Apple, GoPro, Coca-Cola ve H&M gibi markalar sosyal medyada pazarlama taktiği olarak UGC (user-generated content) hakkında neler yapıyor hiç merak ettiniz mi? 

Aklınızdaki tüm soruları bu yazımızda size detaylıca aktarırken, marka kampanyalarını da gelin birlikte inceleyelim. 

ÖNCELİKLE UGC NEDİR?

UGC veya resmi olarak tam adı “kullanıcı tarafından oluşturulan içerik” kullanıcılar tarafından bir sosyal medya platformunda oluşturulan ve paylaşılan resim veya videolar gibi herhangi bir içerik biçimidir.

Pazarlamacıların kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe değer vermesinin başlıca nedeni, dijital ortamlarda mevcut olan en özgün ve güvenilir içerik biçimi olmasıdır.

UGC, kullanıcıların gerçek deneyimleri, fikirleri, görüşleri ve geri bildirimleri tarafından yönlendirildiği için orijinal kabul edilir. Ürün incelemeleri, diğer potansiyel müşterilerin satın alma kararlarını ve bir markanın gelirini ve kimliğini etkileyen önemli bir faktördür.

Benzer şekilde, yalnızca incelemeler değil, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin sosyal platformlarda daha fazla varyasyonu vardır.

PEKİ UGC NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Pazarlamacılar için, markalarını tanıtmak adına bir çok taktik vardır. Yine de, bu taktiklerin çoğu, dijital medyada kullanıcılar için müdahaleci ve spam içerikli hale geldi. Bunun sonunda marka adına gelir yaratma fırsatlarını etkileyelerek güvensizliğe yol açtı.

Yaşadığımız dönemde orijinal olmayan pazarlama stratejilerinde, UGC markalı içerikle ile birlikte güvensizliği ortadan kaldırma ve satın alma kararlarına yardımcı olmak için mükemmel bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır.

Son rakamlar, kullanıcıların yüzde 90’ının satın alma kararlarını etkilemek için UGC’ye güvendiğini ve bunun önemli bir marka kalitesi göstergesi olarak değerlendirilmesinin UGC’nin neden şimdi önemli olduğunu gösterdi.

UGC’nin olanakları sosyal medyanın ötesinde yer almaktadır. Öyle ki web siteleri, etkinlikler, açık hava reklamcılığı, e-posta, yazılı medya gibi tüm pazarlama kanallarının çok üstünde bir erişim olanağı da sağlamaktadır.

BAZI UGC ÖRNEKLERİ

GO PRO

Küresel olarak güçlü ve çok yönlü aksiyon kameraları oluşturmaya odaklanan Amerikan teknoloji markası GoPro, UGC pazarlamasının markanıza nasıl başarı getirebileceğinin mükemmel bir örneğidir.

Kanallarının çoğu, özellikle sosyal medya ve web siteleri, müşterilerinin GoPro kameraları kullanarak çektiği fotoğraf ve videolarla doludur. GoPro en yaratıcı ve büyüleyici kullanıcı görsellerini alır ve markalarını tanıtmak için kullanır.

GoPro’nun popülaritesi, inanılmaz marka imajı, müşteri sadakati, kullanıcı katılımı ve ürünleri satışları ile birlikte gittikçe artmaktadır.

APPLE

Apple’ın “iPhone ile çekildi” ile yaptığı UGC pazarlama kampanyası, güven oluşturma, özgünlük sergileme konusunda dikkate değer bir örnektir.

Apple, düşük ışıklı fotoğraf kalitesinin iyi olmadığı ve memnuniyetsizliğe yol açtığı belirtildi. Böylece, kaybedilen güveni geri kazanmak, marka imajını etkilemek ve satışları arttırmak için Apple, müşterilerinden fotoğraflarını ve videolarını marka etiketini kullanarak paylaşmalarını istedi.

UGC’nin küratörlüğünü yaptılar ve çarpıcı düşük ışıklı UGC görselleri içeren sosyal medyada kampanyalar yürüttüler. Bu kampanya sadece sosyal kanıt elde edilmesine ve satışların artmasına yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda Apple için muazzam marka savunuculuğunu ve bağlılığını sergiledi.

SONUÇ

Artık kullanıcı tarafından oluşturulan içerik pazarlamasının derinliklerini tartıştığımıza göre, markanız için bu tür kampanyaları nasıl oluşturabileceğinizi araştırırken çalışma modunuzu geliştirin.

Şaşırtıcı ve etkili UGC pazarlama kampanyaları oluşturmanın en iyi yolu, kampanyalarınız için uçtan uca çözümlerde size yardımcı olabilecek UGC platformu gibi bir araç kullanmaktır. Instagram bu konuda size en destek olacak platformların başında gelmektedir.