2017 yılı sona ermesi ile birlikte sizler de 2018 yılına dair pazarlama öngörüleri içeren pek çok yazı ile karşılaşmışsınızdır. Biz de bu hafta bu öngörüleri inceledik ve 2018 yılı için hangi öngörülerin aslında gerçekleşmeyeceği üzerine kafa yorduk. Ve 2018 yılında abartılmış trendlerle pazarlamacıların zaman kaybetmemeleri için bu yazıyı hazırladık. İşte size 2018’de göz ardı etmeniz gereken 9 dijital pazarlama öngörüsü:

1.İnfluencer pazarı çökecek Yakın zamanda çoğu makalede tartışılan son zamanlarda markaların influencer pazarlamaya harcadığı bütçelerin çok fazla olduğu. Amerika’da şuan influencer pazarındaki en büyük savaş influencer network kanallarında. Influencer pazarlama networkleri gittikçe artıyor; bu alanda daha profesyonel ve proje bazlı pazarlama kanalları gittikçe artacak gibi duruyor. Bu da markaların influencer pazarlama programları ve projeler dahilinde influencer ajansları ile çalışması için daha fazla bütçe harcayacaklarını gösteriyor. Amerika’da şu an Disney, Fullscreen ve StyleHaul gibi şirketler influencer pazarlama programları oluşturmaya başladılar bile. Bu 3 büyük şirket dışında, Amerika’da şu an her geçen gün veri tabanını genişleterek büyümekte olan 22 tane influencer şirketi var. Neden mi? Çünkü markalar, influencer pazarlama ile neredeyse 1’e 5 oranında geri dönüş alıyor.

2. Videolar blogların sonu olacak

Video kullanımı son zamanlarda gittikçe yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Bunun bir sebebi firmaların daha ucuz yollarla video üretecek yeni iş modelleri geliştiriyor olması; diğer bir sebebi ise teknoloji kullanımının gitgide yaygınlaşması ve artık günümüzde teknolojinin kullanım kolaylığı. 2018 yılında canlı yayın yine popüler bir konsept olmaya devam edecek. Burada soru şu: Blog üzerinden iletişim zayıflayacak mı? Günde ortalama 2 milyon blog yazısı yayınlanıyor. 2018 yılında markalar bunun yerine video yayınlamaya başlayacak diyemeyiz. Ama markalar en az blog yazısı kadar, video üretmeye ve yayınlamaya başlayacak diyebiliriz.

3. AR ve sosyal medya entegre olacak Sanal gerçeklik üzerine uzun zamandır konuşulmasına rağmen, bu teknolojinin AR ile nasıl bir araya getirileceği ve pazarlama alanında nasıl kullanılacağı üzün süredir kafa yorulan bir konu. Sanal gerçeklik, yakın zamanda Pokemon Go ile büyük başarı kazandı. Ama Pokemon Go sadece bir oyundu, sosyal medya kampanyası değildi. Sosyal medya şirketleri ve pazarlamacılar, bu teknolojiyi sosyal medya ile nasıl entegre edeceklerine ve kullanıcılar arasında WOW etkisi yaratarak markaları konumlandıracakları üzerine kafa yoruyorlar. AR teknolojisini yaymak için köprü niteliğinde olan en önemli teknoloji VR. Geniş kitlelerde yaygın olan öngörü VR’ın mass kitleye inmesi ile ancak sosyal medyada daha fazla AR tüketimi olacağı yönünde. Facebook’un Oculus ile yaptığı da bunu gösteriliyor aslında. Bu gözleme dayanarak 2018 yılında da bunu beklemeyelim deriz.

4. Pop-up çıkan reklamlar artık olmayacak

Evet hepimiz bu aniden karşımıza çıkan reklamlardan nefret ediyoruz. 🙂 2016’da,

Google, bu geçiş reklamlarını kullanan sitelere ceza uygulamaya başlayacağını açıkladı; ancak uygulanamadı ve halan karşımıza çıkmaya devam ediyor. 2018 yılında da reklamcılar vazgeçmediği sürece aniden fırlayan reklamlar görmeye devam edeceğiz sanırsak.

5. Twitter öldü, ölecek

Son zamanlarda Twitter kullanıcı sayısındaki artış, diğer sosyal medya platformlarına kıyasla yavaşlasa da, bu 330 milyon aktif kullanıcısı olduğu ve günde 500 milyon Twit atıldığı gerçeğini değiştirmiyor. Google Analitik altındaki raporlarda dikkat çeken bir konu var ki; o da bize Twitter’ın geleceği hakkında bir ipucu veriyor. Twitter’dan gelen trafik, web sitesi trafiğinin üçte biri. Bu analizlere bakan ve inceleyen pazarlamacılar da bu konuda çalışmalarına devam edeceklerini söylemek de çok da zor değil sanki, ne dersiniz? Kısacası, Twitter hala sapasağlam ayakta, ölmedi ve yakın zamanda ölmeyecek. 🙂

6. Dijital pazarlama hyper-lokal olacak

Evet! Önümüzdeki sene de dijital pazarlama yine sahne önünde olacak. Tartışmasız, dijital pazarlama kanallarında markalar, hedef kitlelerini küçük gruplara bölerek hyper- lokal çalışmalara bu sene de ağırlık verecek; ama burada mass pazarlamadan hyper-lokal pazarlamaya büyük bir kayış göreceğimizi sanmıyoruz. Hedef kitleyi çok küçük parçalara ayırarak yapılacak çalışmalar her zaman ihtiyaç; ama bunun için teknolojik alt yapının biraz daha gelişmesi gerek. Diğer yandan, mass iletişim de markalar için her zaman, tartışmasız birinci öncelik.

7. Instagram, bütün sosyal medya kanallarını ezip geçecek

Hayır tabiki de. Bunun için öncelikle YouTube ve Facebook’ı aşması gerek. Öncelikle, Youtube’u ezip geçmesi için birim reklam maliyetini azaltması gerek ki bunun için önce kullanıcı sayısını 2’ye katlaması gerek. Facebook’u ezip geçmesi için ise kullanıcı sayısını neredeyse 3’e katlamalı. Bu hesaplamadan yola çıkarsak yakın zamanda bu öngörü gerçeklemez. Bu öngörü tamamen yanlış.

8.Desktop web site deneyimi öldü

Araştırmalara bakıldığında, bir sitenin trafiğinde mobil oranında yükselişi konuşulsa da, ürün satın alma gibi aksiyon eğilimi olan ve detaylı bir araştırma yapmak isteyen kullanıcılarda desktop giriş oranın, genel ile kıyaslandığında daha fazla olduğu gözlemlenmiş. Burada mobil kullanımın artmayacağı gibi bir söylemimiz yok, ama çoğu kullanıcının merak ettiği sitelere daha çok desktoptan girmek ve bakmak istediklerini araştırmalarda görebiliyoruz.

9. Yapay zeka destekli asistan

Gelecek için her ne kadar heyecan verici olsa da, yapay zeka destekli uygulamaların pazarlama dünyası için anlamlı bir hale gelmesine daha çok var. Önümüzdeki yıl ya da ondan sonraki yıllarda da Alexa uygulaması üzerine kurulu bir pazar olmayacak gibi görünüyor. Açıkçası şu dönemde buna yatırım yapan markalar için, bu çalışmaların zaman kaybı olacağını söyleyebiliriz.