Popüler sosyal medya platformu TikTok, Transparency Center’ın sanal turunda algoritmalarının nasıl içerikleri yönettiğini paylaştı. TikTok, algoritmalarının çalışma mantığıyla diğer sosyal medya platformlarından ayrılıyor.
Bundan birkaç ay önce popüler sosyal medya platformu TikTok, işlemlerini daha şeffaf bir şekilde yürüteceğine dair bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın ardından şirket, Los Angeles’da ‘Transparency Center (Şeffaflık Merkezi)‘ isimli bir merkez açmıştı. TikTok, bu merkeze basın mensuplarını, politikacıları ve düzenleyici kuruluşları davet ederek sistemlerinin nasıl çalıştığını göstermeyi planlıyordu.TikTok, attığı bu adımla birlikte geçmiş yıllardan bu yana olumsuz yönde yapılan haberlere bir cevap vermeyi amaçlıyordu. Fakat şirketin seçtiği zaman dilimi tam da koronavirüsün patladığı zamanda denk gelmiş ve TikTok, merkeze olan davetlerini ertelemek zorunda kalmıştı.
Transparency Center sanal olarak davete açıldı ve algoritmalar gösterildi:
Koronavirüs henüz tehlikesini yitirmemiş durumdayken TikTok, bu sefer yeni bir çözümle geldi. Şirket, Transparency Center’ın sanal turlarını duyurdu. Bununla birlikte platform, algoritmalarının nasıl çalıştığını göstermek için seçilmiş basın mensuplarına da kapısını açtı. Böylece TikTok’un algoritmalarının nasıl çalıştığı da açıklanmış oldu.TikTok’un algoritmasında en güçlü özelliklerden birisi, içerikleri popüler trendlere göre kategorize etmesiydi. Şirket, kullanıcıların içeriklerle doğrudan etkileşimi, içeriklerin izlenme oranları, video bilgileri, kullanıcıların cihaz ayarları ve hesap ayarlarına göre kullanıcılarının karşısına çıkacak içerikleri düzenliyordu.
Daha da basitleştirmek gerekirse TikTok’un algoritması, kullanıcıları daha fazla kullanıcıyı takip etmeye değil, onların zevklerine göre içerikler göstermeyeodaklanıyor. Kullanıcı verilerini toplayan platform, diğer kullanıcılara hitap eden içerikleri tespit ederek uygulamada gösterilmesini sağlıyor.Diğer sosyal medya platformlarıysa kullanıcılara etkileşime girdiği diğer kullanıcıları gösteriyor. Dolayısıyla TikTok, bu noktada diğer platformlardan kendisini ayırıyor. Bu algoritma da TikTok’un 2 yıl içinde nasıl 54 milyon kullanıcıdan 689 milyon kullanıcıya ulaştığını kısmen açıklıyor.
TikTok’un Korkunç Boyutlara Ulaşan Aylık Görüntüleme Sayısı
TikTok Küresel Müzik Birimi Başkanı Ole Obermann, uygulamanın aylık video görüntüleme sayısının trilyonlara ulaştığını açıkladı. Bu sayının sağlanmasının nedenini de açıklayan Obermann, uygulamanın özgür ve demokratik bir yer olduğunu ifade etti.
TikTok Küresel Müzik Birimi Başkanı Ole Obermann, bugün yaptığı açıklamalarda TikTok’un performansını değerlendirdi. Dijital bir platform için oldukça iyi bir iş çıkardıklarını dile getiren Obermann, aylık içerik görüntüleme sayısının trilyonlara ulaştığını ifade etti. Bu başarıya nasıl ulaşıldığını da açıklayan Obermann, TikTok’un demokratik yapısının, kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılandığını söyledi.Obermann, bir kullanıcının yatak odasında bile güzel bir beste oluşturarak, bu besteyi TikTok üzerinden paylaşabildiğini ifade ediyor. Yapılan paylaşımların birkaç gün içerisinde de 100 milyon görüntülemeye ulaştığını söyleyen Obermann, bu durumun TikTok’un benzersiz bir yönü olduğunun altını çiziyor. Obermann’a göre geliştirici ekip, uygulamayı hep bu şekilde tutabilmek için elinden geleni yapmaya devam edecek.
Obermann’ın TikTok’la ilgili açıklamaları, sadece izlenme sayısıyla ilgili değildi. Asya’da daha çok kullanıcıya ulaşmak için çalışmalarını devam ettireceklerini söyleyen Obermann, bu bağlamda Singapur’da da milyarlarca dolarlık yatırım yapmaya hazırlandıklarını dile getirdi. Elbette bu yatırım tek nedeni daha çok kullanıcıya ulaşmak değil. Şirket, Hindistan ve olası ABD yasağı nedeniyle Singapur’a yatırım yapmakta kararlı.