesini tıklamasına gerek duymadan bir pop-up’da görüntüleyebilir ve izleyebilir.
Söylemeye gerek yok, bu web sitesi trafiği ve tıklamalar için kötü bir haber, gelişmeleri biz de heyecanla takip ediyoruz. 🙂 

  • Google, yapısal veri geliştiricisi kılavuzlarında bir dizi değişiklik yapmaya devam ediyor 

Son olarak, Google yapılandırılmış veri geliştirici kılavuzlarında çok çeşitli bir dizi değişiklik yaptı.
Aaron Bradley’nin Semantic Search Marketing’e gönderdiği yazıyı tüm ayrıntılar için okumanızı öneririm, ancak kısaca derleyecek olursak:

  • Kılavuzlar için bu süreç, yapılandırılmış veri, AMP ve mobil dostu tasarım konularını kapsayarak bu doğrultuda gelişiyor
  • Yapısal verilerin artık yeni bir tanımı var. Google tarafında bu durum “bir sayfa hakkında bilgi vermek ve sayfa içeriğini sınıflandırmak için standartlaştırılmış bir format” olarak tanımlanıyor. Eski tanım ise, “bir dosyaya metin tabanlı bir veri organizasyonu ve web’den hizmet etti. “Bu kesinlikle biraz daha net görünüyor değil mi 🙂
  • Yapısal Veri Testi Aracı’na daha az önem veriliyor ve yayın sonrası analiz ve testler üzerine daha fazlası var. Belki de Google kullanıcıları, Google araçlarına güvenmek yerine yapısal veri biçimlendirme konusunda doğru sonuçları kendi çalışmalarında bulmaya çalışıyorlardır.
  • Tüm içerik türleri artık carousel modunda görünmeye uygun.