Covid-19 Sürecinde Oteller Dijital Strateji ve Pazarlama Bütçesini Nasıl Hazırlamalı?

Bütçe dönemi, otelinizin geçen yılki pazarlama ve teknoloji girişimlerini analiz etme daha fazla başarı elde etmek için yeni bir plan oluşturma zamanıdır. Bugün birçok kaynak, COVID-19 salgınının konaklama endüstrisini yıllarca etkilemeye devam edeceğini öngörüyor ve bu da 2021 için bütçe planlamasını daha da karmaşık hale getiriyor.

Bunun ışığında, sektörün nereye gittiğine dair bir fikre sahip olmak ve pazarlama bütçenizi nasıl tahsis edeceğinizi belirlerken 2021 için öngörülen trendleri akılda tutmak önemli. 2021 sosyal medya trendlerinden bahsettiğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bütçenizi bir araya getirirken, doğru pazarlama araçlarına yatırım yapmak, denklemin yalnızca bir parçası. Doğru araçlara ve teknolojiye yatırım yapmak, başarı için kritik öneme sahip; bu nedenle yatırım yaptığınız tüm web sitesi ve pazarlama teknolojilerini denetlemek, ölçmek ve daha büyük geri dönüşler almak için gerekebilecek ek teknoloji ve geliştirmeleri düşünmek önem taşıyor. Bütçe dönemi aynı zamanda, artık ihtiyaç duymadığınız pazarlama araçları veya teknolojileri değerlendirmek ve daha fazla etki yaratmak için bütçenizi nereye yatırabileceğinizi belirlemek için harika bir zaman.

2021 otel dijital strateji ve pazarlama planınızı başarılı bir şekilde oluşturduğunuzdan emin olmak için aşağıdaki beş temel noktayı göz önünde bulundurmakta fayda var:

1- Dijital pazarlama planınız için güçlü bir temel oluşturun
2- COVID-19’u 2021 dijital planınız içerisine dahil edin
3- Sektör ve pazarlama trendlerinin bir adım önünde olun
4- Doğru dijital kanalları ve stratejileri kullanın
5- Doğru KPI’ları ölçümlediğinizden emin olun

Bu kritik maddelerin her biriyle ilgili en önemli noktaları sizin için biraz daha açalım istedik.

1- Dijital Pazarlama Planınız İçin Güçlü Bir Temel Oluşturun

2021 dijital strateji ve pazarlama planınız için güçlü bir temel oluşturma noktasında aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun:

a) Paydaşlarınızla Derinlemesine Bir Analiz Toplantısı Gerçekleştirin

Her yıl, hedeflerinizdeki değişimleri, hedef kitlenizi, en öncelikli iş ihtiyaçlarınızı gözden geçirmek ve markanız/işletmeniz için dikkate alınması gereken yeni geliştirmeleri belirlemek büyük önem taşıyor. Özellikle pandemiye bağlı seyahat dalgalanmalarında, ortalama kalış sürelerindeki değişimlerin, rezervasyonların, RevPar vb. nabzını tutun. Bu, tüm paydaşların 2021 hedefleri ve KPI’ların da hemfikir olmasına ve yatırım yapması gereken kritik alanları ortaya çıkarmada size yardım sağlar.

b) Geçmiş Performansı Değerlendirin

Hangi pazarlama aktivite ve kampanyalarınızın en başarılı olduğunu ve hangi kampanyalarınızın KPI’larınızın gerisinde kaldığını belirleyin. Bu çalışmanın en önemli kısmı sadece hangi kampanyalarınızın başarılı veya başarısız olduğunu belirlemek değil, aynı zamanda başarı ve başarısızlığın temel nedenine ulaşmaktır. Bu çalışma; planınızın doğru olup olmadığını, stratejinizi, mesajınızı veya hedeflemenizi belirlemenize yardımcı olur. Bilgiye dayalı strateji, başarılı bir stratejidir. COVID-19 sebebiyle 2020’de gerçekleşen seyahat dalgalanmalarından dolayı, 2021 pazarlama planınız için karar verirken hem 2019 hem de 2020 performanslarını analiz etmek önemlidir.

c) Web Sitenizi Gözden Geçirin

Web sitesi dahil olmayan bir pazarlama planı, güçlü dahi olsa elde edeceğiniz geri dönüşleri önemli ölçüde azaltır. Web sitenizde iyileştirilmesi gereken alanları ya da web sitenizin yeniden tasarlanmaya ihtiyacı olup olmadığını belirleyin. Web sitenizi her 2-3 yılda bir yeniden tasarlamak doğru olan olsa da, bütçeniz buna izin vermiyorsa en azından rezervasyon alanını beslemeye ve dönüşümlerinizi artırmaya yardımcı olabilecek iyileştirme alanlarını belirlemeniz çok önemli.

SEO, içerik, kullanıcı deneyimi ve performans dahil olmak üzere web sitenizin genel durumunu değerlendirmek kritik bir öneme sahip. İçerik ve resimler, ana müşteri kitlenize hala hitap ediyor mu? Siteden, yüksek bir “hemen çıkma” oranına neden olan veya ziyaretçilerin rezervasyon yapmasını engelleyen UX sorunları var mı? Sitenizin tasarımı hala marka kimliği ve estetiğini yansıtıyor mu? Sitenizin dönüş oranı düşükse, web sitenizi suçlu belirlemeden önce, web sitenizin trafik kaynaklarını, gelen ziyaretçileri davranışlarını iyi değerlendirdiğinizden emin olun.

d) Teknoloji ve Pazarlama Araçlarınızı Değerlendirin

Pazarlama teknolojilerinizi modernize etmek, verimlilik, maliyet tasarrufu ve uyumlu bir dijital ekosistem oluşturmada hassas bir noktadır. Hangi araçlara veya teknolojiye ihtiyacınızın olmadığı, hangi araçlar veya teknolojilerin tek bir potada eritilebileceği, hedeflerinize ve KPI’larınıza ulaşmak veya trendlerden yararlanmanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz yeni bir teknolojinin olup olmadığı gibi soruların cevapları; web siteniz ve pazarlama planınız kadar önemlidir.

e- Kreatif Assetlerinizi Yenileyin

Marka mesajınız ve hikayeniz temas ettiği her noktada ilgi çekici olmalıdır. Kreatif assetlerinizin marka hikayenizle uyumlu olduğunu, mevcut tasarım trendlerini takip ettiğini ve doğru mesajı iletip iletmediğini tekrar değerlendirin. Bu dönemde seyahat eden kişilerin aklında olan tek şey COVID-19 olduğundan içerisinde insan bulunan görüntülerinizin sosyal mesafeyi yansıttığından ve tüm mesajlarınızın COVID-19 süzgecinden geçtiğinden olduğundan emin olun.

f- Araştırma Sektörü ve Pazarlama Trendleri

2021 için sektörü ve pazarlama trendlerini anlamak, başarılı dijital mecraları anlamanızı ve dijital stratejinizi yenilemenize yardımcı olacaktır. Yalnızca trendleri tanımlamakla kalmayıp, her bir trendin dijital stratejinizle ne kadar alakalı olduğunu ve trendi başarılı bir şekilde kullanmak için dijital stratejinizi nasıl geliştirmeniz gerektiğini belirlediğinizden emin olun. COVID-19 ile birlikte kişilerin seyahat planlama davranışlarında birçok değişiklik oldu ve stratejinizin buna uyum sağlaması çok önemli.

g- Doğru Bütçeyi Belirleyin

2021 için pazarlama bütçenizi belirlerken, pandeminin rotanızı ve hedef pazarlarınızı nasıl etkilediğini dikkate almak önemlidir. Rekabetçi kalmak için yeterli bütçenizin olduğundan emin olun ve bütçenizi seyahat talebindeki artış ve düşüşe göre ölçeklendirin. Pazarlama bütçeniz ciddi şekilde sınırlıysa, en yüksek performanslı pazarlama kanallarına odaklanın ve hedef KPI’larınıza ulaşmak için gereken bütçeyi sağladığınızdan emin olun. Yıl içerisinde seyahat talebi arttıkça bütçenizi değiştirebilir ve geri dönüşlerinizi desteklemek için reklam harcamalarınızı artırabilirsiniz.

2021 dijital pazarlama planınız için ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini belirlemek için aşağıdaki formülü kullanın:

((Oda Sayısı x Ortalama Doluluk Oranı x 365 Gün x ADR) x% 5) x 40%

Burada ortaya çıkan bütçenin minimum bütçe olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve pazarlama assetlerinin hesaba katılmadığını unutmamak gerekir.

2- COVID-19’u 2021 Dijital Planınız İçerisine Dahil Edin

COVID-19 salgınının dalgalanması doğrultusunda, otelinizin pazarlama bütçesinin her ay ve yıl boyunca hangi mecralara harcanacağının net resmini çizmek için otel pazarlama bütçenize esnek bir eylem planı olarak bakmalısınız. Bu bakış açısı, otelinizin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. Bütçenizi esnek tutarsanız pandemi nedeniyle seyahat davranışlarındaki değişime göre bütçenizi ayarlayabilir, başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Oluşturduğunuz yıllık planla başlayın ve planı yıl boyunca gerektiği şekilde değiştirmeye hazır olun. Ayrıca 2021 dijital stratejinizin, COVID-19 süresince seyahat planlama konusunda yolculara rehberlik edecek temel stratejileri barındırdığından emin olun.

2021 otel dijital stratejinizin Covid-19 ile bağlantılı olması konusunda aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun:

a- COVID-19 Takımı

Pandeminin başlangıcından beri, NextGuest her departmandan bir temsilciyle bir COVID-19 takımının kurulmasını önerdi. Takım, 2021 yılı boyunca COVID-19 seyahat trendlerini izlemeye, tesis rezervasyon trendleri ve davranışlarını izlemeye, dijital stratejinizi proaktif olarak değiştirmeye ve bu trendlere uyum sağlamaya odaklanmalıdır.

b- COVID-19 Korunma ve Önlemlerinizi Dikkat Çekici Bir Şekilde Yayınlayın

COVID-19 önlemlerinizi “sıkça sorulan sorular” alanı dahil olmak üzere web sitenizden kolayca erişilebilir hale getirin. Önlemlerinizin anlatımı ne kadar görsel üzerinden anlaşılır olursa o kadar iyidir. Rezervasyon onayı e-postalarınızda, varış öncesi iletişiminizde ve tüm kritik konuk temas noktalarında bu önlemlere bağlantı verin.

c- Esnek İptal Politikalarına Devam Edin

İnsanlar salgının nasıl gelişeceği konusunda hala endişeli olduğundan esnek iptal politikalarını benimsemeye devam edin. Bu, insanlara rezervasyon konusunda güven vermeye devam edecek. Paranızı garanti altına almak için, gelecekteki konaklamalarına yönelik kredi şeklinde iptal iadeleri verebilirsiniz.

d- CRM ve Sadakat Programınıza Öncelik Verin

Geçmiş ve gelecekteki konuklarınızla bağlantıda kalmak ve güçlü bir marka ilişkisi kurmak bu belirsiz zamanlarda kritik önem taşır. Yıl boyunca, sadakat programına kayıtlı üyelerinizi özel teklifler ve avantajlarınız hakkında bilgilendirin. Konukları doğum günlerinde, konaklama yıl dönümlerinde ve tatillerde ödüllendiren otomatik kampanyalar oluşturun. Otomatik kampanyalara ek olarak, restoran şefinin tariflerini, evde spa ipuçlarını ve daha fazlasını paylaşmak gibi insanların seyahat etmedikleri zamanlarda bile günlük yaşamlarına değer katan içerik paylaşımlarını yapmak önemlidir.

e- Yeni Görsel ve Kreatif Assetler

COVID-19 ortamında potansiyel konuklarınızın dikkatini çekmek için mevcut tüm fotoğraflarınızı değerlendirin. Kalabalık bir oda veya çok yakın oturan insanları içeren bir görseliniz var mı ya da sınırlı kapasiteye sahip restoran görseliniz var mı? Konukların zihnini rahatlatmak için, “yeni normal” i yansıtmayan görselleri ortadan kaldırın ve sosyal mesafeyi doğal bir şekilde gösteren görseller koyun (ortak bir alanda çalışan mesafeli insanlar, vb.). Düğün ve toplantı fotoğraflarınızı sınırlı kapasiteyi yansıtacak şekilde doğal ve lifestyle görsellerle değiştirin.

f- Toplantı Salonu Kat Planlarını ve Kapasite Tablolarını Güncelleyin

Hala yapmadıysanız, sosyal mesafeyi yansıtacak şekilde toplantı salonu kat planlarını ve kapasite tablolarınızı güncelleyin. Web sitenizin toplantı ve düğün bölümü, sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde düğün veya toplantı planlamak için en önemli ve doğru kaynak olmalıdır. Bu bölümdeki içerikler, COVID-19 kurallarına uygun hazırlanmış toplantı ve düğün SSS’leri, güncellenmiş kat planları, güncellenmiş fotoğraflar şeklinde olmalıdır.

g- Seyahat Planlama ve Rezervasyon Davranışlarının Nabzını Tutun

Dijital pazarlama planınızın COVID-19 nedeniyle seyahat planlama ve rezervasyon davranışlarındaki kritik değişikliklere yanıt verdiğinden emin olmak için rezervasyon bölümünün, ADR’ın, ortalama LOS ve daha fazlasının nabzınızı tutun. Örneğin, birçok otel yerel pazarlar için rezervasyon aralıklarının kısaldığını görüyor. Bu durumda, oteller son dakika seyahatlerine odaklanan paketler ve kampanyalar başlatabilirler. Diğer bir örnek ise, bir otelin ortalama LOS’sinin düşmesi durumunda oteller, misafirler belirli bir sayıda gece rezervasyonu yaptıklarında, ilave bir gece ücretsiz veya indirimli bir fiyattan yararlanabilecekleri teklifler oluşturabilir.

Bunlar, seyahat planlama ve rezervasyon davranışlarının nabzını tuttuğunuzda dijital stratejinizi daha başarılı bir hale getirebileceğinize dair sadece birkaç temel örnektir.

h- Yeni Gelir Modelleri Oluşturun

Sektördeki para akışı COVID-19’dan olumsuz etkilendiğinden, otellerin yaratıcı olma zamanı geldi. Örneğin, toplantı seyahatlerinin 2021’de sona erme noktasına gelmesi beklendiğinden toplantı alanlarınızı, ekipleriyle sosyal mesafelerini koruyabilecekleri bir tesiste olmak isteyen yerel işletmeler için çevrimiçi rezervasyon yapabilecek hale getirmeyi düşünün. COVID-19 öncesine kıyasla doluluk oranının 2021’de hala düşük olacağı öngörüldüğünde, otel odalarınızı gün içinde uzaktan çalışan ve ortam değişikliğine veya daha fazla özel alana ihtiyaç duyan kişilere rezerve edilebilmesine izin vermeyi düşünün.

Bunlar sadece birkaç örnek olsa da, COVID-19’dan olumsuz etkilenecek her para akışı için, ekibinizden yeni gelir modelleri yaratmanın yaratıcı yolları üzerine çalışmalarını isteyin.

3- Sektör ve Pazarlama Trendlerinin Bir Adım Önünde Olun

Şu ana kadar, otellerdeki dijital pazarlama departmanlarının cebinde COVID-19 pazarlama stratejileri var fakat stratejinizi 2021’de nasıl geliştiriyorsunuz?

Stratejinizin en önemli ihtiyaçlarınızı karşılamasını ve KPI’larınızı geçmenizi sağlamanın en iyi yollarından biri, hem otelcilik sektörü hem de pazarlama trendlerinin önünde kalmak ve bu trendleri dijital pazarlama stratejinize dahil etmektir.

Aşağıda sektörde gördüğümüz en önemli trendleri ve dijital stratejinize nasıl adapte edebileceğinizi paylaşıyoruz:

a- Gelişen Rezervasyon Pencereleri

COVID-19 salgını, dünyanın birçok yerinde seyahatleri duraklattı ve bu durumla ilgili belirsizlik rezervasyon pencereleri üzerinde oldukça etkili oldu. Ek olarak, seyahat kısıtlamaları ve güvenlik önlemleri de insanların hangi destinasyonları düşündüklerini etkiledi. Pek çok insan tekrar seyahat etmeye başlamak istiyor ancak uçak gibi toplu taşıma yöntemlerini kullanmaktan çekindiği için, yakın yerlere konaklama ve yol gezileri yapmayı tercih ediyorlar. Bu nedenle, yerel rezervasyon aralıkları kısalıyor. Bu süreçte, yerel olmayan rezervasyon pencereleri ise, gezginler gelecekte daha uzak yerlere seyahat etmeyi planladıkça genişliyor. COVID-19 çerçevesinde durumlar değişmeye devam ettikçe, rezervasyon aralıkları gelişmeye devam edecek.

b- Lokal Seyahatlerde Yükseliş

COVID-19 devam ederken insanlar toplu taşımayla yolculuk yapmaya daha az istekli olacağından yerel seyahat 2021’de öncelik kazanmaya devam edecek. Bir GlobalWebIndex anketine göre, salgın bittiğinde insanların % 31’i daha fazla yerek konaklama ve geziler yapmayı planlıyor. Bu arada insanların % 29’u yurt dışı tatillerinden daha çok yurt içi tatillerini tercih edecek.

c- İş Toplantıları ve Grup Seyahatlerinde Düşüş

COVID-19 ile birlikte şirketlerin, çalışanlarını olası sağlık risklerinden koruma konusunda daha bilinçli oldukları ve iletişim konusunda teknolojiye daha fazla güvendikleri için iş seyahatlerinin oldukça azalması bekleniyor. Ek olarak, insanlar seyahat etme ve büyük gruplar halinde olma konusunda isteksiz olacağından daha az büyük uluslararası etkinlik olacaktır.

Oteller iş, toplantılar ve grup seyahatlerindeki düşüşle mücadele etmek için yerel hedeflemeye odaklanabilir ve yerel halk için buluşma alanı gibi yeni yaratıcı konseptler ile gelir kayıplarını telafi edebilirler.

d- Eşsiz Deneyimler Daha Fazla Öncelik Haline Geliyor

Benzersiz deneyimler, 2021’de gezginler için daha büyük bir öncelik olacak. Uzun bir süre evde kaldıktan sonra, tüketiciler seyahatlerinden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlayacak daha deneyimsel paketler ve teklifler arayacaklar. Daha fazla rezervasyon almak için oteller, deneyim paketlerine her zamankinden fazla odaklanabilir ve oteli rakiplerinden ayıran benzersiz aktivasyonları sağlamaya çalışabilirler.

e- Temassız Konaklama Deneyimi

COVID-19 nedeniyle temizlik, otel seçerken tüketiciler için önemli bir faktör haline geldi. Birçok otel, misafirlerini ve çalışanlarını korumak için daha güvenli ve daha temassız bir konuk deneyimi sağlamak konusunda yoğun önlemler almıştır. Ortak alanlardaki kapasiteyi sınırlandırmaktan artan temizlik protokollerine kadar, dünyanın dört bir yanındaki oteller COVID-19’a yanıt olarak otellerinde önemli değişiklikler yaptı. Konukları rahatlatmak için otel yöneticileri, otelin temizlik standartlarının ve covid önlemlerinin konuk iletişiminde ön planda olmasını ve web sitesinde görünür olmasını sağlamalıdır. Ayrıca, konukların kendi kişisel cihazlarından check-in ve check-out yapmalarına izin vermeli ve temassız menüler sunmalıdırlar.

f- Daha Özel Otel Deneyimlerine Geçiş

Dünyanın bazı bölgelerinde seyahat talebi yavaş yavaş artarken, insanlar mümkün olduğunca sosyal mesafelerini koruyarak seyahat etmek ve tatil yapmak istiyorlar. Sonuç olarak, bu nedenden dolayı daha özel otel deneyimlerine olan talep arttı. Birçok otel, havalimanından özel transferlerin yanı sıra tüm kat rezervasyonları sunmaya başladı. Oteller benzer deneyimler arayan konuklara hitap edebilir ve tüm katlı özel paketler sunarak veya özel ulaşımın yanı sıra villalar ve dağ evleri gibi daha özel konaklamaya teşvik ederek daha fazla gelir elde edebilirler.

g- Mikro Düğünlerin Yükselişi

COVID-19 salgını büyük grup toplantılarında kısıtlamalara neden olduğundan mikro düğünlerde bir artış meydana geldi. Haziran ayından Temmuz ayına kadar Etsy, küçük ölçekli törenler için yapılan aramalarda % 29’luk bir artış olduğunu keşfetti. Bu trendi göz önünde bulundurarak, düğün işlerini büyütmek isteyen oteller, mekanlarında sosyal mesafeyi ve sanal misafirleri karşılayabilecekleri yöntemleri ön plana çıkartarak daha küçük düğünleri organize edebilirler.

h- Ruh Sağlığı ve Sağlıklı Yaşama Daha Derin Odaklanma

COVID-19 salgını dünya çapında bir belirsizlik duygusu yaratırken, aynı zamanda insanların daha sağlıklı ortamlarda yaşamaya, ruh sağlıklarına ve sağlıklı yaşama olan ilgileri de arttı. Oteller spa, spor salonu ve konuklarının yaşam kalitesini artıran tesis içi aktiviteleri ön plana çıkartabilirler. Oda içi fitness ekipmanları, sağlıklı atıştırmalıklar, öğretmenli meditasyon dersi ve spa gibi aktivasyonları içeren paketler sunarak bu artan sağlıklı yaşam talebinden faydalanabilirler.

i- Lineer Olmayan Seyahat Planlama Deneyimleri

Seyahat planlama yolculuğu, gelişen ve her yıl yenileri sunulan dijital kanallar sayesinde daha az doğrusal hale geliyor. Doğrusal olmayan yolculuklar daha yaygın hale geldikçe, çok kanallı yaklaşım her zamankinden daha önemli hale geliyor. Otel yöneticileri, potansiyel konukları doğru yerde ve doğru zamanda çekmek için, seyahat planlama yolculuğunun her aşamasında hedef kitlelerine yönelik mesajlaşmayı kişiselleştirmeli ve bire bir pazarlama kampanyaları gibi stratejiler uygulamalıdır.

j- Kişiselleştirme

Kişiselleştirme, son birkaç yılda giderek daha da önemli hale gelmeye başladı. Bir turizm firması bilgilerini ve deneyimlerini kişisel tercihlere veya geçmiş yolcu davranışlarına göre uyarlarsa, yolcuların % 36’sı hizmetler için daha fazla ödeme yapmaya hazırdırlar (Google). Bu alandaki başarınızı arttırmak için farklı segmentlere hitap eden benzersiz içerikler sağlayarak dinamik bir kullanıcı deneyimi oluşturun.

k- Müşteri Personaları Gelişiyor

Orta sınıf tüketiciler değer bilincine daha fazla sahip olurken, lüks tüketiciler seyahat etmek tekrar güvenli hale geldiğinde seyahat seçimlerini yapmak konusunda daha bilinçliler. Otelciler, 2021’i planlarken hedef müşterilerinin personalarını yeniden gözden geçirmeli ve online davranış biçimlerini ve işlevsel ve duygusal faydalarını yeniden değerlendirmelidir. Bu sonuçlara dayanarak, planlarında öne çıkarmak istediklerini ve değişen ihtiyaçlarını ve zamana göre stratejilerini ayarlamak için benzersiz satış tekliflerini yeniden gözden geçirmeleri gerekir.

l – Aylık Abonelik Modelinin Yükselişi

Abonelik hizmetleri, insanlar ihtiyaç duydukları şeyi daha rahat bir şekilde elde etmenin yollarını aradıkça popülerlik kazanmıştır. Artık daha fazla otel işletmecisi, yeni bir gelir kapısı olarak abonelik hizmeti modelini sunmak için adımlar atıyor. Örneğin, InterContinental Hotels Group, Marriott ve Accor, üyelerinin odalara, sosyal olanaklara ve çalışma alanlarına sabit bir ücretle erişimini sağlayan aylık ödeme planlarını başlattı veya planlıyor.

Müşterilerinize abonelik hizmet modellerinizi sunarak, potansiyel olarak daha fazla gelir elde edebilir ve insanların bir an önce rezervasyon yaptırmasını kolaylaştırabilirsiniz.

4- Doğru Dijital Kanalları ve Stratejileri Kullanın

Proaktif ve akıllı bir yaklaşımla otel işletmecileri, 2021’de oluşacak seyahat taleplerini yakalayabilmeli ve karlılıklarını arttırabilmelidirler. Rekabetçi kalmak ve KPI’ları tutturmak için, dijital pazarlama ve teknoloji bütçeleriyle birlikte, tüm ana pazarlama ve teknoloji araçlarını göz önünde bulundurmalıdırlar.

Otel işletmecilerinin 2021 bütçelerini oluştururken dikkate almaları gereken temel pazarlama araçlarının bir özetini aşağıda sunuyoruz.

a – Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Seyahat ve konaklama gelirlerinin % 40’ı organik aramaya bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle SEO rezervasyonları direkt olarak arttırmada kritik bir rol oynamaktadır.

Kaliteli ve optimize edilmiş içerik oluşturmak, web sitesi içeriğini düzenli olarak güncellemek, teknik SEO gerekliliklerini uygulamak ve spam içermeyen e-posta portföyünü sürdürebilmek başarılı bir SEO stratejisinin temelleridir.

Sesli aramaların yükselmesiyle birlikte, sesli komutla arama sonuçlarında çıkabilmek için ayrıca SEO stratejileri uygulanmalıdır. Kişiler oteliniz hakkında sesli bir soru sorduğunda, burada görünür olmak çok önemlidir.

Uygulanabilir Temel “SEO” Adımları:

  • Lokal Listeleme
  • Düzenli SEO Optimizasyon ve Güncellemeleri
  • Google Page Optimizasyonları
  • Semantik Arama ve BERT
  • Featured Snippets ( Google aramalarında en önce çıkan sonuç )
  • Sesli Arama

b – Arama Motoru Pazarlaması (SEM)

En güvenilir pazarlama araçlarından biri olan Arama Motoru Pazarlaması (SEM), oteller için bir zorunluluk halindedir. Denenmiş ve doğrulanmış bu pazarlama aracı dijital pazarlama planının ayrılmaz bir parçasıdır ve arama motoru sonuç sayfalarında görünürlük kazanmanın en iyi yollarından biridir. Google’ın düzenli olarak yeni güncellemeler sunmasından dolayı sürekli yeni reklam fırsatları ortaya çıkmaktadır. Bu fırsatlardan öncelikli olarak yaralanabilmek için SEM’e yeterli bütçenin ayrılması çok önemlidir.

Uygulanabilir Temel “SEM“ Başlıkları:

  • Ücretli Arama Ağı Reklamları (Arama sonuçları ile bağlantılı reklam satın alma)
  • GDN Bannerler
  • YouTube ve Gmail Reklamları
  • Google Keşfet Reklamları
  • Kullandığınız Görsellerin Uzantıları
  • Web Sitesi Bağlantılı Tıkla – Ara Reklamları
  • Etkileşimli Görüntülü Reklamlar

c– İçerik Pazarlaması

Otellerin, seyahat planlamasının her aşamasında potansiyel konuklarına ilham vermek ve ilgilerini çekmek adına sağlam bir içerik stratejilerinin olması gerekmektedir. Kişileri rezervasyon yapmaya teşvik eden içerikler üreterek yeni ve mevcut müşterilerle ilişkiler kurabilirler.

İşletmelerin iletişim kanalları web sitelerinin dışında blog, sosyal medya ve e-posta gibi çeşitli kanallarla birlikte genişliyor. Bu kanallarda tutarlı içeriklerin oluşturulması ve yayınlanması, otelin kendi web sitesinin ana dağıtım kanalı olmasını sağlamak için gereklidir.

Güçlü bir içerik stratejisi ile oteller, potansiyel müşterilerle başarılı bir şekilde etkileşim kurabilir ve marka hikayelerini sahip oldukları kanallarda şekillendirebilirler.

Uygulanabilir Temel “İçerik” Başlıkları

  • Blog Yönetimi
  • Sosyal Medya Yönetimi
  • Kısa Video İçerikleri
  • Fenomen İçerikleri
  • Instagram Reels İçerikleri (Reels içeriklerin bir hit olacağından burada bahsetmiştik.)
  • Tüketici Yorumları

d– Online Medya

Online medya kampanyalarında yararlanabileceğiniz çok sayıda farklı seçenek vardır. Medya satın alımları, lokal reklamlar, sosyal medya reklamları ve dinamik oran pazarlaması seçeneklerden sadece birkaçıdır. Tüm bu modeller ile işletmenizin görünürlüğünü, dönüşüm oranlarını arttırabilir ve iyi sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Uygulanabilir Temel “Online Medya” Başlıkları

  • Hedef Kitle Odaklı Reklamlar
  • Metasearch
  • Sosyal Medya Reklamları
  • IGTV Reklamları
  • YouTube Shorts
  • Form Reklamlar
  • Video Reklamları
  • Lokal Pazarlama

e- Müşteri İlişkileri Yönetimi (Crm)

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), oteller için önemli bir pazarlama aracıdır. CRM, müşteri verilerini toplamak ve bu verileri otelde kalış öncesinde, sırasında ve sonrasında konuklarla etkileşimde bulunmak için kullanılır.

CRM size, tüm müşteri verilerini birleştirerek kişiselleştirilmiş, veriye dayalı kampanyalar oluşturma imkanı sunar. Hedef kitlenizi detaylıca tanımlayarak ve kişiselleştirilmiş mesajlar sunarak, yeni müşteri kazanımı sağlayabilir, müşteri deneyimini geliştirebilir ve marka bağlılığını arttırabilirsiniz.

Uygulanabilir Temel “CRM” Başlıkları

  • Konuklara 360° Bakış
  • Temassız İletişim
  • Konuk Geri Bildirimleri
  • Data Görselleştirme
  • Dinamik E-posta İçeriği

5 -Doğru KPI’ları Ölçümlediğinizden Emin Olun

Yıl boyunca pazarlama planınızı ve bütçe dağılımınızı ayarlarken, kampanyalarınızın başarısını ölçmek için doğru KPI’ları belirlediğinizden emin olun.

Seyahat planlamada aynı pazarlama araçları; hayal etme, planlama, rezervasyon ve deneyimleme aşamalarında, erişimi ve bilinirliği genişletmeyi, rezervasyon araçlarını beslemeyi ve en sonunda rezervasyonu kazanmayı amaçlayan farklı hedefleme stratejilerinde rol alabilir.

Seyahat planlamasının her aşaması için doğru KPI’lara odaklandığınızdan emin olun:

a- Hayal Kurma Aşaması:

Hayal kurma aşamasında seyahat planlayan kişiler, konaklayacakları yerler arasında değerlendirmeler yaparak kalmak istedikleri otelleri kriterlerine göre sınırlandırıyorlar. Potansiyel müşterilere hayal kurma aşamasında ulaşmak, işletmelerin talebi hızlı bir şekilde yakalamasına olanak tanıyor. Bu durumda ölçülecek KPI’lar: benzersiz gösterimler ve CTR olarak öne çıkıyor.

b- Planlama Aşaması:

Seyahat planlayan kişiler, önceki adımda konaklamak istedikleri yerleri listelerine eklediler ve planlama aşamasında konaklama yerlerini karşılaştırmaya başladılar. Planlama aşamasında potansiyel müşterilere ulaşmak oldukça önemli. Oteller, kişilerin konaklama listelerine girmeye başladıkça otellerin rezervasyon alma şansı büyük ölçüde artar. Bu noktada etkileşim ve CTR KPI’larını ölçmek gereklidir.

c- Rezervasyon Aşaması:

Rezervasyon aşamasında, seyahat planlayan kişiler otel seçeneklerini listelerine eklemiş ve rezervasyon yapmaya hazırdır. Bu aşamada doğrudan rezervasyona olanak sağlamak, işletmelerin gelirlerini artırmada çok önemlidir. Ölçülecek KPI’lar: dönüşüm oranı, reklam yatırımlarının firmaya getiri oranı ve kazançtır.

d- Deneyim Aşaması:

Deneyim aşamasında, seyahat planlayan kişiler rezervasyonlarını yaptırmış ve seyahate hazırdır. Deneyim aşamasında konuklarla etkileşim halinde olmak otellerin spa, yemek ve tesis içi aktivitelerinden extra kazanç elde etmelerini sağlar. Ayrıca otele varış öncesi ve konaklama sırasında CRM iletişimi ile konuk deneyimini geliştirebilirsiniz. Ölçülecek KPI’lar; etkileşim ve extra gelirdeki artıştır.

Otelinizin 2021 dijital pazarlama bütçesini dönem şartlarına uygun ve esnek bir şekilde hazırlamak sizi başarıya ulaştıracaktır. Güçlü bir 2021 planı; stratejik bir süreci takip eder, COVID-19 ortamını doğru bir şekilde yönlendirir, sektör trendlerinin bir adım önüne geçer, doğru dijital kanalları ve stratejileri kullanır.

Geçmişte kanıtlanmış sonuçlar veren temel pazarlama araçlarına daha fazla yatırım yapmayı ve yeni pazarlama araçları için de bütçe ayırmayı unutmayın. Bütçeniz sayesinde güçlü bir planınız olsa bile, yıl boyunca gelişen şartlara göre esnek olmak kritik bir öneme sahip.

Tüm marka ve işletmeler için güzel ve verimli bir 2021 dileriz.