Pazarlama

2017 Facebook İçin Ne İfade Ediyor?

Pazarlama

2017 Facebook İçin Ne İfade Ediyor?

by Roy + Teddy

Farklı platformlarda farklı otoriteler tarafından sürekli tartışılan ve bazı öngörülerde bulunulan bu konu hakkında, en yakın gelecek tarih olan 2017 yılı ve sonrasında neler olabileceği konusunda ipuçlarına aslında sahibiz. 2016 yılının yavaş yavaş sonuna yaklaştığımız şu günler, geride bıraktığımız yıla bakarak sosyal medyanın durumunu ve olası gelecek senaryolarını düşünmek için oldukça ideal. İşte tam bu sebeple en büyük platformlar üzerinden sosyal medyanın akıbetini ve 2017’de üzerinde durulması gereken noktalarını değerlendirelim istedik.
2017 öngörülerine geçmeden ve mecraları incelemeye başlamadan önce mecralar için yıl boyunca trend haline gelmiş bir noktaya da parmak basmadan olmaz. Bildiğimiz gibi bir mecraya özgü özellikler, 2016 yılı içerisinde tüm mecralar arasında test edilmeye ve kullanılmaya başlanır oldu. Şöyle ki; Memories özelliği yayına alınana kadar Snapchat, anlık paylaşımların yapıldığı ve yapılan paylaşımların kaydedilemediği bir mecra olarak kullanılıyordu fakat bu geliştirmeyle çizgisinin dışına çıkmış oldu. Instagram yalnızca en iyi olduğunu düşündüğümüz fotoğraf ve videolarımız için bir paylaşım alanıydı; ta ki Snapchat benzeri Stories özelliğini yayına alana kadar. Tabii ki Snapchat ve Instagram bu tip geliştirmeler konusunda yalnız değildi;

    • YouTube, içerik oluşturucularının metin ve resim bazlı yayınları paylaşmalarına olanak tanıyan topluluk özelliklerini test ediyor.
    • Facebook, haberler ve trendleri takip etmek için ziyaret edilecek bir mecra olabilmek için gerekli geliştirmeleri test ediyor (Twitter gibi).
    • Facebook, Messenger’da kaybolan mesajları test ediyor (Snapchat).

    2017’yi düşündüğümüzde ise bu trendlerin devam edeceğini hatta artacağını öngörmemiz oldukça kolay.
    Peki sosyal medya  mecralarını yeni yılda ve devam eden gelecekte neler bekliyor?
    Bu haftaki yazımızda ilk olarak dünya genelinde aylık 1.79 milyar aktif kullanıcısı bulunan Facebook öngörülerini inceledik. Hazırsanız başlayalım!
    FACEBOOK
    2016 yılı, Facebook için rekor sayılabilecek yıllardan biri oldu. Menlo Park merkezli şirket yayınladığı kazanç raporunda; 2016 yılının 3. çeyreğinde 7.01 milyar dolar gelir elde ettiğini ve şu an 1.79 milyar aylık kullanıcıya (2015’in 3. çeyreğine göre% 16 artış) sahip olduğunu belirtti. Öncelikle Facebook’un 2016 yılında hayata geçirdiği yenilikleri ve bünyesine kattığı iş birliklerine kısaca bir göz atarak, gelecek öngörülerini birlikte inceleyelim.

    • Facebook tarafından 2016 yılında yayına alınan geliştirmeler şunlardı;

    Marketplace: Topluluğunuzdaki kişileri keşfedebileceğiniz, satın alma ve satış yapma işlemlerini gerçekleştirebilmeniz için geliştirilen bu özellik ile birçok marka için kullanıcılara Facebook dışında farklı bir sayfayı ziyaret etmeden alışveriş yapma imkanı sunuyor.
    Reactions: Reactions adı verilen bu geliştirme, geleneksek ”like” butonuna yeni bir bakış açısı kazandırdı. Bu geliştirme ile duygular farklı emojilerle ifade edilebiliyor.
    Instant Articles: Yayıncılara Facebook üzerinden makale yayınlama olanağının sağlandığı bir uygulama.
    Facebook Live: Telefon sahibi olan herkese, dünyanın herhangi bir yerinden herhangi birine yayın yapma imkanı sunan geliştirmesi.

    • Facebook’un gerçekleştirdiği iş birlikler ise şu şekilde;

    Masquerade (MSQRD): Masquerade, kullanıcılarına sunduğu çeşitli filtreler ile video ya da fotoğraflarını farklılaştırmasını ve bunları arkadaşlarıyla paylaşmasını sağlayan bir uygulama. Geçtiğimiz yıl MSQRD’yi bünyesine kattığını duyurdu ve news feed entegrasyonunu başlattı. 2016 Rio Karnavalı esnasında da Snapchat benzeri filtreleri ile bu uygulamayı test etmiş oldu.

    Two Big Ears Ltd.: Oyun ve sanal gerçeklik geliştiricileri için etkili ses oluşturma araçları konusunda uzmanlaşmış İskoçya merkezli bir şirket olan Two Big Ears da Facebook’un 2016 iş birlikleri arasındaydı.
    Eyegroove: Müzik videoları için gerekli olan tüm elementleri (müzik, düzenleme ve efektler) çaba gerektirmeden düzenleyebilecek şekilde bir araya getiren ve bir girişim olarak yola çıkan Eyegroove uygulaması, 2016 yılında çalışmalarını Facebook ile ortak çatı altında yürüteceklerini duyurmuştu.
    2017 yılı ve sonrasında Facebook için konuşulan öngörüleri ise 3 başlıkta toparlayabiliriz;

    • Video içerikler zirvede!

    Facebook, 2016 yılında video içeriklere büyük yatırım yapmış ve kullanıcılar tarafından daha fazla ilgi toplayan bu içerik türünün daha fazla paylaşılması için algoritmasında çeşitli geliştirmeleri yayına almıştı. Yapılan araştırmalar video içerik trendinin 2017’de de aynı şekilde devam edeceğini gösteriyor. Öyle ki konuyla ilgili yapılan anketlere katılan pazarlama ekiplerinin %30’u, Facebook videolarını önümüzdeki yıl için de içerik stratejilerine eklemek istediklerini söylüyor ve bu içerik türünün diğerlerine oranla en öncelikli strateji olduğunu belirtiyor. Yine aynı anketten çıkan sonuçlara göre pazarlama ekiplerinin %83’ü zaman ve kaynak konusunda kısıtlama yaşamadıkları sürece daha fazla video içerik yaratmak istiyor.

    • AR, Lensler ve Filtrelerin Kullanımı Artıyor.

    2016 yılında kitleleri ayağa kaldıran oyun Pokemon Go ve herkesin filtrelerini kullanmaktan büyük keyif aldığı Snapchat, artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) konusunu son kullanıcının daha fazla deneyimlemesine vesile olmuştu. Gerçek hayata adapte olan bu sanal gerçeklik durumu tahmin edilebileceği gibi oldukça fazla ilgi gördü. Mark Zuckerberg’in de AR konusunda düşüncelerini belirtirken AR teknolojisinin geliştirilmesi için özel bir gözlük ya da kulaklık seti yerine, insanların hali hazırda kullandıkları bir araç olan mobil cihazların daha faydalı olacağına olan inancını dile getirdiğini biliyoruz. Buradan yola çıkarak Facebook’un 2017 yılında AR alanında en önemli liderlerden biri olacağını tahmin etmek pek de zor olmasa gerek. MSQRD uygulamasının bu alanda anahtar rolü oynayabileceğini de öngörülere eklemekte fayda var.
    livemasksnewsroomhero_

    • Facebook Search Özelliği Daha da Gelişiyor!

    Search özelliğini geliştiren Facebook, çeşitli keyword’ler üzerinden doğrudan posta ulaşma, belirli konu başlıklarını arayarak ilgili içerikleri bulma, kişileri detaylı olarak aratma gibi özellikleriyle öne çıkmıştı. Küçük bir örnek vermek gerekirse; timeline’da bir arkadaşınızın düğün paylaşımını gördünüz ve bir süre sonra buna ulaşmak istediniz. Search kısmına içerikte bulunan kelimeleri yazdığınızda doğrudan bu post’a ulaşmanız mümkün. Aşağıdaki video’dan da detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

    Mark Zuckerberg, Facebook’un ikinci çeyrek kazanç raporunda önceki yıl 1,5 milyar olan günlük arama sayılarının, bu yıl 2 milyar ulaştığını açıkladı. Google, günde 3.5 milyar aramayla hala bu alanda lider fakat Facebook’un bu alanda güçlü bir büyüme gösterdiğini ve genel olarak Google’a ait olan reklam gelirlerinin peşinde olduğunu söylemek de çok abartı olmaz. 🙂 2017 yılında da Search özelliğinin markalar tarafından bakıldığında Facebook’taki erişimi artırmanın ve platformda yayınlanan içeriğe dikkat çekmenin önemli bir parçası haline gelebilir.
    Her geliştirmenin bir diğerinin yolunu açtığını düşünürsek Facebook ile ilgili daha fazla öngörüye yeni yılın ortalarında sahip olabileceğiz gibi görünüyor. Peki ya Instagram’da 2017 yılında neler olacak derseniz, o da önümüzdeki hafta yayınlanacak yazımızda. Takipte kalın. 🙂

Buna bakanlar bunlara da baktı