Anket uygulaması kullanıcılar tarafından benimsenmiş gibi gözüken story’ler bölümünün yeni özelliğini, bu sıralar sıkça paylaşımlarda görüyoruz. Peki, sosyal medyadaki markalar için bu özelliğin faydaları nelerdir? Kullanıcı ile iletişim nasıl sağlanıyor?
Twitter anketlerini uzunca bir süredir biliyoruz ancak Facebook Messenger ve Instagram yakın zamanda kendi ilgili platformlarına benzer özellikler ekledi.
Bazı markaların anketlerini nasıl kullandığını ve genel bir sosyal medya stratejisinin etkili bir parçası olmasının nedenlerini bu haftaki yazımızda inceledik.
1. Geri Bildirim
Wunderman tarafından yapılan bir ankete göre; tüketicilerin %79’u, markaların bir ürün çıkarmadan önce kullanıcıyı anladıklarını ve onlara önem verdiklerini etkin bir şekilde göstermeleri gerektiğini söylüyor. Anketler ise bunu göstermek için harika bir yoldur; markaların ürünler veya genel kullanıcı deneyimi hakkında doğrudan geri bildirim talep etmesini ve kullanıcılara fikirlerinin değerli olduğunu hissettirmelerini sağlar. Ankete yanıt vermek, anlık olarak düşünceyi kısa yollu ifade etmeyi sağlarken, markaların ürünleri ile ilgili öngörü kazanması için ise kolay ve kusursuz bir yoldur.
Kullanıcıların, e- posta yolu ile paylaşılan anket veya kullanıcı deneyiminden çok sosyal medyada sorulan sorulara yanıt verme olasılığı daha yüksektir.
Starbucks bu yöntemi kullanan markalardan biri; müşterilerinin tercihlerine hızlıca ulaşabilmek için anketler oluşturuyor. Aşağıda gösterilen story’de, kullanıcılardan pembe ya da menekşe içecek isteyip istemediklerini soruyor.
Bu aşamada ürünle ilgili fazla bir bilgi verilmese de, merak uyandırıp tercihleri öğrenilmiş oluyor. Bu sayede tüketicinin ihtiyaçlarına ve isteklerine önem verdiğini gösterirken hızlı ve dönüşümü yüksek bir yolla yeni çıkartacağı ürün hakkında ön onay almış oluyor.
2. İzlenecek Yol, Kararlar
Ürünlerin veya pazarlamanın tüketiciye nasıl bir izlenim bıraktığını öğrenmenin yanı sıra, anketler gelecekteki kararları almak için de kullanılabilir.
Benzer şekilde anketler markaların daha hızlı kararlar vermelerine yardımcı olmak için de kullanılabilir. Tüketici ise bu döngü içerisinde tercih ettiği markalar üzerinde fikirlerinin önemli olduğunun farkına varacaktır.
eBay, bu taktikleri geçmişte kullanarak, hangi özel tekliflerin kullanıma sunulacağını belirlemek için anketler kullanmış. Bu yöntem artan katılımın yanı sıra, markayla ilgili olumlu duygular oluşturmak için özellikle iyi bir yol halini almıştır.
Benefit Cosmetics ise, bir sonraki Facebook videosunda neleri paylaşacağını Instagram anket özelliği üzerinden belirleyip kanallar arası bir iletişim sağlıyor. Bu kullanıcıya, markayı daha fazla kontrol edebilme hissi uyandırıyor bu sayede içerik daha fazla tıklanma gücünü baştan kazanmış oluyor.
3. Eğlence ve Eğlence
Anketler; maksatlı bir anlayış yaratmakla birlikte, yalnızca bir kitleyi eğlendirmek ya da bilgilendirmek amacıyla yapılan bir başka sosyal içerik biçimi olarak da görülebilir.
Etkileşimli yapıları nedeniyle, markalar basit bir anket yerine bir sınav oluşturmak için soru tabanlı formatı kullanarak oyunlaştırma öğelerini de kullanabilirler.
HelloFresh kullandığı anket yöntemiyle kullanıcılara cevapları bulmak için yukarı kaydır seçeneğine yönlendirmeden önce onlara yiyecek ve pişirme yöntemleriyle alakalı sorular sorar. Bu yöntem zekice bir ayrıntı içerir çünkü devamı için hevesli olan kullanıcıları tespit etmekte işe yaramaktadır. Böylece kullanıcıların tüm hikayeyi takip edecekleri konusunda bir garanti elde edilmiş olur.
4. Gerçek Zamanlı Etkinlikler
Anketler onlara bağlı gerçek zamanlı bir öğeye sahiptir, bu da markaların mevcut deneyimleri geliştirmeleri için harika bir yol olduğu anlamına gelir. Örneğin, spor karşılaşmaları söz konusu olduğunda, anketler etkinlik etrafında heyecan ve beklenti yaratmak için kullanılabilir.
Manchester City dahil olmak üzere futbol kulüpleri, daha önce Facebook oyunlarına anketleri entegre etti ve kullanıcılardan büyük oyunlara yakın etkileşimde bulunmalarını istedi.
Benzer şekilde, anketler ayrıca etkinliklere katılmayan kişileri de dahil etmek için kullanılabilir. Bayern Münih, maç günü ilgili taraftarların ilgisini çekmek için bunu gerçekleştiren bir diğer futbol kulübüdür. Kulüp, kullanıcıların sahne arkası eyleminde tepkilerini göstermek için emojiyi kullanarak oy kullanmalarını ister. Bu şekilde taraftarlarla etkileşime geçer ve aynı zamanda hayranlarının oy kullanmalarına izin vererek bir sonraki içerik yönünün belirlenmesini sağlar.
5. Bağlantıların Güçlendirilmesi
Son olarak, Instagram anketlerinin etkileşimi markalardan çok influencer’lar için bulunmaz bir nimet olduğu kesin. Anket uygulaması influencer’lar ve kullanıcılar arasındaki etkileşimi soru cevap yoluyla üst seviyelere çıkarıyor.
Anket uygulamaları, takipçiler ve influencer’lar arasında iki yönlü bir etkileşim fırsatı sağladığı için daha yüksek katılım yaratırlar. Takipçilerin fikirlerini almak iki taraf arasındaki bağları daha güçlü kılacaktır. Aynı zamanda bu durum DM’ler veya yorumlar yoluyla bireysel tepkilerle uğraşmak zorunda kalmadan genel fikirleri ölçebilecekleri anlamına gelir. Bu şekilde kitlelerinin ne tür içerikler görmek istedikleri veya önceki çalışmalarıyla ilgili geri bildirimler alması anlamanına gelecektir. Buna karşılık, markalar da bu sonuçlara dikkat ederek, potansiyel olarak ortaklık kurma ve kampanya oluşturma fikrine daha sıcak bakacaklardır.
Kaynak: https://econsultancy.com/blog/70072-how-brands-can-use-social-media-polling/
Önceki blog yazımız ”Makro Influencer’lardan Mikroya” ile ilgili detaylar: