İnternet, Televizyonu Yakaladı!
Belki de bu yılın sıkça gündem olan konusu Netflix yapımlarıydı! Doğru pazarlama yöntemleriyle sıkça kullanıcı ile iletişimde bulunan platform, televizyon içeriklerinin popülerliğini yakalamayı başardı. Yapılan bir araştırmaya göre insanlar tükettiği içerikler için günde 2,6 saat internete, 2,7 saat ise televizyona ayırıyor. Mobil cihazlardan içerik izleme oranı ise günde ortalama 45 dakikaya ulaşmış durumda. 2018’i kapatırken, izleyici için yıllardır ilk sırada gelen televizyonun yerini internete devrettiğini görüyoruz.

Facebook Neredeyse Tamamen Mobil Hale Geldi!
Facebook ilk kurulduğu zaman mobil olarak tasarlanmış bir sosyal medya platformu değildi. Kullanıcıların internete giriş alışkanlıklarının browser’dan mobile kaymasıyla birlikte ortaya çıkan yeni sosyal mecralar (Snapchat, Instagram vb.) Facebook’u mobile önem vermeye yönlendirdi. Facebook, 2018 yılında reklam gelirlerinin %80’ini mobilden erişim sağlayan kullanıcılar sayesinde aldığını açıkladı. Ayrıca mobildeki elini güçlendirmek için Instagram başta olmak üzere birçok büyüklü küçüklü mobil odaklı şirketi satın alarak bünyesine kattı.
İçerikler Kişiselleştirilerek Müşterilerin İlgi Alanlarına Yönlendirildi!
İçerik pazarlamasıyla başlayan pazarlama stratejilerindeki farklı anlayışlar, bu sene daha da kişiselleştirildi. Her platform, kullanıcının kendini özel hissetmesi için değişiklikler yaptı ve kullanıcı deneyimi geliştirildi. Yemeksepeti gibi platformlar web sitesinde oyunlaştırmaya giderek müşteri deneyimini farklılaştırdı.
Hikaye Videoları Büyük Önem Kazandı!
Yapılan araştırmalara göre; kısa ömürlü içerikler, sponsorlu reklamlara veya spam gönderilere göre çok daha otantik olduğu için müşteriyi harekete geçirme yönünden daha etkin. Hikaye içerikler, Snapchat ile başladı ve hızla yayılmasının ardından Facebook, Instagram, WhatsApp gibi platformlar da özellikleri arasına dahil etti. Araştırmalara göre, birkaç saat içinde kaybolan içerikler müşterileri hızlı bir şekilde harekete geçiriyor.

Sosyal Dinleme, Markalara Dijital Platformda Büyük Avantaj Sağladı!
Rakip firmaların sosyal medya üzerinden ne tür paylaşımlar yaptığını, ne tür bir strateji geliştirdiklerini takip etmek yerine, markalar müşterilerinin yorumlarını alarak pazarlama ve stratejilerini geliştirdiler. Hatta konuyla ilgili Brand24’ün küresel iletişim yöneticisi Magdalena Urbaniak bu konuda, kullanılan yöntemin önemini, çevremizdeki insanlarla bir ürün ya da hizmet hakkında yaptığımız tartışmalarla bağdaştırıyor. Samimi bir yönlendirmenin müşteri üzerindeki etkisini vurgulayarak, markanın gelişmesine katkısının çok büyük olduğunu söylüyor.
Sosyal Medya Diğer Hizmetlerle Daha Fazla Entegre Oldu!
Facebook, LinkedIn gibi sosyal medya şirketlerinin içerikleri üçüncü parti uygulamalarla daha fazla entegre oldu. Bu platformların verilerini üçüncü taraf uygulamalarla daha fazla paylaşması ve bu uygulamalar için sorunsuz bir deneyim yaşatması bu yıl yüksek ölçüde artış gösterdi. Bu şekilde sosyal medya şirketleri, pazarda hakimiyetlerini daha fazla koruyabildi ve kullanıcılar hakkında daha çok bilgi edinebildi.
Hizmet ve Pazarlama Sektörlerinde Chatbot’lar ile Müşteri Deneyimi Farklılaştı!
Pek çok uzman, Chatbot’ların müşteri hizmetlerine ve pazarlamaya yardımcı olması konusunda hemfikir. Chatbot’lar, potansiyel müşteri adaylarını yönlendirmek için mevcut içerik pazarlama kampanyalarında 2018 yılı için önemli bir araç haline geldi.  Birçok sektör devi marka Chatbot’larını 2018 yılında daha fazla ön plana çıkardı.
 Canlı Video Büyümeye Devam Etti!
Youtube, Facebook ve Instagram’ın canlı video hizmetlerinin kullanımı 2016’dan bugüne büyük oranda arttı. İnsanlar giderek daha fazla canlı video izlemeye başladı. Yapılan bir araştırmaya göre izleyicilerin %45’i canlı yayında favorisi olduğu bir atlet, takım ve sanatçıyı görmek için ödeme yapabileceğini söylüyor.
Video İçerikler ve Video Reklamlar Arttı!
2018 yılında şu ana kadar Instagram’da verilen reklamların yaklaşık yüzde 65’i video içerikleriydi. Markalar da içerik planlarında video içeriğe ağırlık vererek daha çok etkileşim almaya başladılar. Yapılan araştırmalara göre, video içerikler tüm trafiğin %85’ini oluşturuyor.
Akıllı Hoparlörlerin Değeri Arttı!
Akıllı hoparlörler gibi ev içindeki bir cihazın, dijital pazarlama trendleri listesinde olması sizi şaşırtabilir ancak Amazon Alexa, Google Home ve Apple HomePod gibi akıllı hoparlör teknolojileri giderek daha fazla eve giriyor. 2018 yılında %65 oranında akıllı asistan kullanımına ulaşan bu sistem 2019 yılında yerini daha da sağlamlaştıracak gibi duruyor.
Sanal-Artırılmış Gerçeklik
Sanal-arttırılmış gerçeklik ilgili gelişmeler önümüzdeki süreçte bu teknolojinin kullanıldığı reklamlara yöneleceğini gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda sanal-arttırılmış gerçeklik ile markalar her platformda kullanıcılar ile etkileşim kuracak ve deneyimlerini görselleştirebilecek. Bu şekilde kullanıcılarla daha derin bir bağlantı kurulacak. Bugüne kadar IKEA ve benzeri birçok marka artırılmış gerçekliği dijital pazarlama alanında başarılı bir şekilde kullandı.
2018’de trendlerin haricinde önemli gelişmeleri  şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Facebook 2 milyar kullanıcı sınırını aştığını açıkladı ve hemen arkasından Cambridge Analytica skandalı ortaya çıktı. Bu olayla birlikte  #deletefacebook hashtag’i oluşturuldu ve milyonlarca kullanıcı Facebook hesabını kapattı.
  • 2008 yılında kurulan ve sosyal medyadaki etkinizi puanlayan Klout, kapandı.
  • Google, çok önem verdiği Google+ ürününü kişisel kullanıma kapatacağını açıkladı.
  • Instagram’ın kurucuları, Instagram Facebook’a devredildikten sonra devam ettikleri görevlerinden ayrıldılar.

Elbette an be an gelişmelerin yaşandığı dijital dünyada daha çok gelişme yaşansa da, en çok konuştuğumuz ve trendleri şekillendirecek gelişmeler kısaca bu başlıklardı. Aklımızda kalan bu olayların ortak özelliği ise sosyal medyanın her zaman kullanıcı talebine göre şekilleniyor olması. Örneğin, Twitter açıldığında RT butonu yoktu ve kullanıcılardan gelen talep üzerine bu buton eklenmişti. Mecrayı sahiplenen kullanıcılar, mecraya yön verdi.  Bugün hala kullanıcı isteklerini ve ihtiyaçlarını önemsemeyen mecraların sorun yaşadığını hatta kapandığını görebiliyoruz.
Son olarak özetlemek gerekirse; 2018 yılı dijital alanda kullanıcı ihtiyaçlarının değiştiği, öne çıktığı ve mecraların bunu fark ederek şekillendiği bir yıl oldu.
Bir önceki yazımız: http://blog.royandteddy.com/pazarlama-markalasmada-renklerin-etkileri/ 
Kaynak: https://www.plannthat.com/top-social-media-trends-2018/