”Sesli aramayı keşfetmeye başlamadan önce, site imajlarınızı mümkün olduğunca optimize ettiğinizden emin olun” der, köşe yazarı Wesley Young.
Sesli arama gibi gelişen alanlardan nasıl yararlanacağınızı anlamaya çalışmakla çok fazla enerji harcarken, en önemli kısmı atlamayın: Görsel arama.

googlesearch

Rand Fishkin’in Jumpshot ve Moz verilerine göre Google resim araması, Google.com’un arkasında ikinci en çok kullanılan arama platformu.
Resim aramaları düşündüğünüzden daha önemli olabilir.
Jumpshot ve Moz verilerine göre, Google Görsel aramaları; YouTube’da, Google Haritalar’da, Amazon’da ve Facebook’ta gerçekleştirilen arama sayısından kat kat fazladır. Google Görseller’deki aramalar, Bing veya Yahoo’daki herhangi bir aramadan 10 kat daha sık yapılıyor ve Facebook’taki aramaların 40 katından fazlasını kapsıyor.

Search-share-of-top-10-web-properties-582x600

Yukarıdaki grafik bize, Google Görsel Arama’nın genel arama alanının büyük bir bölümü olduğuna işaret ediyor.
Bununla birlikte, görüntü yayınlayanların, görüntülerinin arama sonuçlarındaki görünürlüğü veya sitelerine trafik çekme yöntemlerini çoğunlukla tam anlayamadığı görülmekte. Bu da kısaca bize ortada kaçan potansiyel olduğunu gösteriyor. Basit bir örnek; IMG_xxxx için Google’da yapılan herhangi bir arama olsun, burada xs 1 ile 9999 arasındaki herhangi bir sayıyı temsil eder ve  aramada ortalama 200.000 sonuç çıkarır.
IMG_9998 veya başka otomatik olarak oluşturulmuş herhangi bir ad için yapılan arama, anlamlı bir sonuç vermemekle birlikte çok fazla ürünün bu şekilde eklendiğini görürüz. Aşağıdaki resim IMG_9998 için bir Google Görsel arama sonucunu gösteriyor ve yaklaşık 100 markadan ayakkabı, giyim eşyası ve aksesuar ürünü görüyoruz. Resim dosyası adı, ürün adını spesifik olarak belirtiyor olsaydı, Fred Perry 1934 Koleksiyonu arayan kullanıcılar baktığı ürüne ulaşabilir bu da satış yapmak isteyen sitenin trafiğini artırarak satıcıya fayda sağlardı.

Bodega-shoe-IMG_9998-optimized-800x383

Bu dosya adı, arama için optimizasyonda görsellerin çoğu kez nasıl ihmal edildiğine bir örnektir.
Google, içeriğin ürünle ve satıcı ile ne kadar bağlantılı olduğunu detaylıca analiz eder. Eğer ki görselin arama sorguları ile alaka düzeyini belirlemek için kullandığı ek veriler Google’a sağlanmazsa, bir marka, ürün, kişi, etkinlik ve hizmetin tanıtımını kaybeder. Bu ürünün alt sıralarda yer almasına sebep olur. Ve dolayısı ile bu da resimleri barındıran web sitesinin daha az tıklaması ve trafiğinin azalması anlamına gelir.
Görüntüler, perakende ve tüketim malları pazarlamasında özellikle etkilidir. Benzer şekilde, Google’ın Ürün Listeleme Reklamı daha çok kategorileri perakende ve tüketim mallarına odaklanır. Google Görseller’deki bu kategorilerin herhangi birinde yapılan aramalarda, organik sonuçlar, sponsorlu alışveriş sonuçları üzerinde gelir.

pla-google-images-mens-watches-800x386

Dolayısıyla, perakende ve tüketim malları ile ilgili bir işletme yayınladığı herhangi bir görselde, bu görüntülerin organik arama için optimize edildiğine özellikle dikkat etmelidir.
Resim arama sonuçları sayfalarında fazla sonuç çıktığından, ürününüzün görünürlüğünü sağlamak zor bir iştir. İşte bu noktada Google Görseller yerel bir işletmenin veya ürünlerinin ve hizmetlerinin bulunmasına yardımcı olabilir.
İşte size aramada ürününüz öne çıkmasına yardımcı olacak bazı ipuçları:
Bir kullanıcının deneyimini zenginleştiren resimler Google tarafından daha iyi sıralanır.
Google, arama sonuçlarını görselin kalitesine ve işinizle ne kadar alakalı olup olmadığına bakar. Bu nedenle bir görüntü ne kadar popüler olur ve o kadar çok tıklama alırsa sıralaması o kadar yüksek olur. Görsellerinizle iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için aşağıda bir kaç ipucu verelim:
1. Görsellerinizin yüksek kalitede olduğundan emin olun. Üreticilere ürün görüntüleri dağıtan Shotfarm tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin büyük çoğunluğu (yüzde 30) veya çok önemli (yüzde 63) diyerek tüketicilerin ürün açıklamalarının ve imajların karar vermede kritik önem taşıdıklarını söylüyor. Daha iyi görseller, o görüntünün sıralamasını artıracak olan tıklamaları artırır.
2.Aşırı büyük görsel dosya boyutu sayfa yükleme süresini uzatır, ancak dosya boyutunu küçültmek kaliteden ödün vermek zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Web siteniz için görüntüleri optimize etmeye yardımcı olabilecek gereksiz verileri ve birçok çevrimiçi araçları kaldırmanın yolları vardır. JPEGMini, PunyPNG veya Kraken.io deneyin.
3.Google için görselin arama sonuçlarında nasıl görüneceğini önemlidir. 16:9 veya 4:3 gibi standart görsel oranlarına uymayan görüntüler; bu boyutlara uyacak şekilde yeniden boyutlandırılmalıdır. Ayrıca, küçük resim boyutuna indirgenerek ayrıntıyı kaybeden büyük grup resimleri gibi resimlerin tıklama oranlarını düşecektir.

dentist-small-image-800x376

Yukarıdaki ekran görüntüsü Texas Plano’daki diş hekimleri için yapılan Google Görseller’deki bir arama sonucu. Daire içinde işaretlenmiş görsel, tıklamaların oranını artırmaya yardımcı olmayan bir görsele ait bir örnektir.
4.Stok görüntüleri genellikle tanımlamak kolaydır ve çoğu kez sahte veya samimiyetsiz hissettiriler. Bu şekilde bir çalışma da yerel işletmelerin iyi bir algı yaratmasına yardımcı olmak yerine imajlarına zarar verir.

frisco-attorneys-stock-pic

Yukarıdaki ekran görüntüsü, Google Görseller’deki “Frisco TX’deki Avukatlar” için arama sonuçlarında çıkan bir görüntü. Başka yerde birçok kez gördüğümüz bir stok görüntüsü gibi görünüyor ve kesinlikle kişiye hitap eden bir görsel değil. O firmayı veya avukatı işe almak istediğimizi düşünelim. Bu pek de tıklama hissi yaratan bir görsel değil; dolayısıyla çok fazla kişi bu görseli benim gibi tıklamayacaktır. Böylece Google, görselleri diğer çekici görsellerle karşılaştırıldığında o görüntünün sıralamasını düşürecektir.
Daha iyi Google indeksleme ve sıralama için resim verilerini, etiketleri ve tanımlayıcıları optimize edin!
Meta veriler, etiketler ve tanımlayıcılar, Google tarafından dizine ekleme amacıyla kullanılır; dolayısıyla Google’ın, görselin ne olduğunu ve hangi bağlamın kullanıldığını tanımlamasında önemlidir. Daha iyi dizin oluşturma, arama sonuçlarında daha iyi sıralama anlamına gelir. Aşağıda, sitenizde görüntülenecek bir görsel yüklediğinizde ve Google Görseller’deki sıralamaya dikkat etmeniz gerektiğinde özelleştirilebilecek ana etiketler, etiketler ve tanımlayıcılar bulunmaktadır.
1. Görsel dosyası adı: Yukarıda gösterildiği gibi dosya adı, görselinizin aranabilir en temel açıklamasıdır.
2. Alt etiketleri: Alt etiketler, görselinizi tanımlamak için kullanılan HTML nitelikleridir ve görüntüyü oluşturmadığı veya görüntülenmediğinde görsel yerine kullanılır. Örneğin, metin görsel engelli kullanıcılar için, tarayıcılarda görüntü devre dışı bırakıldığında veya görsel çözülmediğinde, ekran okuyucusu tarafından görüntülenir. Alt etiket, metnin yerine alternatif bir metin görüntüsüdür. Aşağıda, Yoast’ın görsellerinizi tanımlamak için alt etiketleri nasıl kullanacağınız konusunda daha teknik bir açıklaması bulunmaktadır.
3. Altyazılar: Altyazılar genellikle resimle birlikte görüntülenen başlık veya açıklamadır.
4. Açıklamalar: Açıklama, resmin tam bir açıklamasını mümkün kılan ve bağlantılar da dahil olmak üzere ek ayrıntılar sağlayabilecek bir alan. Açıklamalar, bir yayın içindeki veya bir sitedeki bir resim tıklandığında ve ayrı bir pencerede açıldığında görüntülenir.
5. Görüntüyü çevreleyen bağlamsal bilgiler: Google, görsellerin arama sonuçlarına, metin içeriği, diğer görseller, görsel site haritaları, sayfa başlığı ve sayfa URL’leri dahil olmak üzere çevresindeki her şeyin bağlamı ile alaka düzeyi belirler. Bu yüzden hepsini optimize edin ve sayfa mesajlarınızı birleşik ve tutarlı tutun.
Sonuç olarak görsel imajlar tüketicilerin ilgisini çekmeli ve tıklanmaya yönlendirmeli. Bunu doğru bir şekilde yaparsanız kazanırsınız. Gelecekte de görseller, işletmelerin ve ürünlerinin veya hizmetlerinin bulunmasına yardımcı olan güçlü bir rol oynamaya devam edecek.
Bununla birlikte, çok fazla işletme bu işe gerektiği önemi vermemekte. Görseller için SEO’ya biraz daha zaman harcayın ve kaçırdığınız potansiyeli yakalayarak rakipleriniz bir adım önüne geçin.