Programatik reklam yaklaşık beş senedir hayatımızda ve geleneksel reklam anlayışından farklı olarak içerdiği yeniliklerin ve getirilerinin bir nevi farkındayız. En basit açıklamasıyla Programatik Reklam, dijital pazarlama işleyişine sahip, dijital reklamın veri bilgileriyle entegre edilmiş, yazılım tarafından desteklenmiş ve etkinleştirilmiş halidir.

Programatik Reklam Dijitalin Yeni Geleceği

Programatik Reklam, veriyi analiz edip teknoloji kullanarak medya satın alımını daha hızlı ve akıllı hale getiren yöntemdir. Temel hedefi dijital reklam yatırımlarının verimini daha da arttırmaktır. Sistem kullanıcıya ve davranışlarına odaklı çalışır. Kullanıcı verisini analiz eder, hedefleme teknikleriyle markanın doğru kitleye ulaşmasını sağlar ve reklamın verimliliğini arttırır. Üstelik bütün bunları milisaniyeler içinde, gerçek zamanlı olarak yapar.

Programatik Reklam İşleyişi

Programlı reklam öğelerindeki temel amaç, reklamlarımızı daha etkin hale getirmek için kullandığımız verileri çoğaltmak, reklamı direkt veri bazlı bir formata çevirmektir. Araştırmalar, optimize edilmiş reklam öğelerinin performansının normal reklamlara göre % 50 oranında daha fazla olduğunu söylüyor hatta bu oranın daha da yükseleceği tahmin ediliyor.
Programatik reklamcılık, reklam mesajının doğru kişilere ulaşmasını hatta özelleştirilmesini sağlayan reklam türüdür. Bu yeni teknolojiler, genelleştirilmiş bir reklam öğesini göstermek yerine, deneyimlerin izleyiciye özel olarak uyarlanmasını ve kişiselleştirilmesini sağlar. Bu optimizasyonun sağladığı yararlar arasında bir iletinin çeşitli varyasyonlarını test etmek, kullanıcıların bu iletilere tepki verme biçimlerini öğrenmek ve bu yeni yolların türevlerini üretmek vardır.

RTB Süreci Nedir?
Programlı reklamcılık makine destekli olmasına rağmen tamamen robotik değildir. Bu teknolojiler, veri ve yaratıcılığın uyumlu hareket etmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır .
Programatik Reklamcılığın Temelleri Nelerdir? 

Teknoloji kategorisinde, programlı reklamcılık öncelikle tasarımcılar tarafından, reklam tasarım sürecinin rutin ve tekrar eden kısımlarını kolaylaştırmak ve otomatikleştirmek için kullanıldı. Sahip olunan teknoloji, özellikle çok sayıda reklam üretmek için kullanışlı bir altyapıya sahip ve rutin süreçler bu şekilde basitleştirildiler. Çok basit bir örnek verecek olursak, programlı reklamcılık bir tasarımcının aynı anda farklı boyut ve biçimlerde, birden çok reklam oluşturmasına ve böylelikle tasarımcının çok büyük bir zaman kazanmasına olanak tanıdı.
Çok boyutlu bu kampanyaların her birinin bambaşka çeşitleri farklı seyircilere sunulacak şekilde oluşturuldular. Bu reklamlar özellikle farklı ürünler, özel indirimler ya da bölgesel promosyonlar ya da basit mesajların farklı tipteki insanlara sunumu için oluşturuldular. Programatik reklamcılık aynı zamanda, görüntüleyene göre kişiselleştirilmiş içeriklerin anında görüntüleyene göre dönüştüğü dinamik reklam öğesi reklam birimlerini de kapsar. Bu dinamik birimlerin çoğunun otomatik optimizasyon faktörü de vardır.

CMP ve DCO Arasındaki Farklar
Dinamik yaratıcı optimizasyon ve yaratıcı yönetim platformları, amaçları için tamamlayıcı niteliktedir. Her ikisi de, reklam öğesinin programlı ve doğrudan reklamcılık içindeki etkisini en üst düzeye çıkarmak için fırsatlar yaratır.
Programatik Reklam Metadolojisi 

Her biri biraz farklı iş akışlarına ve uygulamalara sahip olan, programatik reklam öğeleri üretmek için iki yöntem ortaya çıkmıştır:
Yaratıcı Yönetim Platformu (CMP): verimli ve esnek yaratıcı üretim ve yönetim sistemleri; DCO reklamlarının oluşturulmasına da izin veren “tasarım güç araçları”dır.
Dinamik Reklam Optimizasyonu (DCO): kurallara dayalı, makine tarafından optimize edilmiş dinamik reklam birimleri; “reklam fabrikası” olarak adlandırılabilirler. Dinamik yaratıcı optimizasyon ve yaratıcı yönetim platformları, amaçları için tamamlayıcı niteliktedir. Her ikisi de, reklam öğesinin programlı ve doğrudan reklamcılık içindeki etkisini en üst düzeye çıkarmak için fırsatlar yaratır.
Bu güçlü yönleri anladığımızda bir kampanya sürecinin ne zaman programatik reklamcılığa ihtiyaç duyacağını kavrayabilir, hangi çözümün bizler için daha ideal olduğunu bilebiliriz: CMP gibi bir platform mu ya da geleneksel DCO reklamcılığı mı?
Öncelikle sormanız gereken soru ise çalışmanız kreatif bir tasarım alanı mı arıyor yoksa otomatik reklam türevleri ihtiyacınızı karşılar mı? Bunun anlamı birçok yaratıcı uyarlama hızlı ve yüksek piksellerle üretebilirler. Uygun bir çalışma alanı toplu bir şekilde reklam üretimine izin verir ve bu yaratıcı da bir yoldur. Ve sonunda reklam zanaati, kontrol altındadır.

Yaratıcı Yönetim Platformu Nedir (CMP)?

CMP’lerle tasarım, dijital reklamlar için mevcut üretim sürecine çok yakındır, ancak tüm süreç hız ve ölçek için optimize edilmiştir. Aynı anda birden fazla boyutta reklamlar oluşturuyorsunuz. Hızla sayısız varyasyon yaratıyorsunuz. Dosya boyutlarınız yükleme hızlarıyla yardımcı olmak ve görüntülenebilirliği artırmak için otomatik olarak optimize edilir.
Dinamik reklam öğesinden statik reklamlara, sosyal reklamlara bağlamı anında değiştirebilirsiniz. Bu şekilde, CMP’ler, programlı yaratıcı kampanyalar için çevik yollar arayan yaratıcı, yapımcı ve reklam ekiplerine seslenmektedir. Bir CMP’nin platform niteliği, çabalarını merkezileştirilmiş bir platform üzerinde konsolide etmek ve ajans maliyetlerini potansiyel olarak azaltmak isteyen pazarlama örgütlerine de hitap etmektedir (vaka incelemesi).

Dinamik Reklam Optimizasyonu Nedir (DCO)?

Hiç daha önce bir ürünün sizi websitesinde takip ettiği oldu mu? Yeniden hedeflenen reklamlar diye çağırdığımız bu reklam türünde, DCO kullanımı görülür. Bir e-ticaret sitesine yetki veren aynı ürün bilgisi veritabanı, ziyaretçileri kişisel olarak ziyaret sırasında gördükleri ürünlerle yeniden hedefleyen reklamlar yapmak üzere yeniden kullanılabilir.
DCO reklam birimleri de kendilerini genellikle zamanla optimize edebilir. Kampanya yayınlandıktan sonra, çok değişkenli testleri yalnızca geçerli denemeler için gereken sayıda gösterim ile sınırlayabilen reklamın içinde reklam optimizasyonu yapılır.

Programatik Reklam ve Hedef Kitle
Programatik Reklam, doğru zamanda doğru kullanıcıya erişmenizi ve mesajınızı doğru kişilerle paylaşmanızı sağlar.
Programatik Reklamı Kimler Kullanmalı?

Verilerin ve yaratıcılığın kaynaşması oldukça yeni bir disiplin ve bir medya alımının yaratıcı etkisini en üst düzeye çıkarmaktan kim sorumlu sorusu sıkça ortaya atılıyor.
Programatik reklam süreci genellikle strateji düzeyinde başlar diyebiliriz. Medya ile reklam öğelerinin birlikte çalışması, reklam mesajlaşmasını veya reklam öğesi varyasyonlarını özelleştirecek bir fırsat olup olmadığını belirleyebilir ve bunun özelinde belirlenen stratejide çok daha yaratıcı fırsatlar yaratabilirler.

Marka Çalışmaları İçin Programatik Reklam Nasıl Çalışır?

Teknik beceri gereksinimleri düşük olduğu için CMP hacimsel versiyonu burada parlıyor ve markalaşma kampanyalarında yer alan yaratıcı süreç esnekliğiyle hızlı iş akışlarına daha iyi uyum sağlıyor. Her bir reklamın piksellerinde mükemmel ayarlarını yapabilme özelliği, CMP’lerin özellikle ön plana çıkmasını sağlıyor.
DCO reklamları markalaşma amaçları için çalışır, ancak yalnızca içeriğinde geniş bir değişken olmadığında. Herhangi bir dinamik öğe için boyutlar (uzunluk, boyut vb.) tutarlı olmalıdır. Bu sınırlama, DCO reklam birimleri her öğe için her bir öğenin çalışması gereken bir veri feed’i çağırarak bir varyasyon oluşturması nedeniyle oluşur. Bu zorluklar, farklı ekranlara taşınan kampanyalar için güçlendirildi, çünkü dikey veya yatay, büyük veya küçük reklam boyutunu uygun hale getirme veya kişiselleştirme şansı ne yazık ki yok. Farklı değer önermeleri sunmak veya birden fazla dilde kullanmak oldukça zor oluyor.

Gelecek: Güçlü ve Etkileyici Reklamlar 

Programlı reklam öğesinde potansiyel olarak hareketli parçalar var ve hedeflerinize bağlı olarak, bir CMP veya DCO uygulamasıyla büyük bir etki bırakabilirsiniz.
Kampanya hedefleri, ekipleri, iş akışlarını ve diğer reklam teknolojilerini birbirine bağlayabiliyor ve şirketinizin DSP ve DMP yatırımlarını tam değerinde etkinleştiren, daha iyi test edilmiş, daha alakalı reklam öğelerine sahip, programlı bir plana sahipseniz bu uygulamalardan istenilen şekilde faydalanabilirsiniz.
Sonuç olarak programatik reklamlarınız ile verilerle yönlendirilen ve nerede olursa olsun hedef müşteriye ulaşan güçlü ve etkileyici reklamlar ortaya çıkarırsınız.
Bir önceki blog yazımız “Neden İlişkili Pazarlama Hakkında Ne Biliyorsunuz?” ile ilgili detaylar:
Kaynak:
http://blog.makethunder.com/what-is-programmatic-creative/