Facebook’un uzun süredir, “görüntülü konuşma yapılabilen bir multimedya cihazı” üzerine çalıştığı biliniyordu. Portal ve Portal Plus olarak adını duyduğumuz bu cihazlar ilan edildikten bir ay sonrasında ise satışa çıktı.
Kullanıcıların Facebook’taki arkadaşları ve aileleriyle görüntülü sohbet yapabilmesini sağlayan video arama aygıtı Facebook Portal, ev kullanımı için görüntülü iletişim cihazı olarak geliştirilmiş.
Facebook Portal cihazları neredeyse sadece görüntülü sohbet üzerine odaklanmış şekilde tasarlandı. Bu cihazlar aynı zamanda fotoğraflara bakabilme, müzik çalabilme ve bazı video ağlarını destekleme gibi özelliklere sahip. Ancak genel başlangıç olarak çok sınırlı, hatta o kadar sınırlı ki Portal’ı kullanarak Facebook’ta bile gezinti yapmaya olanak vermemekte.
Öncelikli olarak Facebook Portal, Facebook Messenger üzerinden insanlarla sesli ya da görüntülü sohbet etmek için kullanılıyor. Facebook, bununla kalmayıp görüntülü sohbet sistemlerini daha kolay hale getirmek için bazı akıllı kamera hileleri de kurdu.
Portal ve Portal Plus’lar üstte sabit duran tek bir kameraya sahip. Bu kamerasında yakınlaşma ve sizi takip etme özellikleri bulunuyor. Böylece sohbet ederken yüzünüze bir telefon tutmanıza gerek kalmıyor. Yani bir oda boyunca hareket edebilir, çağrı yapabilir ve aynı zamanda görüntülü görüşebilirsiniz.
portal

Peki İnsanlar Facebook Portal Cihazlara Güvenebilecek mi?

Bu cihazların tek hikayesi sadece yapabilecekleri ve yapamayacakları değil. İnsanların bütün bu veri skandallarından sonra Facebook’a bağlı bir mikrofon ve kamerayı evlerine sokmaya istekli olup olmayacakları akılları kurcalayan bir soru.
portal
Facebook burada gizlilik politikalarını vurguladı ancak yine de gizlilik konusundaki skandallarla adından çokça söz ettiren bir şirketin aldığı bu kararlar, kullanıcıları rahatlatmak için yeterli olmayabilir.

Google ve Amazon’a Rakip!

Amazon’un sesli asistanı Alexa desteği ile Facebook Portal, spor müsabakalarının canlı skorlarını ve anlık hava durumunu öğrenip kullanıcılarının akıllı ev cihazlarını kontrol etmelerini ve yiyecek siparişi verebilmelerini sağlıyor.
Cihaz bunların yanı sıra Alexa ile birlikte çalışabiliyor, müzik çalabiliyor ve haberleri gösterebiliyor.
portal
Facebook’un ilk “son tüketiciye yönelik ürünü” olacak cihazla ilgili olarak Cheddar’ın kaynaklarına göre Mark Zuckerberg çalışanlarına ürünün fiyatının değil, tüketici alışkanlıklarını değiştirmesinin önemli olduğunu söylemiş. Instagram, Twitter gibi sosyal medya platformlarından farklı bir yöne doğru ilerleyen Facebook’un bu atılımı, en çok WhatsApp üzerinden görüntülü sohbet etmeye alışmış insanları etkileyecek gibi duruyor.
Önceki blog yazımız: ”Fikirlerinizi Parlatmanın Tam Zamanı: Dönemsel Pazarlama Kampanyaları
Kaynak: https://www.digitaltrends.com/home/facebook-portal/