Dijital medyanın güçlü mecralarından Twitter ve LinkedIn’de de reklamlarınızı nasıl konumlandırmanız gerektiği ile ilgili detaylı ipuçlarını ise gelecek haftalarda anlatmaya devam edeceğiz.

İyi Bir Etkileşim İçin Reklam Yönetim İpuçları 

Gün içinde koşuşturan ve farklı yüzlerce işle meşgul insanın dikkatini çekebilmek hiçbir zaman kolay bir iş olmadı. Reklam yönetiminde, Facebook, Twitter ve LinkedIn için içerik oluşturmaya başladığımız zamanlardan bu yana belirli değişimler yaşandı. Artık içeriklerin hem dikkat çekmesi hem de reklam gibi durmaması gerekli çünkü kullanıcılarla iletişimde artık daha birebir olduğumuz zamanları yaşıyoruz.

  1. Reklam Yönetiminde Gizem Yarat 

Bir marka olarak ürün ya da hizmetlerinizin kullanıcılara tanıtmak istediğiniz yanlarını açıklayabilmek için sahip olduğunuz alanlar artık oldukça küçük. Sadece bir metin ya da açıklamayla sosyal medyada insanların dikkatini çekmek zorundasınız. Metinlerinizde daha çarpıcı kelimeler kullanmalı ve kullanıcıları bu şekilde yakalamalı ve bu paylaşımı eyleme dönüştürmelisiniz.

  1. Reklam Yönetiminizde Rakamları Kullanın

Rakamların kullanıcıları bu kadar etkilemesinin arkasındaki nedenden çok emin olamasak da reklam yönetiminde gerçekten işe yaradığını söyleyebiliriz. Bu yüzden sıklıkla tanıtımlarınızda rakamlara yer verin.

  1. Şirket İsminizi Kullanmanın Nasıl Bir Etki Bırakacağını Test Edin 

Bu konuda çok açık bir örnek aslında bulunmasa da pek çok şirket A/B testlerini ve görsel üstüne şirket isimlerinin yer aldığı ya da almadığı modelleri kullanıyorlar ve bu işe yarıyor. Wix reklam yönetimi örneğinin başarılı olmasının sebebinin, güçlü bir marka olmasından ziyade başarılı bir reklam yönetiminin olmasına bağlayabiliriz.

wix reklam yönetimi için örnek teşkil eden Facebook içerik ve tasarım çalışması
  1. Metinlerinizdeki Farklı Dildeki İçerikleri Çevirin

Çok fazla para ve zamana neden olmaz ama bu yöntem işlerinize büyük faydalar sağlar. Reklam yönetiminde metinlerinizin farklı dillere uygun versiyonlarını tasarlayın. CTR oranının ciddi anlamda yükseleceğini göreceksiniz. Ne yazık ki buradaki sıkıntımız da dönüşüm oranının bunun yanında düşük kalacak olmasıdır.

  1. Açılış sayfasını, Optimezely veya Unbounce işlevini kullanarak reklam kopyasıyla eşleşecek şekilde kolayca değiştirin

Reklamlar ve landing page’ler arasındaki uyum her zaman müthiş işlere sebep olmuştur. Landing page’lerimizin aynı mesaja ve aynı grafik diline sahip olmasını isteriz. Bu versiyonların yüzlercesini denemek kolay bir iş değil. Optimizely ve Unbounce, landing page’lerin yüzlerce farklı versiyonunu denemeden reklam yönetiminde dönüşüm oranınızı artırmanızı sağlar. UTM’de ayarladığınız farklı metinlerinizle sonrasında bu takiplerinizi yeniden ziyaret edebilirsiniz.

  1. Görsel ve Metin Kenarlarını Yeniden Dizayn Edin

Sosyal medyada gezinirken sonsuz bir bilgi paylaşımındayız ve bu noktada ortaya çıkan reklamların yeniden dizaynına ve dikkat çekmesine ihtiyacımız var. Bunun için reklam yönetiminde kullandığınız görsellerde birkaç değişiklik yapabilir ve insanların dikkatlerini çekme konusunda bir farklılık yapabilirsiniz.

  1. Reklamlarınızın Akışın Bir Parçası Gibi Görünmesini Sağlayın

Reklam yönetiminizin başarılı olmasını istiyorsanız öncelikle onları birer reklam olmaktan öteye taşımalısınız. Postlarınızın sosyal medya akışındaki diğer paylaşımlara oldukça benzemesini sağlamalısınız. Kullanıcıların günlük hayatta beğendiği, paylaştığı, yorum yaptığı görsellerden çok daha farklı ve reklam kokan içeriklerden kaçınmalısınız. Eğlenceli içerikler türetebilir çok benzer paylaşımlar gerçekleştirebilir ve kullanıcıların kendi paylaşımlarına yakınlıkta reklamlar türetebilirsiniz.

  1. Reklamlarınızda Her Zaman Altyazı Kullanın 

Video şeklindeki reklamlar şüphesiz reklam yönetimi araçları arasında en kullanışlı olan araçlardır. Ana sayfanızda müziksiz otomatik oynayan video içeriklerine rastlamışsınızdır. Burada yapmanız gereken şey kesinlikle bir altyazı oluşturmak olacaktır. İlk akışta insanlar, altyazı okuyarak ve video içeriğini görerek bu reklama dikkat edecekler ve sonradan oynatıldığında müzik videonun bonusu olacaktır.

  1. Video İçeriklerinde Twitter’dan Çok Facebook’u Tercih Edin

Sosyal medya platformlarında en çok hangi mecranın kullanılması gerektiği aslına bakılırsa her zaman bir soru işareti olarak kalacak. Ama otomatik oynatma seçeneği ile Facebook’ta girdiğiniz video içerikleri daha fazla kullanıcıya ulaşmanızı sağlayabilir. Böylece içerikleriniz Facebook’ta Twitter’a göre daha iyi sonuçlar verecektir.

Zamanlama

  1. Evdeki Vakit mi Yoksa Çalışma Saatleri Mi?

Kampanyanızı test edeceğiniz saatler her zaman kritiktir. İş saatleri mi yoksa 6-9 olarak görülen iş sonrası vakitler mi? Çoğu görüşe göre akşam saatleri reklam kampanyaları için daha uygun düşünülseler de doğru kullanıcıya erişmek istediğiniz saatlerin bir planını çıkarabilirsiniz.

  1. Hafta Sonları ve Hafta İçi İçin Farklı Kampanyalar Oluşturun

Kampanyanız için ihtiyacınız olan çalışma saatleri mi yoksa bunun dışında geçirdiğiniz zaman aralığı mı? Bu farklı iki zaman aralığında yürüttüğünüz kampanyalar oldukça farklı sonuçlar almanızı sağlayabilir. Özellikle hafta sonu ve hafta içi olarak iki farklı zaman aralığını kullanabilir ve buna uyacak içerikler çıkabilirsiniz.

Facebook Reklamları İçin İpuçları

Facebook reklam yönetiminden en iyi şekilde yararlanmak için bazı ipuçları;

  1. Grupları Benzerliklerine Göre Test Et

Mevcut kullanıcıların geniş bir listesine sahipseniz, baktığınız kişiler doğru kitleye ulaşmanın en iyi yoludur. Seçeneklerinizle ilgili en zor şey, yüksek bir kitleye ulaştığınızda, ancak kampanyalarınızın daha az sayıda kişiyle sınırlandığınızdan emin olarak, en iyi % 1 istiyor musunuz, yoksa % 10 ile mi gitmek istediğinizi belirlemelisiniz. Daha az sayıda izleyici kitlesine mi, daha büyük sayılara mı ulaşmak istiyorsunuz? A / B test benzeri gruplar, en kritik testlerden biridir. % 1, % 5 ve % 10 ile başlayıp sonuçları daraltabilirsiniz.

  1. Cihazlara Göre Segmentlere Ayırma

Kitlenizi segmentlere ayırmanın birçok yolu vardır. Potansiyel kullanıcımızın mobil cihazı, kullanıcı profili ile ilgili birçok şey söyleyebilir. Örneğin; lüks eşya tüketicilerini hedeflemek istiyorsanız, yeni ve pahalı cihazları kullanan kullanıcıları hedeflemelisiniz.

  1. Sadece 4G / Wifi Kullanan Kullanıcılara Reklam Verin

2G ve 3G bağlantılarını kapatmak, kampanyanızı küçük bir oranda optimize edebilir. 2G ve 3G kullanan kullanıcılar Bounce Rate’i olumsuz etkilemek ile kalmaz aynı zamanda sahte hesap olamaları ihtimali de yüksektir. 3G bağlantısını kapatırken – hala önde gelen ağ bağlantısı türündeki ülkeleri hedeflemediğinizden emin olun. Hileli trafik düzeyinin yüksek olabileceği ülkeleri görmezden gelmenin yanı sıra, Birleşik Devletler gibi 1. sınıftaki ülkelerden de göreceğiniz iyileştirme sizi şaşırtacaktır çünkü New York ve San Francisco’da bile bazı bölgelerde korkunç 3G kapsamı ve düşük bant genişliği var.

  1. A/B, Ayrı Kampanyalar Kullanan Farklı Reklamları Test Edin

Reklam yönetiminizde birkaç reklam içeren bir kampanya yürüttüğünüzde, belirli bir gösterim sayısından sonra Facebook algoritması otomatik olarak kazanan reklamı seçer ve diğer reklamların gösterimlerini durdurur veya azaltır. Facebook genellikle kazanan reklamı sizinkinden farklı parametrelere göre seçer. Facebook için ana kriter CTR’dır. Belli bir reklamın CTR’ının düşük olduğunu ancak inanılmaz bir dönüşüm oranına sahip olduğunu görebilirsiniz. Bir kampanyada birkaç reklam çalıştırmak yerine, bunları ayrı kampanyalara bölün.

  1. Kitleyi Eğitim Düzeyine Göre Segmentlere Ayırın

Bazı durumlarda çok segmentli bir kitle oluşturmak istersiniz. Çoğu Facebook kullanıcısı okudukları kolej veya üniversiteyi profillerinde belirtmektedir. Kitlenizle eşleşen bir enstitü listesini kullanmak inanılmaz sonuçlar doğurabilir. Örneğin; profesyonel fotoğrafçıları hedeflemek istediğinizi varsayalım. Reklamda ilgi çeken fotoğrafların kullanılması muhtemelen birçok amatör fotoğrafçıyı da getirecektir.  Google “en iyi fotoğrafçılık okulları” listesini kitle ayarlarınıza eklerseniz çok az rekabet ile doğru kişilere ulaşma ihtimalinizi arttırırsınız.

  1. Hedef Kitle Davranışlarında “Sık Seyahat Edenler”i de Kullanın

Davranış seçeneği yaygın olarak kullanılmaz ancak bilmeniz gereken optimizasyon sırlarını gizler. “Sık Seyahat Edenler” davranışı gizli bir mücevherdir. Peki ne zaman kullanmamız gerekir derseniz, esas olarak mali açıdan istikrarlı bir kitleyi hedeflemek istediğinizde. Mali servet ve seyahat arasında yüksek bir ilişki vardır.

  1. Kampanya Sonuçlarına Göre Bir Yaş Grubu Seçin

Kampanyanız için doğru bir yaş grubu belirlemenin bir yolu A/B testi ile farklı yaş gruplarını test etmektir. Geniş bir yaş kitlesi hedefleyerek başlayın ve daha sonra hangi yaş grubunun kampanyaya en iyi karşılık verdiğini ve bütçenizi nereye ayıracağınızı görmek için kitle raporunu kullanın. 45-55 yaş grubunun yüksek bir dönüşüm oranı ile şaşırtıcı derecede iyi performans gösterdiğini görebilirsiniz. Kampanya, yaş grubu olarak tanımlanırsa muhtemelen daha iyi çalışacaktır.

  1. Yaratıcı Fikirler Elde Etmek İçin AdEspresso’nun Reklam Galerisini Kullanın

Görseller ve metin ile ilgili taze fikirlere mi ihtiyacınız var? AdEspresso ilham almanıza yardımcı olacak güzel bir Facebook reklam galerisi yarattı. Reklamları yerleşime, endüstriye ve amaca göre kolayca sıralayın.

  1. İki Ayrı Facebook Fan Sayfası Oluşturun

Oluşturulacak fan sayfaları aynı hedef kitleye hitap etmeli ancak farklı isimler ve içerikler içeriyor olmalıdır. Bir sayfada içerik yayınladığınızda, Facebook bu sayfayı beğenen kişilerin %5’inden daha azında bu içeriği görüntülemeyi sağlar. Ancak, Facebook algoritması belirli bir bağlantıyı, kullanıcının beğendiği iki sayfa tarafından paylaşıldığını tespit ettiğinde içeriği işaretler ve her iki sayfadaki kullanıcının içeriği görebilmesi için büyük bir şans sağlar. Bu nedenle amaçlarınızı iki sayfa arasında bölün ve önemli bağlantıları her iki sayfada da paylaşın.
Önceki blog yazımız “Sosyal Medya Reklamlarınız İçin Kurtarıcı İpuçları -1-” ile ilgili detaylar:

Kaynak:
http://blog.oribi.io/53-killer-tips-to-boost-your-facebook-twitter-and-linkedin-ads/?ref=zest.is&utm_source=zest.is&utm_medium=referral&utm_term=zst.5a54cb4282867