Bir futbol maçı 90 dakikadır. Ancak maç öncesi ve sonrası analizler saatler, hatta günler sürebilir. Mesela Manchester United taraftarlarından oluşan bu grup, maçları yorumlamak için bir araya geldiğinde 500 binden fazla görüntüleme alıyor.

Amerikan drama dizisi Vampir Günlükleri 171 bölüm. Ama milyonlarca insana bu yetmiyor ve fanlar daha fazlasını istiyor. YouTube içerik üreticisi Jenny Nicholson’ın derinlemesine analizler yaptığı dizi incelemesi olan bu 2,5 saatlik videonun yaklaşık 9 milyon kez izlenmesi bu gerçeği net bir şekilde gösteriyor.

Ayrıca rol yapma video oyunu Elden Ring Şubat ayında çıktığında fanlar, oynama kılavuzları gibi sayısız video yayınladı. Toplamda Elden Ring içerikleri 60 günde 3 milyar defa görüntülendi.

Dikkat sürelerinin kısa, ufacık içeriklerin popüler olduğu bir dönemde yaşadığımız söyleniyor. Ancak binlerce Z kuşağı katılımcının yer aldığı 2022 Ipsos anketi, bu kullanıcıların yakından ilgilendiği konularla alakalı saatlerce süren video içeriklerini izlemeye her zamankinden daha istekli olduğunu gösteriyor. Kullanıcılar sevdiği konularda daha fazla içeriğe ulaşmak istiyor.

Gelin, Z kuşağının şu anda bayıldığı içerikleri takip edip yakından inceleyelim.

“Fan kültürü” içeriklerine ilgi çok fazla

Şu anda “profesyonel” fan çağındayız. İzleyiciler film, televizyon, ve spor gibi konuların ayrıntılı olarak ele alındığı içeriklere ulaşmak istiyor. Bu isteğin gelişmesinde, YouTube ve podcast’lerin yükselişi de etkili oldu. Bunlar sayesinde, fan odaklı içerik üreticileri giderek daha ilgili hale gelen bir kitleyle düşüncelerini ve fikirlerini paylaşabiliyor. Z kuşağının %61’i kendini birinin veya bir şeyin “çok büyük hayranı” ya da “süper fanı” olarak tanımlıyor.

Bu fan kanalları eğlence deneyiminin odak noktası oldu. Bu kanallar, izleyicilerin ne kadar benzersiz olursa olsun tutkularıyla ilgili içerikleri keşfetmelerini sağlıyor. Z kuşağının yaklaşık %60’ı yeni izlediği bir program veya film hakkında daha fazla içerik bulmak için YouTube’u kullandı.3

Ayrıca kanallar sayesinde fanlar bu içerik üreticileri bulduğunda kafa dengi insanlarla bağlantı kurabiliyor. Kullanıcıların yaklaşık beşte üçü heyecanlı tartışmalar başlatmak için yorum bölümünü kullanarak diğer insanların ilgilendiğini bilmedikleri bir konu hakkında içerik üreticilerin içerik oluşturduğunu öğrendiğini söyledi.

İnsanlar kafa dengi kişilerin bulunduğu bir topluluk buldu mu oraya dört elle sarılıyor.

Video makalelerin yükselişi

Sadece fan kültürünün etkili olduğu konularda uzun süreli içerikler üretilmiyor. 25 dakika ile bir saat arası süren video makaleler de popüler hale geliyor. Video makalelerde içerik üreticiler tarih, bilim, moda ve felsefe gibi farklı konularda uzun süre konuşuyor.

YouTube kültüründe bir Google uzmanı olan Nicolas Szmidt son üç yılda YouTube’da video makale arayan kullanıcıların sürekli arttığını söylüyor. “Kullanıcılar tutkulu olduğu alanlarla ilgili daha derin bilgiler edinmek için adeta çırpındığından video makaleler giderek daha fazla ilgi görüyor.”

Dünya genelinde YouTube'da "Video makale" teriminin arama ilgisi artışını gösteren grafik. Grafikte Ocak 2019 ile Ağustos 2022 arasında yukarı yönde ilerleyen bir kırmızı çizgi var.

Bu makaleler, içerik üreticilerin sadık kitleler edinmesine yardımcı oluyor. İçeriklerine uzun videolar ekleyen üreticiler, kanallarında daha fazla izleyici etkileşimi olduğunu gördü.

Video makalelerde içerik üreticinin hikayenin tamamını tüm açılardan anlatmak için daha fazla imkanı oluyor. Video düzenleme teknolojisindeki gelişmeler ve erişilebilirlik, prodüksiyon değerlerinin genelde şaşırtıcı derecede yüksek kalitede olmasını sağlıyor.

Reklamverenler de hikayelerini anlatmak ve izleyicilerle etkileşime geçmek için uzun biçimleri kullanmaya başlıyor. 2020-2021’de Cannes’da en azından Gümüş Aslan kazanan reklamların %80’inden fazlası 60 saniye veya daha uzun yayınlanma süresine sahipti.

Kısa biçim ile uzun biçimi keşfetme

İzleyicilerin sadece başından kalkmadan izleyebilecekleri uzun videolar aramadığını elbette biliyoruz. Aynı zamanda kısa videolar izlemeyi de çok seviyorlar. Birçok durumda kısa videolar izlemek Z kuşağını detaylı bilgi, açıklama ve analiz içeren daha kapsamlı videolara itiyor. Son araştırmamızda Z kuşağının %59’unun kısa süreli video uygulamalarında keşfettiği videoların daha uzun biçimlerini izlediğini görüyoruz.

Z kuşağı izleyicilerin dikkatini çekmek isteyen pazarlamacılar, bu grubun kendileriyle alakalı ayrıntılı, kişiselleştirilmiş bir deneyim istediğini anlamalı.

Markanızın YouTube’da güvenilen uzmanların dikkatini çekmesini sağlayarak, genel içeriklerden uzaklaşmaktan ve uzmanlık alanlarına girmekten korkmayın. Uzmanlık alanlarında ne kadar büyük ve ilgili kitleler oluşabildiğini görünce çok şaşıracaksınız.

Z kuşağındaki gençler tutkularının farkında. Sadece tutkularıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorlar. Keşfetmek için zaman harcamaya da hazırlar.