Öncelikle semantic search nedir, ne işimize yarar sorusuyla giriş yapalım konuya.
Genel olarak baktığımızda, bir aramanın niyetini ve kapsamını daha iyi anlamak için çeşitli yöntemler kullanırken, bu yöntemler sayesinde daha doğru arama sonuçlarına ulaşılmasını sağlayan bir algoritma olduğunu söyleyebiliriz.
Geleneksel bilgi elde etme (Information Retrieval – IR) algoritmalarını kullanan aramalar için anahtar kelimenin ya da kelimelerin metinde geçmesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkar ancak semantic arama için kelimelerin bire bir metinde bulunması zorunlu değildir.
Anahtar kelime olmasa bile anlam bütünlüğü sağlanmış şekilde arama gerçekleşir. Örneğin “baş ağrısı ilaç” kelimelerini arattığınızda “Aspirin baş ağrısına iyi gelir.” cümlesini bulmanız pek de şaşırılacak bir şey değildir çünkü Aspirin kelimesi ilaç etiketini taşıdığı için ilaç kelimesi metin içinde geçmek zorunda değil.
Alexis Sanders’ın Moz Blog’unda da etkileyici bir şekilde ifade ettiği gibi;
“Semantic” kelimesi bir şeyin anlamını veya özünü ifade eder. Aramaya uygulanan “semantic”, esas olarak sözcüklerin incelenmesi ve mantığıyla ilgilidir. Semantic arama, bir arayıcının amacını bağlamsal anlam yoluyla anlamak suretiyle, arama doğruluğunu iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Semantic arama, arama niyetinin en gelişmiş anlayışını, cevapları ayıklama becerisini ve daha kişiselleştirilmiş sonuçlar getirilmesini sağlar.
Buraya kadar genel olarak bir fikir edindiğimize göre yazının bundan sonraki kısmında, semantic aramalarda gerçekleşen ve henüz keşfedilmediğini düşündüğümüz 5 önemli değişikliği açıklayabiliriz;
- Videolara ve tariflere artık resim arama yoluyla erişilebilir
Bu hafta başlarında Google, video zengin sonuçlarının mobil cihazlardaki resim aramada gösterileceğini belirten, “kullanıcılara videonuz hakkında yararlı bilgiler veriyor” diye eklediği belgeler için bir ek oluşturdu.
“Daily Show Youtube” gibi bir cümle için mobil bir resim aramasında (tamam, muhtemelen organik olarak gerçekleşmeyecek, ancak bu özelliği denemeyi çok istiyordum) normal resim sonuçları ızgaraları içerisinde video küçük resim getirecektir. Böyle bir ekran gördüğünüzde şaşırmamalısınız 🙂
Sizi videoya götürecek “İzle” imgesini tıklamanız ya da videoyu direkt seçmeniz gerekmekte. Çünkü görüntüyü seçmek yalnızca görüntüyü tam ekranda göstererek, sizi doğruca videoya yönlendirecektir. Merak edenler için belirteyim, şimdiye kadar görüntü aramasında YouTube ve Wistia’dan gelen zengin video sonuçları bulunmakta.
Google belgeler, şu an tarif aramalarına benzer bir özellik getirdi. Zengin sonuçlar mobil cihazlardaki resim aramada görünebilir ve böylece kullanıcılara tarifinizle ilgili yararlı bilgiler sunabilir. Şimdi sadece bir lazanya resmi arıyor olabilirsiniz ancak bir süre sonra lazanya tarifi görmeniz kaçınılmaz. Google belgeleri kullanmak çokta zahmetsiz, videolarınızı ve tariflerinizi doğru bir şekilde nasıl seçmeniz gerektiğine dair talimatlar sağlıyor, böylece içeriğinizin resim aramaya çekildiğinden emin olabilirsiniz.
- Zengin kartlar artık yok!
Zengin kartlar öldü! Evet, Mayıs 2016’da belirli aramalar için görünen iyi kart ve zengin sonuçların tanımlanması için kullanılan bu terim artık Google Developers’dan kaldırıldı!
Aaron Bradley tarafından da belirtildiği üzere Google, “zengin kartlar” a atıfta bulunmak için
Google Developers’taki içerik özelliklerinizi marka olarak değiştirdi. Çoğu yerde zengin kartlar, zengin snippet’ler veya özellikli snippet’ler gibi benzer isimler bu başlıklar da değiştirildi.
Google’ın zengin kartlar’ın işlevine neden son verdiğine dair hiçbir bilgi yok; bence yararlı bir tanımlayıcıydı. Fakat Google, “kart” ve “kartsız” zengin sonuç ayrımlarının hiç mantıklı olmadığına karar vermiş olabilir. Başka bir açıdan karışıklığa sebep olan “zenginleştirilmiş arama sonuçları”nı ekleyerek, arama sonuçlarını tanımlamak için kullandığı benzer kurgu terimlerinin sayısını daha da kısaltmayı amaçlamış da olabilir.
- Google, arama sonuçlarında yapılandırılmış veri tabanlı iş ilanlarını hayata geçirdi
Google, aramada zengin bir sonuç doğuracak şeyler listesine başka bir madde daha ekledi: iş ilanları.
Bu değişiklik, Google’ın “Erken Erişim ve iş ortaklarına özel özellikler” sayfasına ”İşler” sekmesinin eklenmesiyle hayata geçirildi. Bu sayfa, yaklaşmakta olan gelişmelere göz atmak için iyi bir yer.