ABD Başkanı Barack Obama, Google+ Hangout üzerinden kendisine gelen soruları yanıtlıyor.
Sosyal medyanın erişilebilirlik ve güncellik açısından sunduğu artıların yanında, kamuoyunun oluşumundaki etkisi de kabullenilmiş bir gerçek. Anlık feedback alabildiğiniz bu mecralarda, hiç kimsenin haberi olmayan bir konuyu gündeme taşıyabilir ve sizin gibi düşünen insanlarla bir araya gelebilirsiniz. Üstelik sizin gibi düşünmeyen insanlara da ulaşabilir, düşüncelerinizi ve duygularınızı anlatarak empati kurmalarını sağlayabilirsiniz.
Fikirlerin de bir çeşit pazarlama unsuru olduğu küreselleşme olgusuyla, siyaset de bu yeni dünya düzenine ayak uydurarak sosyal medyadaki yerini almıştır. Barack Obama’nın seçim kampanyasının bu alanda öncü olduğundan bahsetmeye gerek yoktur herhalde… Obama’nın bu hareketi siyasal kampanyaların çehresini de değiştirerek, Türkiye’deki dijital iletişim olgusunun, marka ve reklam ikilemlerinden çıkartarak ufkunu genişletmesine sebep olmuştur.
Şüphesiz ki, siyasi otaritelerin bu kadar sevilmesinin ve desteklenmesinin nedeni, insanlarla iletişim halinde kalabilmelerindendir. Sokakta görülen ünlünün bile artık rağbet görmediği bir dünyada, temsilcisine hiç ulaşamayan halk, ondan umudu kesmekte de haklıydı.
Bir örnek olarak, vergi oranının değişimine istinaden Beyaz Saray’ın, “What #40dollars means to you?” kampanyasını başlatmasını verebiliriz. Kampanya Twitter üzerinden #40dollars hashtagiyle ilerlemişti.
ABD hükümetinin dijital iletişimi lehine olarak kullandığına artık aşinayız. Asıl mevzu ise Obama’nın Google+ Hangout ile kendisine gelecek olan soruları yanıtlamak istemesinde. 30 Ocak’ta soru sormak isteyen kullanıcılar YouTube’s Moderator Tool kullanarak, video ve metin yoluyla sorularını ulaştırabilecek. Obama ise en yüksek oyu alan sorulara cevap vermeyi planlıyor. İzleyiciler bunları Beyaz Saray’ın web sitesinden ve Google+ sayfasından izleyebilecekler.
Bu arada dipnot olarak belirtmek gerekirse, Beyaz Saray’ın Google+ sayfası 20 Ocak’ta açmasına rağmen 30 binden fazla kullanıcıya sahip!
Bunun iyi bir strateji olduğu yönünde hem fikir olabiliriz. Peki Obama için mi, yoksa YouTube için mi?
WhatsApp Aslında Verilerinizi Yıllardır Facebook ile Paylaşıyor
Geçtiğimiz günlerde önlerine düşen ani bir Whatsapp bildirimi ile çoğu kullanıcı bir uyanış yaşamış oldu. 2 milyar kullanıcısı olan...