Nesnelerin İnterneti (Internet of Things), wiki‘ye göre fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak tanımlanıyor. Nesnelerin İnterneti elbette ürün, içerik pazarlaması gibi kavramları da değiştirecek.

                  nesnelerin-interneti-icin-icerik-stratejisi-olusturmanin-3-adimi-royandteddy

Nesnelerin İnterneti ile iletişim sadece akıllı telefon, bilgisayar ve tablette sınırlı kalmayacak ve buzdolabı, çamaşır makinesi, saat gibi cihazlar da kendi kimliğine ve dijital yeteneğine göre bu iletişime dahil olacak. Paralel olarak da, içerik dediğimiz şey, etkinliği devam etse de sadece metin, resim, video gibi bir dizilişten oluşmayacak. Örneğin evimizdeki fırının, mekan check-in’lerimizden yola çıkarak bize henüz keşfetmediğimiz yemek tariflerini ulaştıracak, buzdolabından bulunduğumuz mevsime ve kullanış tarzımıza göre ipuçları sunacak. Markaların, bu süreci anlamak, ürünlerini evimizdeki bu yeni ekranlar üzerinden yeniden konumlandırmak, kullanıcılarıyla nasıl iletişim kuracaklarını belirlemek gibi ev ödevleri olurken, ses getirmek, pazarı domine edebilmek gibi fırsatlar yakalayabilecekler. Ayrıca, Nesnelerin İnterneti ve 3D Printer’ın 2. aşamada birbiriyle entegre olduğu çok daha farklı iletişimler, ürünler görebileceğiz.

Normalde önce ürün üretimi gerçekleşir, sonrasında dijital iletişimle bu ürün beslenirken, Nesnelerin İnterneti ile üründeki kullanıcının hayatını kolaylaştıracak dijital zeka, farklı ürünlerle etkileşim düşünülerek üretim gerçekleşecek. Markaların amacının, Nesnelerin İnterneti paralelinde yeni bir içerik stratejisi oluşturarak ve iletişim tercihini belirleyerek endüstriyel teknolojisine bu özellikleri kazandırmak olacağını düşünürsek dikkat etmeleri gereken 3 adım bulunuyor;

1- Endüstriyel üretimde dijital dönüşüm.
Stratejistler, marka yöneticileri ile birlikte genellikle web site, uygulama, hedefler, sosyal medya, marka kimliği gibi değişkenler üzerinden içerik stratejilerini oluştururlar. Nesnelerin İnterneti ile ise yeni iletişim kanalları ile sarmalanmış cihazlar, alışkanlıklar, fiziksel alanların taksonomik tasarımları, değişimin yönetimi gibi değişkenler ile bu stratejilerin ve ürünlerin hazırlanması gerekecek. Bu da reklamcıların ürün üretim aşamasında önemli rol oynayabileceği ihtimali anlamına geliyor.

2-İçgörüler.
Markalar, şimdiye kadar geleneksel ve sosyal medya iletişimiyle kazandıkları içgörüleri, Nesnelerin İnterneti çağında ürünlerine kazandıracakları zeka ve içerik stratejilerini oluşturmak için kullanacaklar. Ayrıca real-time aksiyonlar, Nesnelerin İnterneti’nde top noktaya ulaşırken cihazlar üzerinden yayılacak kişiselleştirilmiş içerikler içgörülerden beslenecek.

3- Deneyim öncelikli düşünce.
Nesnelerin İnterneti ile evlerde, ofislerde gelişmiş bir network kurmanın ötesinde deneyim öncelikli düşüncenin benimsendiği, şimdiye kadar birbiriyle rakip olmayan markaların dahi en iyi deneyimi yaşatabilmek için birbiriyle yarışacağı bir dünyaya kapı açılacak. Full Service  dijital ajansı ve Nike  ortaklığı ile geliştirilen Nike+ ürünü, bir markanın kullanıcıların günlük alışkanlıklarına nasıl entegre olabildiğinin güzel bir örneği. Nesnelerin İnterneti içerisinde pazarlama yapabilmek içinse bu örneğin başlangıç seviyesinde olduğunu bilerek heyecanlı ve değerli kombinasyonlarla kullanıcıların yaşamını zenginleştirmek gerekecek.

Sonuç olarak, Nesnelerin İnterneti’ni bir psd dosyasına benzetirsek, ekleyeceğimiz veya çıkaracağımız her layer ile sayısız kombinasyon üretebiliriz. Bu da görseli yani iletişimi iyi-kötü çok daha farklı noktalara götürebilir. Markanın ürünü ile oluşturduğu herhangi bir kombinasyon büyüyebilir, değişebilir, 3D Printer gibi başka bir teknolojiye adapte olabilir, ilk bakışta mümkün değil gibi görünen yollar üzerinden insanlarla iletişime geçebilir. Karmaşık gibi görünen bu dünyada bunları yaparken de olabildiğince basit kalabilmek, kullanıcıların her daim sadelikten yana tercihte bulunacağını unutmamak gerekir.

Toparlamak gerekirse;

  • Dijital iletişim; akıllı telefon, bilgisayar ve tabletten çok daha fazlasını ifade edecek. Ürünler bu bakışla yeniden tasarlanabilecek.
  • Reklamcılar, üretim sürecinde etkin rol oynayabilecek.
  • Nesnelerin İnterneti ve 3D Printer teknolojileri tekil olarak belli bir aşamaya kadar tüketildikten sonra birbirileriyle yakınlaşabilecek.
  • Şimdiye kadar birbirine rakip olmayan markaların, benzer iletişimlerde çakışarak ürün ve iletişim temelli bir rekabete girmesi söz konusu olabilecek.