“Bugüne kadar 100, 200 belki de 300 Facebook sayfasını “beğen”meme rağmen neden haber kaynağımda belirli sayfaların postlarını görüyorum?”

facebook-postlarini-neden-bir-arada-gormeye-basladik

Siz de bu soruyu bir Facebook kullanıcısı olarak sordunuz mu kendinize?
Çünkü hepsini okumamız, etkileşime geçmemiz imkansız. Bunu sizin gibi Facebook da iyi biliyor.

Çok fazla sayfa “beğen”memizden ötürü Facebook kendi içerisindeki algoritmasını çalıştırarak size nispeten daha çok etkileşime geçtiğiniz sayfaların postlarını bir arada göstermeye başladı.

facebook-postlarini-neden-bir-arada-gormeye-basladik

Facebook buna neden gerek duymuş olabilir?

Son birkaç senede Facebook kullanımı Türkiye’de ve dünyada yükselişe geçtiği için haliyle post sayıları da arttı. Bununla birlikte “çöp” diye nitelendirebileceğimiz postlar da haliyle arttı. İşte bu noktada Google’ın ipuçlarını verse de asla formülünü net bir şekilde paylaşmadığı ve kendi içerisinde sürekli değişimler yaşadığı tahmin edilen algoritmasına benzer olabilecek Facebook’un Edgerank algoritması devreye girmeye başladı. Bu algoritma kimi zaman tartışma konusu oldu, kimileri gösterim sayımız düştü, Facebook artık postlarımızı daha az göstermeye başladı dedi. (Facebook kaliteli postların gösterimi ve algoritması ile ilgili dönem dönem açıklamalar yaptı.)

Kısmen doğru. Ancak kullanıcı odaklı olmaya çalışan Facebook, nasıl kaliteli reklamları gösterim sayısında ve fiyatlandırmada cömert olarak ödüllendiriyorsa, beğenilen, kaliteli içerikleri sitede kullanıcıları daha fazla tutabilmek adına daha fazla gösterme çabasında. Bu bundle yani postların bir arada gösterilmesi de bu noktaya hizmet eden bir yenilik.

Son olarak, Facebook bu şekilde tüm postları bir arada gösterirse bu markalar ve kullanıcılar nezdinde daha az gösterime, trafiğe veya etkileşime sebep olabilir. Ancak bazı postları bir arada gösterirse kullanıcıya farklı bir görünürlük sağlayacağından düşük etkileşimli sayfalara yardımcı olabilir.

Eren Caner
Social Media Group Head @Roy+Teddy