Facebook’a göre modern çağda sadece teknoloji açısından bir değişiklik yaşamadık, insanların birilerine bağlanma ve etkileşim kurma biçimleri  de teknoloji ile birlikte değişti. Facebook’un en son “İnsanları Bir Araya Getirdiği Anlar” raporuna göre, insanlar artık farklı etkinlikler ve kutlamalar ile ilgileniyorlar. Bu değişiklik ise pazarlamacılar için önemli bir süreci başlatıyor.

Rapora göre: “İnsanların yer aldıkları tüm anlar için daha fazla ilgi ve kişiselleştirilmiş deneyimler bekledikleri bir döneme girdik. Markalar ve kullanıcılar arasında anlamlı bağların oluştuğu bu dönemde doğru hedef kitleyi bulmak oldukça zorlaşıyor. Pazarlamacılar ve ajanslar tek bir takvime ve temele dayalı olan etkinliklerde kullanıcı yaklaşımlarını tahmin edemiyorlar.  Farklı grupların kendileri ile ilgili olmayan etkinliklere de katılabildiği gibi durumlarla karşılaşılabiliyor.

Temel uygulamalar ve araçlar nedeniyle şu anda yalnızca insanların kutladığı önemli olaylar değil, daha küçük etkinlikler için hedef kitlenizi belirliyor olmanız gerekir. Hedef kitlenize ulaşmak için daha spesifik olarak kampanyalar yapmak ve her biri için muhtemel bakış açılarına hitap etmek gerekiyor.

Facebook Business ekibi son birkaç yıldır odak noktası olan Facebook’un ‘Matter Momentleri’ konusundaki en son güncellemesini yeni raporunda spesifik izleyici kutlamaları ve etkinliklerine genel bir bakış sundu.

Raporda geçen bazı kilit noktaları şu şekilde;

Facebook, önemli olayları kendi kategorilerine ayırarak, odaklandığı ana anları nasıl tanımladığına dair genel bir bakış sunuyor.
Bu anların her birinin marka bağlantısı için kendine has fırsatları bulunuyor. Kitlenizin en çok ilgilendiği konuya uyuyorsanız bu tür etkinliklere dokunarak, hedef kitlenizle daha güçlü bağlantı kurmaya çalışabilirsiniz.

Örneğin raporda; Facebook her anın bir parçası olabilecek çeşitli etkinlik türlerine özel örnekler sunuyor ve sizlerde etkinliğin önemini ve talep düzeyini gösterebilmek adına etkinliklere not ekleyebilme fırsatı sunduğunu belirtiyor.

Her bir etkinliğin işletmelerin kampanyalarında buna benzer hedef kitlelere özgü anlarla nasıl uyum sağlayabileceklerini ve neye uymaları gerektiğini anlamalarına yardımcı olacak kendi pazarlama işaretçileri ve notlar ekleyebiliyorsunuz.

Burada önemli olan kullanıcılarla aranızda etkileşimin en fazla olacağını düşündüğünüz anlarda markanızı kullanıcıların yaşamlarının daha fazla dokunur hale getirebilmek ve reklam stratejinizi buna göre oluşturabilmek.

Peki Etkili Facebook Reklamı Oluşturma Stratejileri Neler?

Kullanıcıları müşterilere dönüştüren ilgi çekici Facebook reklamları oluşturmanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz 7 temel strateji vardır.

1. Hedef Kitle Analizi

Facebook, reklamlarınızı doğru kitleye ulaştırmak için yapacağınız hedeflemeler ile başarıyı elde etmek için oldukça önemli bir platform. Hedef kitlenizin ihtiyaçları, ilgi alanları, deneyimleri ve hedefleri hakkında detaylı analizler yaparak doğru bir hedefleme yöntemi oluşturabilirsiniz.  Hedefleme yaparken cinsiyet, yaş, yaşadığı yer, iş yeri ve finansal kazanç gibi demografik özellikleri ve kullanılan mobil cihaz, işletim sistemi türü, önceki satın alma geçmişi vb. dinamikleri göz önünde bulundurulmanız gerekir.

Bunların yanı sıra Facebook’un geçişmiş hedefleme özelleri sayesinde hedef kitlenizi daha spesifik halede getirebilirsiniz. Örneğin Facebook kullanıcıların yaptıkları paylaşımlar, kullandıkları uygulamalar, ilgilendikleri reklamlar ve katıldıkları Facebook sayfaları gibi spesifik özelliklerine/davranışlarına göre hedef kitlenizi filtreleyebilirsiniz.

2. Sade ve Anlaşılır İçerik
Facebook reklamınız olabildiğince açık ve basit olmalı ve hedef kitlenize / hedeflerinize uygun olmalıdır.

3. Müşteri Memnuniyetleri
Araştırmalar, kullanıcıların tavsiye/öneri içeren reklamlara olumlu yanıt verdiğini göstermektedir. Bu nedenle müşterilerinizin olumlu yorumlarını potansiyel müşterilerinize göstermeniz dönüşüm oranlarınızı yükseltmenize yardımcı olacaktır.

4. Kaliteli ve Özgün Görsel İçerik
Reklamlarınızın olabildiğince profesyonel görünmesini sağlayın, yüksek kaliteli görüntüler ve videolar kullanın, mümkün olduğunca özgün tasarımları reklamlarınızda kullanmaya çalışın.

5. Harekete Geçirici Mesajlar Kullanın
Reklamın amacı kullanıcıları harekete geçirmek. Yani, bir şeyi yapmak için görenleri ikna etmektir. Bu nedenle mesajlarınızda kullanıcıların istediğiniz eylemi gerçekleştirmelerini sağlayacak harekete geçirici ‘call-to-action’ mesajları kullanın.

6. Deneme Yanılma Yöntemi
Başarılı reklam yönetimi ve maksimum yatırım getirisine sahip bir Facebook reklamı oluşturmak için birkaç denemeden geçmeniz gerekeceği neredeyse kesin. Başka bir deyişle, neyin daha etkili olduğunu belirlemeniz için test etmeniz, yeniden test etmeniz ve optimize etmeniz çok önemlidir.  Bu noktada Facebook, aynı anda birden fazla reklamı yayına almanızı mümkün kılması bizlerin işini kolaylaştıran bir yöntem haline geliyor. Böylece A / B testi yapabilir ve reklamınızın performansına göre doğru yatırımı yaparak verimli dönüşler sağlayabilir hale geliyorsunuz.

Özetlemek gerekirse Facebook bu raporda hedef kitlenize özel, daha odaklı bir pazarlama yaklaşımı oluşturmanıza yardımcı olacak bazı önemli hususlara değiniyor. Anlatılan her şey insan deneyiminin dikkate alınması ile ilgili. Hedef kitlenizi daraltmak, daha nişh mesajlar ile onlara özel iletişim kurmak sizi diğer markalardan ayırırken kullanıcı ile daha iyi bağlantı kurmanızı sağlayacaktır.

Süreçlerinizi harekete geçirmek ve daha odaklı bir yaklaşım almanın çeşitli etkilerini ve sonuçlarını göz önünde bulundurmaya başlamak için raporun tamamını incelemeye değer. Rapora ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.