HubSpot, Eylül ayında gerçekleşen INBOUND17 etkinliği ile geliştirdiği yeni özellikleri ve olası değişimleri tanıttı. Etkinlik sürecinde gözde konu, ürünlere eklenen yeni özellikler, dijital pazarlama trendleri ve Inbound Pazarlamanın yeni oluşan pazarlama taktiklerindeki yeri oldu.

Inbound Pazarlama Nedir?
Inbound Pazarlama hedef kitlenin dikkatini çekecek yöntemlerle online platformlar üzerinden müşteri yaratmanızı sağlayan bir pazarlama metodudur. HubSpot’un yaptığı işlerin temel taşı olan Inbound Pazarlama, ilk olarak 2005 yılında Brian Halligan tarafından ”paylaşmak” olarak tanımlanmıştır. İçerik yaratma, müşteri döngüsünün her adımını yakından takip etme, kişiselleştirme, farklı kanalları pazarlama stratejisi ile birleştirme ve entegrasyon temeline inşa edilen aktiviteler sayesinde satışları katlamak Inbound Pazarlama araçlarının sadece bir kısmı. Inbound Pazarlama ile temel problem olan dönüşüm oranlarını; doğru strateji ve ispatlanmış metodolojiler sayesinde artırarak adım adım müşteri adaylarının sizi bulmasını sağlayabilirsiniz.
Mesajlaşmanın Sektördeki Değeri ve Kullanılışı
1,3 milyar kullanıcı şu anda Facebook Messenger’da etkin durumda ve işletmelerle ayda 2 milyardan fazla mesaj alışverişinde bulunuyor. Neil Patel bir yazısında Messenger ile ilgili şaşırtıcı bir rakam açıklamıştı. Messenger kampanyalarının %88 açılma ve %56’lık tıklanma oranı alması, Facebook Messenger botlarının dijital pazarlamadaki en güçlü yeni yöntemlerden biri olduğunun aslında neredeyse büyük bir kanıtı. Pazarlamanın üzerine kurulduğu yeni dünyada etkileşim ve müşterilerle hızlı temasın satış için güçlü bir yöntem olacağı belirtilmiştir.
Yeni dünyanın var ettiği müşteri portföyünü çözümlemenin bu araçlarla çok daha basit bir hale geldiğini artık rahatça söyleyebiliriz. Herkesin birbirine çok hızlı bilgi aktarabildiği bir dünyada müşteriler de markadan çabuk teması bekliyor. Kurum içi etkileşim ve hız; sektör için anahtar kelimeler olmuş durumda. Kurum içi iletişimde kullanılan Slack ve SalesForce Chatter, iç iletişim için bugünlerde kullanılan en popüler çok yönlü uygulamalar. Bu araçlar sayesinde şirket içinde tüm çalışanlarla aynı anda konuşabilir, dosya paylaşabilir ve istediğiniz zaman farklı özel gruplara ayrılıp burada hızlı bir sohbet başlatabilirsiniz.
Bunun dışında müşterileriniz ve kullanıcılara marka olarak dokunabileceğiniz diğer mesajlaşma araçları: Messenger, WhatsApp, iMessage ya da sosyal medya mesajlaşma araçları olarak Twitter, Facebook, LinkedIn ve Instagram olarak görülebilir. HubSpot tam bu noktada tüm bu kanallardan gelen iletileri toplamak ve bunları doğru ekibe atamak üzere tasarlanmış birleştirilmiş gelen kutusu olacak yeni ileti dizileri aracının kullanımını tasarlamış durumda.

Chatbot’lar Bir Hizmet ve Pazarlamaya Sahip Olmalı Mı?
Pek çok uzman, chatbot’ları müşteri hizmetleri ve pazarlamaya yardımcı olmaları için organize ettiklerini duyurdu. Aslında HubSpot yakın zamanda yaptığı Motion AI ürününü satın alarak chatbot oluşturma özelliğini geliştirdiğini belirtti.
Markaların, chatbot’ları nasıl kullanacaklarını ve kullanıcıların chatbot’ların kullanımından ne beklediğini anlamaları gerekmekte. Chatbot’ların ileti tabanlı pazarlama kampanyalarını nasıl kolaylaştırabileceğini inceledikten sonra, özellikle de müşteri haline dönüşen potansiyel müşteri adaylarını yönlendirmek için, chatbot’ların mevcut gelen pazarlama kampanyalarında önemli bir araç olacağı aşikar.
Facebook B2B Pazarlamasına Entegre Oluyor
Facebook, B2C pazarlaması için mükemmel bir platform ve LinkedIn hala pazarlama için en güçlü B2B platformudur. Bununla birlikte, LinkedIn’in Grup API’sındeki ve Facebook’un 2 milyar aylık aktif kullanıcılarındaki değişiklikler, Facebook’u gittikçe daha uygulanabilir bir B2B pazarlama kanalı haline getirdi. Facebook B2B pazarlamasında, somut örnekler ve başarı öyküleri sağladı. Çok basit bir ifadeyle, profesyoneller Facebook’u da kullanıyorlar ve dikkatli bir şekilde hedeflediklerinde, onlara bu platformdan çok daha etkili bir şekilde erişilebiliyor.
Inbound Pazarlamanın Karmaşıklığı Büyüyor
Pazarlama şu anda içerik oluşturma, sosyal medya yayıncılığı, e-posta pazarlaması, açılış sayfası oluşturma ve pazarlama otomasyonunu kapsıyor. Bu ekipler ve araçlar arasındaki sıkı entegrasyon; pazarlamanın daha iyi satış sağlayabilmesi ve satış ihtiyaçlarının içerik ya da diğer pazarlama girişimlerini tanımlamasına yardımcı olabileceği anlamına geliyor. Sosyal medyada müşteriye ve iç iletişimde iş hizmetlerini hızlı paylaşmaya odaklanan sistem markaların müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmalarına yardımcı oluyor.
Dijital Dünyanın Gerçek Etkisinde İnsanlığı Kucaklamak Var
Müşteri ve kullanıcı etkileşimi konusunda istatistiksel verilerle birlikte, güçlü bir müşteri ilişkisi markanın emek verdiği insan değeri noktasında birleşiyor. 2018’in esas trendi de yine bu aşamada insan ve insan ihtiyaçlarını yakalamak oluyor. Paylaşmak için önce insanı anlamak ve yakınlaşmak gerekiyor.