Televizyonun giderek dijitalleşmesiyle birlikte; günümüzde televizyon izlemek geleneksel TV programlarının yanı sıra farklı sürelere sahip videoları izlemeyi de kapsar hale geldi. Örneğin; akıllı TV’ler sayesinde çok sevdiğimiz bir filmi internet üzerinden TV aracılığı ile izleyebiliyoruz ya da Netflix gibi internete bağlı platformlar aracılığı ile birçok yabancı diziye ulaşma fırsatını yakalıyoruz. CTV’nin ne olduğuna detaylıca bakmak istersek; Türkçe anlamı Bağlı TV olan CTV, aslında internete bağlanan televizyon anlamına gelmektedir. Geleneksel televizyonların aksine; Smart TV’leri, Apple TV’leri, Tivo ve Roku gibi cihazlarla birlikte, X-box ve PlayStation gibi oyun konsollarını da kapsıyor. Saydığımız bu cihazlar içerisinden mutlaka “Bu benim evimde var.” diye aklınızdan geçirmişsinizdir. İşte tam bu noktada pazar nüfusunun yüksek olması nedeniyle reklam verenler için CTV ilgi çekici bir hal alıyor.

Video Reklamcılık CTV’de Nasıl Çalışır?

CTV aslında bir OTT (Over the Top) video içeriğidir. OTT’yi kısaca tanımlamamız gerekirse; video içeriklerin internet üzerinden kullanıcıların çevrimiçi cihazlarına taşınması diyebiliriz. Hepimizin hayatında etkin olarak kullandığı Whatsapp uygulaması ile OTT’yi örneklendirebiliriz. Günümüzde mobil mesajlaşma yerini Whatsapp’a bıraktı. Artık eskiden olduğu gibi SMS kullanımının yaygın olmadığını görüyoruz. Çünkü OTT sayesinde; akıllı telefonların internet üzerinden ücretsiz olarak kullandığı Whatsapp uygulaması üzerinden; kolayca fotoğraf, video, ses kaydı paylaşımı ve görüntülü arama yapılabiliyoruz. Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte evlerde CTV kullanımıyla ilgili yapılan araştırmalara göre öngörü; 2019 yılı itibariyle İngiltere, ABD, Japonya, Fransa ve Almanya’da %50’yi aşacağı yönünde.

CTV Neden Video Reklamcılığın Geleceğidir?

Bu konuyu aslında birkaç başlık altında açıklayabiliriz.

CTV Her Yerde!

Netflix, Amazon, Hulu gibi dünyanın her yerinde bilinen internet devleri kendi uygulamalarını yarattı. TV’nin giderek dijitalleşmesi ile birlikte; izleyicilerin içeriğe erişme biçimini de değiştirip kolaylaştırdılar. Uygulamalardaki içerik bulma motorlarının yardımı ile arkamıza yaslanıp, televizyon deneyiminde olduğu gibi; video, dizi, film izleyebiliyoruz. İşte tam bu noktada, reklam verenler CTV’yi deneyimlemek istiyor. Çünkü vermek istedikleri mesajın içeriğini doğru zamanda doğru izleyiciye ulaştırılabileceklerini düşünüyorlar. Bu da markalar için reklam harcamalarının en doğru geri dönüşümü sağladığı anlamına geliyor.

 İzleyiciler CTV Reklamlarını Kolayca Geçebilmesi

Hedef kitleyi yakalamak konusunda oldukça başarılı olan CTV reklamları, aynı zamanda geleneksel televizyon reklamlarından çok daha uygun bütçeli. Reklam verenler için bütçe konusunda daha cazip olan CTV reklamlarında belki de kullanıcıların en çok dikkatini çeken ve cezbeden şey bu reklamların atlanmasına izin veriliyor olması. Filmin en heyecanlı yerinde araya giren bir reklam ve bu reklamı sonuna kadar izlemek durumunda kalmak keyfimizi kaçırabilir.
CTV ile Muazzam Video Reklam Fırsatı!
Gelişen teknoloji ile birlikte daha fazla insan CTV’yi evlerine ve günlük yaşamlarına adapte ediyor. Buradaki önemli nokta ise şu: CTV birden fazla cihazla eşleşerek; 360 derecelik bir reklam modeli oluşturmak için mobil ve masaüstü cihazlara bağlanabiliyor.
CTV’yi uygun platformlarda kullanılabilir hale getirmek için ilk başlarda epey bir tereddüt yaşandığını da söylemeden geçemeyiz. Ancak CTV’nin günümüzde siyasi seçimlerde dahi ne kadar etkin rol oynadığını görebiliriz. Yapılan araştırmalarda CTV reklamları, 2016 seçimleri sırasında etkin değildi. Bugün ise 198.6 milyona yükselen izleyici sayısı ile siyasi reklam verenler de CTV’nin seçmenlere ulaşmada daha güvenli ve etkili bir yol olduğunu düşünüyorlar.

Başarılı Bir CTV Kampanyasında Hangi Faktörler Etkilidir?

Hedefleme: Öncelikli olarak geniş bir hedef kitle kullanmayı düşünmeliyiz. Tabii burada kampanyanın buna izin veriyor olması çok önemli.
Ayrıca çözüm ortağımızın hedefleme kriterlerini sağladığından emin olmamız gerekiyor.
Video Kalitesi: Düşük kaliteli bir video yayımlamak, CTV kampanyanızın performansını ve kampanya için ayrılan bütçeyi olumsuz etkileyebilir. Bunun önüne geçmenin iki yolu vardır.
Bunlardan birincisi bit hızı. Bit hızı, reklamınızın kalitesini belirler. Yüksek bir bit hızı, daha yüksek kaliteli bir video reklamı ortaya koyar. Bu konuda önerilen minimum hız ise; 5000 Kbps’dir.
İkincisi ise boy oranı. Reklamınız, HDTV ekranları için geçerli standart olan 16: 9 geniş ekran boyutuna uygun olmalıdır. Önerilen reklam boyutları, yatay ve dikey ölçümler için 1920 x 1080 veya 1280 x 720 pikseldir.
CTV Reklamlarının Uzunluğu: CTV reklamları uzunluklarına göre 15 saniye, 30 saniye ve 60 saniye olmak üzere üç standart reklam alanına sahiptir. Reklam alanlarının çoğu 30 saniyelik videolar için oluşturulmuştur ancak 15 saniyelik videolar da 30 saniyelik reklam alanlarında yayımlanabilir ve bu reklamınızın bu standart uzunluklar içerisinde belirli bir alanla sınırlı olmadığı anlamına gelir.
Tüketicileri Harekete Geçirmek: Tüketicilerin TV ekranlarında yer alan reklamlara tıklama olasılıkları düşük olsa dahi bu durumu harekete geçirici çalışmalar ile etkili hale getirebiliriz. Bu eylemi günlük hayatlarımızda karşılaştığımız reklamların daha canlı ve dönüşüm odaklı şekli olarak düşünebiliriz.
Özetle, Akıllı TV olanaklarını dijitale entegre ederek en etkili şekilde kullanabilir ve hedef kitlemiz için en avantajlı hale getirecek alternatif fikirlerden yararlanabiliriz. Teknolojinin en yeni haliyle kendini güncelleyecek olan bu mecra, daha fazlasını yaratmak için sonsuz olanaklar sağlıyor.
Bir önceki blog yazımız: #10yearchallenge Sandığımız Kadar Masum Mu?
Kaynak: http://mandmglobal.com/the-future-of-ctv-advertising-is-already-here/