Hızlı dinamiklere sahip olan pazarlama trendleri her gün değişimin kendi içinde yeni bir türevini yaratmakta ve takibini zorlaştırmaktadır. Pazarlamanın sahip olduğu dinamiklerin evriminin, dijitalin anlık değişimiyle şekil aldığını, yeni ve farklı kabul edilen her savın çok beklemeden eskidiğini görebiliriz. Dijital iletişim çalışmaları odağında nasıl bir yıl geçirdik ve 2019’da bizleri neler beklemekte, sizler için başlıklar halinde inceledik.
2019 Dijital Pazarlama Trendleri Nelerdir?
İçerik pazarlaması, 2018 yılı içinde sıklıkla önemine değindiğimiz, sağladığı etkiler ile iletişim kampanyalarında büyük önem taşıyan yöntemlerden biri. Öyle ki 2019’da da yerini şimdiden sağlama almış durumda. İçerik pazarlamasında yapılabilecek değişimleri maddeler halinde sizler için inceledik.
1.Özgünlük, Şeffaflık ve Değer Pazarlaması
Sahip olunan tüm iletişim çalışmalarının masaya yatırıldığı ve yeniden gözden geçirildiği bu dönemde bir kez daha içerik, temel değer öğesi olarak ön plana çıkıyor. Markanızın sesini, şirketinizin temsil ettiği görevi ve hedef kitlenizin sizden beklediği mesajı doğru şekilde yansıtmayan içeriklerden özellikle kaçınmalısınız. Marka sesinizin temellerini oluşturacak her seçimin bir sonraki çalışmaya esas olacağını unutmamalı ve temeli sağlam inşa etmeye özen göstermelisiniz.
Tüketicilerin %86’sı dürüstlüğün satın alma kararına yol açan kilit bir ayırıcı olduğunu söylüyor. Kampanyalarda şirketin şeffaf olarak sunduğu vaatlerde, tüketicilerin %73’ü bir ürün için daha fazla para ödeyeceğini belirtiyor. Tüketicilerin %94’ü, tam şeffaflık sağlayan bir markaya sadık kalacağını söylüyor.
İletmek istediğiniz her mesajda tüketicinin gerçek kimliğini görmeye çalışmalı her şeyden önce onlara şeffaf ve gerçek olanı sunmalısınız.
Marka olarak şeffaflığı nasıl sunabilirsiniz ya da bu şeffaflık sizlere neler kazandırır gibi sorulara yanıt vermeden önce birkaç örnek verebiliriz. Örneğin; Southwest havayolu şirketi seyahat endüstrisinde sıklıkla uygulanan ve kimi zaman can sıkan ekstra ücret uygulamalarından nasıl kurtulabileceğinizi anlatan Transfarency adlı bağımsız bir site oluşturdu.
Toms ”One-For-One” adlı satın alınan her ayakkabıda ihtiyaç sahibi bir çocuğa ayakkabı sağlayacağını belirten girişiminin detaylı ve bilgilendirici tam raporunu sundu.
2.Kİşiselleşen E-Tİcaret Uygulamaları
İletişimin farklı pek çok yolunun türetildiği günümüzde tüketiciler için özelleşmenin önemi büyük ve kullanıcılar kişisel içeriklerin beklentisi içinde. Yapılan araştırmalarda tüketicilerin %78’i kişiselleştirilmiş içeriklerin satın alma kararlarında belirleyici bir faktör olduğunu söylüyor. Kişiselleştirmenin arttırılması, tüketici harcamalarında %500 artış sağlıyor. 2019’a girerken, kitlenizin markanızla etkileşimde bulunmasına izin veren ve bazı durumlarda gerekli kişiselleştirilmiş içerikler üretmeyi atlamamalısınız.
Kişiselleştirmiş içerikler konusunda başarılı pek çok içerik bulunmakta. Örneğin; OpenTable kullanıcılarına, yemeklerini tamamladıktan hemen sonra bir takip e-postası gönderiyor.
3.Markalar İle İş Bİrlİği
Birbirleriyle ilgili markalar arasında sağlanan iş birliğinin iki marka adına da getireceği olumlu etkiler yadsınamaz. Farklı markalarla çalışma konusunda hevesli olmalı, etki alanınızı bu şekilde genişletmeyi denemelisiniz. Uber’in müşterilerin en sevdikleri müzikler ile sürüşlerini kişiselleştirmek için hem Pandora hem de Spotify ile ortaklaşa çalışarak oluşturduğu içerikleri bu konudaki ilgi çekici bir örnektir.
Tivoli Audio’nun Supreme tarzı bluetooth hoparlörünü oluştururken yaptığı gibi, diğer markalarla iş birliğinizi gösteren ürünlerinizin farklı sürümlerini oluşturmaya bile gidebilirsiniz.
4. Yenİden Pazarlama
2018 dijital harcamaları incelendiğinde görüntülü reklam harcamalarının arama harcamalarının gerisinde kaldığı gözlenmiştir.
Görüntülü reklam ve aramadaki toplam reklam harcaması 2014 yılında neredeyse aynıyken 2019’da, görüntülü reklam harcamalarının arama reklamlarından neredeyse %28 daha yüksek olması bekleniyor. Bu istatistikler pek çok pazarlamacı için sürpriz etkisi yarattı.
Yeniden pazarlama, site reklamlarınızı web’de gezinirken ziyaret eden kişilere yeniden gösteriyor ve kaybettiğiniz müşteriniz için yeni bir hatırlatma yapıyor.
Dolayısıyla yeniden pazarlama karmalarının 2019 yılı içinde daha fazla önem kazanacağını söyleyebiliriz. Bunun temel sebebi, istatiksel olarak tıklama oranları izleme sıklığına bağlı olarak düşse de görünürlüğü artan reklamın satın alma kararını etkilemesidir.
Yeniden pazarlama için kullanacağınız reklam türleri; Google Ads, Facebook Ads, Adroll ve Retargeting Links şeklinde sıralanabilir. Burada önemli olan bu tip reklamların hangi kurgu ile sunulacak olduğudur.
2019 Sosyal Medya Tahmİnlerİ
Dijital dünyada yer alan değişimler aynı oranda sosyal medya dinamiklerini de etkilemekte ve şekillendirmektedir. Kimi zaman sosyal medyadaki değişimlerin tüm dijital çalışmaları da beraberinde değiştirdiğinin farkındayız. 2019’un sosyal medya trendlerini sizler için inceledik.
2018’de sosyal medyanın değişken yapısına tanık olduk ve özellikle bilgi gizliliği konusunda Cambridge Analytica skandalı kullanıcıların sosyal medyaya olan güvenini büyük ölçüde etkiledi. 2019 özellikle kişisel veri korumaları konusunda yeni güncellenmelerin geleceği bir sene olacak gibi duruyor.
Güven konusundaki araştırmalara göre kullanıcıların %60’ı sosyal medya mecralarına güvenmediklerini belirtmekte. Özellikle Influencer kullanımı sonrasında gerçeğe en yakın ürün yerleştirmeleri dışında çoğu reklama kullanıcılar asla güven duymuyorlar.
Adidas ve New York Times’ın bu sene gerçekleştirdiği gibi bir grup Influencer’ın etki alanlarını birlikte ve kendilerine özgü şekilde geliştirmelerine izin veren bir kurgulama daha iyi etki göstermiş gibi duruyor.
LInkedIn Yükseliyor
Facebook ve Instagram ile ilgili tartışmalar devam ederken, bir mecra arka planda sessizce yükselişine devam etti: LinkedIn.
LinkedIn 2018’de 500 milyon üyeyi aşan bir iş ağı geliştirdi. Şu anda blog platformlarında haftada 100.000’den fazla makale yayınlayan bir içerik üreticisi haline geldi.
Sosyal Medya Reklamları Değişİyor
Facebook şu anda ABD’deki tüm dijital reklam harcamalarının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve bu kitlenin dörtte üçü 2019 yılında da bu yatırımlarına devam edeceğini belirtiyor. Geçen yıl CPM değerleri %112 artış gösterdi. Bununla birlikte kullanıcılar reklamları engellemek ve reklamdan kaçmak konusunda eskisine nazaran daha ustalaşmış durumdalar.
Artık bannerlar tanıtım için eski etkiyi göstermiyor ya da dikkat çekmiyor, çünkü insanlar bu reklamlara karşı duyarsızlar. İçerik üreticilerinin bu noktada farklı olanı seçme konusunda değişimlere yönelme vakti geldi diyebiliriz.
Sosyal Medya Kişİselleşiyor
2018 içinde önemine pek çok kez vurgu yaptığımız mesajlaşma platformları Whatsapp ve Messenger da bu değişimin diğer kolları arasında. 2.8M’dan fazla kullanıcıya sahip bu platformlar reklam çalışmalarına yavaş yavaş dahil olmaya başladılar.
AI destekli mesajlaşma botları, bu boşluğu doldurmak için cazip bir seçeneği temsil ediyor ancak ne yazık ki her soruna çare değiller. Facebook bot etkileşimlerinin %70’i başarısız ve insan müdahalesi gerektiriyor.
Başlangıçta, sosyal medya, gerçekten tanıdığınız veya en azından bilmek istediğiniz insanlarla anlamlı bir şekilde bir araya geldiğiniz bir yer iken küresellikle birlikte samimi platformları korkutucu dijital alanlara, şüpheli oyunculularla dolu bir bilinmezliğe, hatta bazen agresif satış sahalarına dönüştürdü. Kullanıcılar ise şeffaflık konusunda ısrarcılar. Pazarlama araştırmalarının bir sonucu ya da oyuncusu gibi değil birey olduklarını hatırlatacak davranışlar görmek istiyorlar.
Tüm bu değerlendirmeler sonucunda ise satışın ilk aşamasına geri dönüş sağlanıyor ve aslında birebir satışın gerektirdiği şekilde bir beklenti doğuyor. Kullanıcılara birey olduklarını hatırlatın ve olabildiğince şeffaflık sağlayın.
Kaynak: https://www.coredna.com/blogs/content-marketing-trends
Bir önceki yazımız: 2018’de Dijital Medyada Neler Oldu?