WhatsApp for Business
Facebook’un kullanıcılarına sunduğu yeni bir özellik olan WhatsApp for Business, beta testi aşamasında çok az sayıda kullanıcıya ulaştığı için yeteri kadar bilinmemekteydi. Resmi olarak piyasaya sürüldükten yaklaşık bir yıl içerisindeyse aylık 5 milyon kullanıcıya ulaşarak tüm ilgiyi üzerine toplamayı başardı. Şirketlerin müşterileri ile iletişim kurmasını hızlı bir şekilde sağlamayı amaçlayan uygulama sayesinde, müşterileriyle işletmeler zaman kaybı yaşamadan iletişime geçebiliyor. Aynı zamanda işletme sahipleri, hem şahsi WhatsApp hesaplarını hem de şirket hesaplarını tek bir cihaz üzerinden kontrol edebiliyor. Hali hazırda kullandığımız WhatsApp uygulaması ile arasındaki farklar ise; profil kısmında işletme veya şirket tanımı, konum, e-posta, internet sitesi ve diğer seçeneklere yer vermesi. Bu alanlar işletme profili ile ilgili olduğu için standart uygulamada yer almıyor. Özetle; kendisini iş merkezi olarak tanımlayan WhatsApp For Business, şirketlerin müşterileriyle daha iyi bağlantı kurabilmeleri için resmi varlık oluşturmalarına yardımcı oluyor.
TikTok Reklamları
TikTok; Musical.ly uygulamasıyla birleşen ve uygulama içerisinde bulunan sayısız görsel, ses efektleriyle kısa videolar çekmeye yarayan bir sosyal ağ uygulamasıdır. Uygulama sayesinde kullanıcılar kısa klip çekimleri hazırlayıp müzik ve özel efektleri de yine bu klip kayıtlarına ekleyebiliyor. Aynı zamanda kişi sadece kendi çektiği videoları değil, başka kullanıcıların paylaştığı videoları da izleyebiliyor. Özellikle gençler için popülerliğini uzun bir süre daha koruyacak gibi duruyor. TikTok reklamları özellikle Z kuşağının dikkatini çekmeyi amaçlayan markaların son dönemde gözdesi olmuş durumda. Uygulamada reklam denemeleri ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta başladı. Uygulamayı kullananlar, ilk olarak GrubHub’ın beş saniyelik atlanabilir reklamlarıyla karşılaştılar. Basında yer alan haberlere göre sabitlenmiş satın almalarda, TikTok CPM başına 10 dolarlık ücretlendirmelerde bulunacak.
Instagram Stories Editor
Instagram hikayelerinin son dönemde popülerliğini iyice artırıp, Snapchat uygulamasını geçtiğini söylemek mümkün. Kullanıcıların hikayelerini daha keyifli hale getirebilmesi için uygulamada bazı geliştirmelere başlandı. Bu geliştirmelere en sık kullanılan InstaShot örneği verilebilir. InstaShot Instagram’da paylaşılan fotoğraf ve video gönderileri için tüm düzenleme araçlarını bir arada sunuyor. InstaShot ile birlikte kullanıcılar videoları kesebilir, üzerine arka plan müzikleri ekleyebilir, emoji ve yazılar ile videolar üzerine süslemeler yapabilirler. Fotoğraflara ise arka plan, emoji ve metin, ve çeşitli filtreler ekleyebilirler. InstaShot tamamen ücretsiz bir uygulama olduğu için Google Play ve App Store üzerinden kolaylıkla indirebilir.
Instagram Stories Direct Links
Instagram Stories Direct Links özelliğinden önce kullanıcılar herhangi bir web sayfasını ziyaret etmek için önce bio kısmına gitmek zorundaydılar ancak bu özellikle birlikte doğrudan belirtilen siteye gidebiliyor ve soft müşteri deneyimi yaşıyorlar. Bu özelliği deneyimlemenin de belirli şartları bulunuyor. Instagram’da 10.000 takipçi barajını aştıktan ve onaylanmış bir hesaba sahip olduktan sonra Stories alanına yeni bir “bağlantı ikonu” eklendiği görülüyor. Bu ikon eklendikten sonra takipçi sayısı 10.000’in altına düşse dahi kaybolmayacaktır. Sonrasında izlenmesi gereken adımsa profil bölümünden ayarlar sekmesine gelip “İşletme Profiline Geç” seçeneğini tıklamak. Bu iki şartı yerine getiren kullanıcılar Story için link eklemesi yapabilir.
LinkedIn Reklamları
Gelişen teknoloji ile birlikte hedef kitlelere hitap etmek eskisi kadar zor değil. Bu noktada en önemli şey doğru içerikleri oluşturmaktan geçiyor. 400 milyondan fazla iş dünyasından insanın bulunduğu LinkedIn’da reklam vermek, firma ve markayı çok daha kolay tanıtma imkanı sağlıyor. LinkedIn daha çok “Profesyonel” sosyal ağ olarak düşünülse de, bu mecrada kullanıcılar “Sanat & Eğlence”, “Pazarlama & Reklamcılık” ve “İşletme & Yönetim” gibi profesyonel ilgi alanları konularında reklam verebiliyorlar. Reklamlar tıklama ve görüntüleme üzerinden ücretlendiriliyor. LinkedIn, özellikle B2B yani Business to Business reklamcılığı için çok değerli bir platform. LinkedIn’de sponsorlu içerik, metin reklamları, sponsorlu inmail, dinamik reklamlar ile birlikte görüntülü reklamlarda verebilirsiniz.
Reddit Cost-Per-Click Ads
En çok internet erişimi ve kullanım oranına sahip sosyal medya platformlarından olan Reddit; üyelerinin eklediği video, fotoğraf, blog gibi paylaşımları gelen beğeniler doğrultusunda listeliyor. Subreddits dediğimiz kategori veya bölümler olarak adlandırılan alanlar sayesinde kişiler kendi ilgi alanları doğrultusunda kategorileri takip edebiliyor. Tam da bu noktada Reddit, reklam stratejilerini yeniden gözden geçirmek isteyen şirket sahiplerinin güncel adresi olmaya başlıyor. Tıklama başına maliyet ile reklam gelirlerini son üç yılda beş kat arttırmayı başarması, reklam verenler tarafından popülaritesinin uzun bir süre daha korunacağını gösteriyor.
Twitter Morning News Catchup
Twitter Morning News Catchup özelliği ile birlikte, haber değeri olan hiçbir şey gözden kaçırılmadan kullanıcılarla paylaşılabilecek. Şu an için şirket Android cihazlar üzerinde testlerine devam ediyor. “Uzaktayken olanları yakala” diyen bir bilgi sistemi ile yola çıkan yeni özellik, zaman çizelgesinin hemen üzerinde yer alacak. İlginç ve popüler tweetlerden ziyade güncel haberler ile kullanıcıya bilgi vermeyi düşünen Twitter için bu özellik kalıcı olacak mı merak konusu. Twitter Auto Response: Twitter otomatik yanıt özelliği takipçiler ile iletişim kurmanın en yeni hali. Bu özellikten yararlanabilmek için, mesajların herkese açık olacak şekilde güncellenmesi gerekiyor. Bu da isteyen herkesin kişiye mesaj gönderebilmesi anlamına geliyor. Örnek olarak Netflix dizisi olan Stranger Things’in Twitter hesabında takipçilerine “şeker” ya da “şaka” seçeneklerini sunarak etkileşime girmesi verilebilir. Özellikle dizinin fanlarının yüzünü gülümseten bu etkileşim rakip dizilere de ilham olmuş durumda. Twitter Auto Response spontane gelişen anlardan yüksek etkileşim almayı garanti ediyor. LinkedIn
Video for Business
LinkedIn, son dönemde işletme ve şirket sayfaları stratejilerinin önemli bir parçası olmak amacıyla video çalışmalarına oldukça yoğunlaşmış durumda. Hatta beta testçilerine göre şirket sayfası videoları, üyeler arasında konuşma başlatmak için oldukça iyi bir yol. LinkedIn’e video eklemek, şirket sahiplerinin verdiği hizmetin ya da ürünlerinin ciddi şekilde fark edilmesini sağlayabilir. LinkedIn Video for Business ile birlikte videolara ilgili neredeyse 5 kat artmış görünüyor. Hatta Aberdeen Group’a göre, video pazarlamayı kullanan markalar, gelirlerini kullanmayan şirketlerden yüzde 49 daha hızlı arttırıyor. LinkedIn hesabının sosyal medya platformu gibi kullanılabileceğinin unutulmaması gerek. Bu nedenle videoların yanı sıra kullanıcılar fikir, makale ya da fotoğraf gibi çeşitli şeyler paylaşıp, bu mecrada aktif olarak yer almalılar. Bu sayede marka bilinirliğini çok daha hızlı arttıracaklardır.
Facebook Petitions
Facebook dilekçeleri, internette imza toplamakla aynı mantığa sahip bir sistem. Bu doğrultuda kullanıcılar bir butonla işlemini gerçekleştirebiliyor. İnsanların yetkililere ulaşmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanan dilekçeler, kullanıcıların bir neden etrafında toplanmasına, eldeki konular hakkında tartışmaya girmesine hak tanıyor. Örneğin; parka atılan çöplerle ilgili destek istenen bir sayfa düşünün. Bu sayfaya destek olmak için imza toplamak gibi süreçlerle vakit kaybetmeden, doğrudan “Support” butonuna basarak sayfaya destek sunulabilirsiniz.
Pazarlamacılar için reklam dünyasında gelişim hız kesmeden devam ediyor. Markalar sosyal medyanın kullanıcılar üzerindeki etkisinin büyüklüğünün her geçen dün daha da farkına varıyor. Bu noktada kısaca bahsetmiş olduğumuz bu 10 yeni özelliğin yaratacağı etkiyi görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.
Bir önceki yazımız: http://blog.royandteddy.com/google-analytics-iliskilendirme-modelleri-hakkinda-bilmemiz-gerekenler/
Kaynak: https://socialmediaweek.org/blog/2019/02/10-new-social-media-products-and-platform-updates-marketers-need-to-know-about/