Hareketli (GIF) Profil Fotoğrafları

Profil fotoğrafları, tüm sosyal ağlar üzerinde bir çok kullanıcı tarafından en fazla özen gösterilen unsurlardan biri. Profil fotoğraflarımızı seçerken; bizi en çok yansıtan noktalar üzerinden hareket ediyor, online dünyadaki kimliğimizi profil fotoğrafları ile tescilliyoruz. Bu noktada kullanıcılarına  kendilerini farklı bir yoldan ifade etme fırsatı sunmak isteyen Facebook, kısa videolarla profil fotoğrafı yaratma imkanı tanıyan yeniliğini test etmeye başladıBu yenilikle birlikte kullanıcılar profil fotoğraflarında  fotoğraf olarak 7 saniyelik videolar kullanabilecek.

Facebook’un Celebrate Pride aracının 26 milyondan fazla kullanılmasından sonra insanların kim olduklarını göstermek istemelerinin bu denli önemli olmasının fark edilmesi üzerine geliştirilen bu özellik ile profil resimleri daha zengin ve daha fazla kendilerini anlatabilecekleri bir alan haline gelecek. Kullanıcıların bu özelliği rahat kullanabilmesi için Facebook’un oluşturduğu araç (tool) sayesinde de kolayca profil fotografını .gif olarak oluşturmak mümkün olacak.

Bunun dışında Vacation Mode özelliği ile berlilediğimiz kilometre taşlarında görünmesini istediğimiz profil fotograflarını ayarlayabiliyor olacağız. Facebook profillerinin günde 4 milyardan fazla görüntülendiğini düşündüğümüzde profil resimlerini daha interaktif hale getirerek bu sayfalara hayat verme stratejisi doğrultusundaki yenliklerin devam edeceğini ön görebiliriz. Nitekim profil sayfasının ziyaretçiler tarafından nasıl görüneceğinin kişiselleştirilebilir hale geleceği haberi de bunun bir göstergesi olarak karşımıza çıktı.

Bekletimiz ise bu özelliklerin marka sayfalarını da şenlendirmesi.
Facebook 360 Derece Videolar 
Video içeriklerinin normal içeriklerden çok daha fazla tüketildiği ve zengin bir içerik kaynağı olduğu herkes tarafından kabul gören bir konu. Bu ilgiyi farkında olan Facebook kısa bir süre önce, 360 derece videoları yayına aldığını resmi blog’unda duyurdu. Aslında Temmuz ayı içerisinde 360 derece videoların ilk örnekleri Youtube üzerinde yayınlanmaya başlanmış ve kullanıcılara farklı bir çok deneyim sunulmuştu. Bu iki platformdaki ortak yenilikle birlikte, özel açılı kameralar sayesinde çekilen bu videolarda, sadece çekim yapılan açı ile kısıtlı kalmayan; sağ, sol ve arka taraflarda kalan alanları da kapsayan ve bu alanların içerisinde mouse veya parmaklarımızın yardımıyla gezinme imkanı sunan videolar izleyebileceğiz.

Star Wars’un 360 derece videosu ile tanıtığı Facebook platformunun bu yeni özelliğini Discovery, GoPro, LeBron James & Uninterrupted, NBC’s Saturday Night Live ve VICE gibi markalar kreatif  örnekleri ile kullandılar.  Bir ay kadar kısa bir zaman sonra ise özelliğin daha geniş bir kitleye açılması ile  birlikte daha fazla marka tarafından içerik örneklerine rastlayacağız. Bu özelliğin son kullanıcı tarafından kolayca üretilebilir olması ise pek mümkün görünmesede Youtube ve Facebook gibi büyük platformların bu konuda da çalışmalarının sürdüğünü biliyoruz.