Dünyaca ünlü teknoloji devi Tesla’nın kurucusu ve CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz pazartesi günü Autonomy Day kapsamında yaptığı konuşmada, robot taksi ağını 2020 yılı içerisinde kullanıma sunmayı planladığını söyledi. Üstelik bu robot taksiler, özerk sürüş fonksiyonelliğine sahip herhangi bir Tesla aracı olabilecek.

Elon Musk’ın açıklamalarında özellikle yasal sınırlamalara dikkat çektiği görüldü. Dünyada tüm bölgelerin şirketin fütüristik teknolojisini hemen onaylamayacağını kabul ediyor.

Hadi gelin birlikte robot taksilerin günümüze gelişine kısaca göz atalım.

Sürücüsüz arabalar olarak bahsedilen robot taksilerin hayatımızda yerini alabilmesi için öncelikle dev firmaların yaptığı önemli yatırımlara dikkat çekmek gerek. Böyle bir teknoloji için harcanması gereken bütçe tahmin edersiniz ki oldukça fazla. İlk olarak 2015 yılında Japonya tarafından dünyaya duyurulan robot taksiler, daha o dönemde 2020 yılında hayata geçeceğine dair garanti vaat ediyordu.
Bunun öncelikli nedeni tabii ki Japonya’nın 2020 yılında olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olması ve bu deneyimi bir an önce insanlarla buluşturmak istemesiydi. Teknoloji denilince ilk akla gelen ülke olan Japonya’dan da daha azı beklenemezdi.

Günümüze dönecek olursak, Elon Musk Tesla uygulaması üzerinden kullanıcıların bir robot taksiyi tıpkı Uber’de olduğu gibi çağrılabileceğini ve tek farkın arabada şoför olmadığına dikkat çekiyor.

Ayrıca Tesla’nın robot taksileriyle yapılan yolculuklar önemli ölçüde maliyeti azaltacağa benziyor. Düşünsenize normalde ABD’de yapılan seyahatlerde km başına 2 ile 3 dolar arasında ödeme yapılırken, Tesla programında 0,18 dolardan bile daha az bir tutardan bahsediliyor.
Otonom araçlar hem yüzleri güldürecek hem de cepleri sevindirecek gibi duruyor.

Elon Musk, otonomların Airbnb ya da Uber gibi kullanılabileceğini söylüyor. Normal araçlara kıyasla çok daha uzun ömürlü olduğunu savunduğu Tesla araçlarıyla, kullanıcıların para kazanabileceğinin de altını çiziyor.
Eğer Musk tahminlerinde haklı çıkar ve 2020’de otonom araçlar piyasadaki yerini alırsa, Tesla sahipleri yıllık ortalama 30.000 dolar civarında kar elde edebilecek. Bunu düşünmek ve 2020’yi beklemek bile heyecan verici olsa gerek.

Tabii ki bahsettiğimiz bu konu ciddi bir süreç gerektiyor. Musk’ın söylediğine göre 2020 yılında Tesla araç sahipleri, araçlarını bu network’e dahil ederek kazanç sağlayabilir. Kişiler iş yerinde mesaideyken park yerinde öylece duran araçları üzerinden sürücüsüz araç hizmeti karşılığında para kazanabilir. Arabanızın siz işteyken para kazandırdığını hayal etsenize… Son derece ilginç ve karlı bir deneyim olmaz mıydı?

İlerleyen yıllarda birçok sektörde olduğu gibi, robotların ulaşım sektörünü de derinden etkileyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Rakipler için zorlu bir süreç başlıyor.

Günümüzde teknolojinin geldiği nokta sadece eski nesilleri değil, teknoloji ile iç içe olan bizleri de her defasında hayrete düşürmeyi başarıyor. İhtiyaç duyduğunuz şeyleri hayal edin ve her geçen gün gelişen, değişen teknoloji sayesinde onlara ne kadar kolay sahip olduğunuzu düşünün. İşte tam bu noktada; “Acaba önümüzdeki yıllarda daha nelerle karşılaşacağız?” düşüncesi bizi sarıyor.

Teknolojinin asıl amacının insan hayatını kolaylaştırmak ve sosyal sorunlara çözüm odaklı yaklaşmak olduğunu unutmamalıyız. Gelecek günlerde yollarda robot taksileri görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.