Google, COVID-19 sürecinde bir merak edilen konuda Google’ın artan tüketici ihtiyaç ve çıkarlarının, pazarlamacılar/ satıcılar tarafından anlaşılması için neler yapıyor?  Pazarlamacıların artan tüketici çıkarlarını anlamalarına Google nasıl yardım ediyor?
COVID-19’un başlangıcında, dezenfektanlara ve tuvalet kağıdına ilk kez bu denli yoğun bir talep görüldü. Ancak bu domino etkisinden kaynaklanacak büyük perakende değişiklikleri söz konusu olduğunda bu, sadece bir başlangıçtı.


Son birkaç aydır, dünya çapında milyarlarca kişi evlerinde ya da izole olabilecekleri alanlarda karantinaya girdi. Karantinaya giren tüketici faaliyetleri de karantina durumuna adapte oldu. Bunu; sanal eğitimdeki ani artış, yapboz satışlarında artış, evde ekmek üretimi yapan sosyal medya kullanıcıları ve kişisel bakım ürünlerinin online satış artışıyla açıklamak mümkün. Bu duruma baktığımızda karantina çerçevesindeki tüketici eğilimleriyle, normal algısının yeni bir görünüm kazandığını söylemek mümkün. Bu gidişle tüketici davranışlarının, COVID-19’dan önceki tüm kalıplarının değişmeden kalması pek mümkün görünmüyor.Örnek vermek gerekirse ABD’de Nisan ayında; yüzme havuzları, golf çantası aksesuarları ve trambolin, online’da en çok aranan ürünler oldu.

Tüketici Tavsiyeleri Toplama
Yaşanan olağan dışı durumlar dışında, tüketici davranışının tam olarak nasıl gelişeceğini bilmek imkansızdır. Google, Think with Google yardımıyla yeni bir “Yükselen Perakende Kategorileri” aracı oluşturarak markalar için bu gelişimi gözlemlemeyi kolaylaştırmak istiyor. Resmi duyuruda şirket; işletmelerin Google Arama Trendleri, sosyal dinleme, anketler ve kendi verilerinden anında karar almak için fikir sahibi olmak için her türlü kaynağı kavradığını, ancak çabalarının yapı ve somut rehberlikten yoksun olduğunu açıkladı.
“Ne arayacaklarını bilmiyorlarsa, hangi ürün kategorilerinin popülerlik kazandığını ve nelerin fırsat yaratacağını anlamanın kolay bir yolu yoktur” şeklinde bir açıklama yapıyor Google. Google’ın bu adımı, yakın dönemde iş sahipleri arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için güncellenmiş bir iş topluluğu ortaya çıkaran Pinterest’in de dahil olduğu; perakendecileri destekleyecek birkaç öncü platformla aynı anda geliyor.


Peki, Nasıl Çalışır?
Siz bu aracın mevcut Google Trendler’den hangi noktada ayrıştığını merak ederken söyleyelim, bu yeni öneri en fazla ilgiyi elde eden ürün aramalarını vurgulamak için tasarlanmıştır. Bir bölgede veya belirli bir konumun şartları içinde geçerli olan tüketici aramalarına bağlı olarak günlük veya hatta aylık olarak bu trendler dalgalanabilir.
Yeni araçla, verileri kategoriye ve ülkeye göre filtreleyerek haftalık, aylık veya yıllık olarak başlangıç ​​ve zaman çerçevelerini filtreleyebilirsiniz. Belirli bir kategoriye girdikten sonra, aramanızı daha da ayrıntılı hale getirebilir ve kullanıcıların bu alanda ne aradığını öğrenebilirsiniz. 

Kullanıcı Deneyimleri
Yapılan bazı araştırmalarda “Google’ın en hızlı büyüyen ürün kategorileri hakkında bilgi sahibi olmak, özellikle devletler farklı hızlarda yeniden açıldıkça, coğrafi olarak çok sayıda pazarlama alanında büyük bir etkiye sahip olabilir” açıklamasını gören Google, buna istinaden resmi bir sunumdan önce çeşitli işletmelerle verileri inceledi ve bu yaratıcı trendlere erişmenin birkaç yolunun olduğunu gördü.
Bir örnekte, unun ABD’de büyüyen bir kategori olduğunu fark eden bir yemek pişirme firmasının yetkilileri bu malzemeyi içeren tarifler hakkında içerik oluşturmak için tanınmış bir yerel şefle işbirliği yaptı. Bir örnekte ise bir mücevher ve aksesuar şirketi “serbest ağırlık” kategorisine giren ürünlere artan bir ilgi olduğunu kaydetti. Ekip daha sonra ürünlerini doğru bir şekilde tanıtmak için fitness eğitmenleriyle çalışma kararı aldı.
Son olarak, “hızlı ve esnek” üretim modeline sahip bir hazır giyim şirketi, yeni ürün serisi fikirlerine ilham vermek ve pandemi boyunca ana sayfasında hangi ürünlerin öne çıktığını bildirmek için bu uygulamayı kullanıyor. Yeni ürün fikirlerinin yanı sıra, bu bilgiler sayesinde aranma sonuçlarındaki trendlere göre yol izleyerek etkileşimini artırıyor.
Gelecek çalkantılı olacak ve ilerledikçe “tek beden herkese uyar” ve “ayarlayın ve unutun” anlayışları tartışmasız iyiden daha fazla zarar verecek.

COVID 19 sonrası bir dönemde “yeni normal” ne olursa olsun, farklı sektörlerde şirketlerin sürekliliğine devam edebilmesi için, topluluklara hitap ederek etkileşim – satış grafiklerini tutturması gerekiyor. Bunun içinde sizi ve şirketinizi bir adım ileriye götürecek asıl şey, gelişmeleri takip etmek ve iç görülere sahip olmak olacaktır.


Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.