Pazarlama liderleri, pandemiden çok önceleri geleceğe hazırdılar. Ancak birkaç yıl önce ivme kazanmak için mücadele etmiş olabilecek şirketler için pandemi, büyük olasılıkla dijital dönüşümün kapısını açtı.

Pandemi başladığından beri öğrendiğimiz bir şey varsa, o da hazır olmanın bir duygu değil; bir seçim olduğudur. Hızlandırılmış öğrenme ve çeviklik ruhunu uzun süreli bir şekilde sürdürmek, mücadele eden pazarlamacılar için dijital dönüşümü bugün fırsata dönüştürmüş durumda.

Deciem’in pazarlama ekibi, marka bilinirliği ve müşteri sadakatine odaklanarak net hedefler belirledi. Dijital dönüşüm fikrini benimsemenin ötesinde, kendilerini yalnızca küresel bir krize yanıt vermeye hazırlamakla kalmayıp aynı zamanda dijital liderlerden biri olmayı destekleyecek seçimler yaptı. Bu yazımızda da liderlerin ortak olan üç özelliğini gözlemledik. Bir sonraki adıma hazır olmanız için bu özellikleri kendi dönüşüm yolculuğuna nasıl uygulayabileceğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz.

Çevik, esnek planlar

Krize en iyi hazırlanan markalar, kısa vadeli fırsatları yakalarken aynı zamanda uzun vadeli dayanıklılık oluşturacak kadar çevik ve duyarlı pazarlama programlarına sahipti.

Örneğin, Deciem tarafından yapılan bir cilt bakım serisi olan The Ordinary’i ele alalım . Marka, pandeminin hızlandırdığı doğrudan tüketiciye ve kişisel bakım trendlerine hazırdı.

Deciem, güzellik sektöründeki markalar içerisinde kendine küresel bir izleyici arayan Kanadalı bir girişim olarak başlarken, pazarlama yaklaşımını birkaç basit adıma bölerek başarılı oldu.

İlk olarak Deciem’in pazarlama ekibi, marka bilinirliği ve müşteri sadakatine odaklanarak net hedefler belirledi. Ardından, markanın Google Alışveriş kampanyalarını kullanarak aramaları satışa dönüştürebileceği ilk 5 pazarı belirlemek için bölgesel arama trendlerini incelediler. Son olarak, küresel ölçekte ölçeklendirmek için bu başarılı pilotlardan elde edilen verilerle tohumlanan otomatik araçları kullandılar. Sonuç ise; reklam harcamalarında 5’te 1 getiri oldu.

Test et ve öğren zihniyeti

Lider markaların sürekli olarak gösterdiği bir diğer özellik, güçlü bir deney kültürüydü. Aslında dijital liderler, henüz dijital açıdan olgunlaşmamış olanlara kıyasla dijital girişimlerden -özellikle otomatik kampanya optimizasyonu ve özelleştirilmiş açılış sayfaları gibi müşteri odaklı çözümlerden- 3 kat daha yüksek getiri elde ettiklerini bildirdi. 

Test et ve öğren zihniyetini benimseyen markalar, dijital girişimlerinde 3 kat geri dönüş gördü.

Bulut tabanlı çalışma işletim sistemi olan Monday.com’a bakalım. Ürün evrimi, çevikliğine ve büyümesine uyması için pazarlama ile desteklendi. Marka, farklı kitle segmentlerini yakalamak için YouTube gibi platformlardaki mesajları test etmek ve optimize etmek için veriye dayalı bir yaklaşım kullanarak halka açıldı ve küresel olarak ölçeklendi.

Bir B2B oyuncusu olan Monday, platformunda temel iş süreçlerini yöneten 200’den fazla iş dikeyine hitap edecek şekilde uyarladı. Örneğin; pazarlamacılar ve yaratıcı ekiplerle ilk kez bağlantı kurmaya çalışırken, genel pazara açılma mesajını daha iyi optimize edebileceğini fark etti. Böylece, bir haftadan kısa bir süre içinde, pazarlamacılar için ürün avantajlarını sergileyen yeni kampanyaları test ederek %25’lik bir artış sağladı.

Ayrıca, bütçesinin %30’unu yeni kitleleri, yeni reklam öğelerini ve yeni teklif stratejilerini belirlemeye adayarak, planlama ve bütçelere her zaman açık olan bir test etme zihniyetini stratejisine dahil etti.

Merkezde müşteri odaklılık

Son olarak, dijital liderlerin, dijital dönüşümü şirket çapında bir zorunluluk haline getirmek ve önce tüketici olmaya yeniden başlamak için düzenli olarak departmanların dijital dönüşümlerini gerçekleştirdiğini fark ettik. 

Geleneksel otomobil üreticisinden sürdürülebilir mobilite çözüm sağlayıcısına geçiş yaparak markasını bu süreçte daha müşteri odaklı bir kuruluş haline getirdi.

Birçok otomobil üreticisi gibi, Kia da bayilerini müşteri olarak görüyordu ve tüketici otomobil alıcılarıyla doğrudan etkileşimi sınırlıydı. Ancak Kia, çevrimiçi arama yapan potansiyel sürücülerin bir showroom’a girdiklerinde entegre bir deneyim istediklerini fark etti.

Yani Kia yeni bir şey yaptı. Müşteriler için daha tutarlı bir deneyim sağlamak ve şirkete son kullanıcıları hakkında daha iyi bir fikir vermek için standartlaştırılmış web şablonları ve veri politikaları oluşturmak üzere bölge bayileriyle birlikte çalışmaya başladı.

Birinci taraf veri stratejisini oluşturmak için Kia, tüketicilerle gerçek bir değer değişimi sağlamaya odaklandı. Bunun sonucunda da araba alıcıları, Kia’nın araba yapılandırma simülatöründe hayallerindeki sürüşleri tasarlamayı sevdiklerini ve çevrimiçi olarak yüz yüze bir test sürüşü rezervasyonu yapmanın kolaylığını takdir ettiklerini söylüyor.

Şirket ayrıca oturum açmış kullanıcıları için daha alakalı teklifler oluşturabildi. Bir testte Kia, web sitesi verilerini bir bayinin CRM platformuna bağladı ve pazarlamadan dönüşüm oranlarında 4 kat artış elde etti.