Şimdiye kadar Coronavirus’u sizde duymuşsunuzdur. Üzücü ama gerçek şu ki, Coronavirus hızlı bir şekilde yayılıyor ve bir süre daha yayılmaya devam edecek gibi görünüyor. Mesela Dünya genelinde günde yaklaşık 13.000 yeni vaka olduğunu ve hızla yayıldığını biliyor muydunuz?
Bu süreçte kimse gerçekten kaç kişi enfekte olacak ya da hayatını kaybedecek bilmiyor ancak küresel borsaların çökmesine neden olduğunun yanı sıra bir çok sektörün bu durumdan etkilendiği ve daha da etkileneceğini biliyoruz.
Bizler de sizler için Coronavirus’ün reklam sektöründe ne gibi etkileri olabileğini inceledik;
Durumu kötüye kullanan şirketler
Sektörlerin geneline baktığımızda görünen ilk şey kişlerin korkusunu sömürmeye çalışan insanlar ve şirketler. Bu süreçte dünyanın her yerinde tüketim malzemeleri azalıyor. Maskelerden, tuvalet kağıtlarına, el dezenfektanından diğer tüm temel ihtiyaçlara… Bazı şirketlerin bunları toplu satın aldıklarını ve daha sonra internet üzerinden sattıklarını veya reklam yayınladıklarını ve 10 ile 50 kat arası yüksek fiyat karşılığında sattıklarını görüyoruz. Bu durum girişimcilik ve ya pazarlama değil. Bu tip şirketlerin hızlı para kazanmak için Coronavirus durumunu kullanmaları hem krizden durumundan faydanlanmayı hem de etik olmayan bir davranış sergilediklerini gösteriyor.
Enerji ve zamanınızı fayda sağlayacak uzun vadeli işlerde kullanarak kişisel ve belki de toplumsal fayda sağlamak mümkün. Peki gerçek pazarlamacılar için Coronavirus ne anlama geliyor?
İşletmeler için zorlu bir süreç
Çin’de rakamlar hızla düştükçe virüs hızla yavaşlasa bile, bu süreçte kaybedilenleri telafi etmek için işletmeler bir yıldan uzun bir süre daha çok çalışmak zorunda kalacaklar. Örneğin, Çin’de virüs perakende satışların % 20,5 oranında azalmasına neden oldu ve Şubat ayında işsizlik oranı 6,2’ye yükseldi. Apple gibi şirketler yayılmayı azaltmak için mağazalarını kapattığında, daha az gelir ve daha az kar sağlayabildi. Geçici şirket kapatmaları sırasında çalışanlarına ödeme yapabilen şirketler mutlaka oldu ve oluyor fakat tüm şirketlerin böyle bir şansı maalesef olmayacak.Sadece seyahat endüstrisine baktığımızda virüsün sadece bu sektörde 820 milyar dolar kaybettireceği bekleniyor. Bazı seyahat şirketlerinin ise çalışanlarına ücretsiz izin almaları konusunda dayatmalarda bulunduğu da bilgiler arasında. Toplamda COVID-19’un küresel ekonomiye 2.7 trilyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Ve insanlar bu süreçte sadece para kaybetmiyor, aynı zamanda dijital anlamda trafik ve dönüşüm kaybediyorlar.
Çoğu sektörde düşen organik trafik
Reklam trafik düşüşleri istatistiklerine küresel bir perspektiften bakacak olursak SEO açısından geçtiğimiz hafta ile çoğu endüstri için organik trafikte büyük düşüşler gördük. Sadece aşağıdaki tabloya bakıp farkı anlayabilirsiniz. (Tablo geçen haftayı bir önceki hafta ile karşılaştırır).
Bu süreçte sadece haber endüstrisinde ya da finansal alandaysanız trafiğiniz fırladı anlamına gelir. Fakat seyahat endüstrisindeyseniz, trafikte büyük düşüşler gördünüz.
Grafiğe bakarak bunu söylemek mümkün değil fakat ek bir bilgi olarak e-ticaret sitelerinde trafik dalgalanmalıydı. Örneğin; çocuk bezi veya mendil gibi bebek ürünleri satıyorsanız trafikte güzel bir yükseliş yakaladığınızı söyleyebiliriz ancak büyük ekran televizyonlar gibi lüks ürünler satıyorsanız trafikte bir düşüş ile karşılaştığınızı söylemek mümkün.
Organik trafiği takip eden dönüşümler
Süreç içinde dönüşüm oranı açısından çoğu sektörde de düşüşler gördük. Trafikte büyük trafik patlamaları yaşayan finans sektörü bile dönüşümlerde düşüşe geçti. Sadece aşağıdaki tabloya bakıp farkı anlayabilirsiniz. (Tablo geçen haftayı bir önceki hafta ile karşılaştırır).
Haber (medya) sitelerine gelince, birçoğu insanın güncellenmiş bilgileri okumak için ücret ödediği için büyük bir dönüşüm artışı yaşadılar. İnsanlar Coronavirus ile yaşanan kargaşa ile siyasi ve finansal bilgileri kaçırmak istemedi, bu nedenle haber siteleri güzel bir artış gördü. Ve seyahat gibi bazı sektörlerde, şu anda büyük indirimler sunuyorlar, bu da trafik düşüşlerine karşı koymaya çalıştıklarını gösteriyor.
Harekete geçmeniz gereken zaman
Bu süreçte reklam ve pazarlama alanında insanların geri çekildiğini göreceksiniz, ön görülen süreç içinde ekonominin 2.7 trilyon dolar zarara uğraması bekleniyor ve uzmanlar durgunluğa gireceğimizi söylüyorlar. Uzmanlar bu süreç içinde ikiye katlamanın en iyi zamanının piyasada diğerlerinin olmadığı zaman olduğunu söylüyor. Bu da demek oluyor ki ekonomik bir düşüş sırasında, daha az rekabete sahip olacağınız için rekabet oranı düşerken kazancınız artacak. Sonuç olarak bu da sonuç almanın daha kolay ve daha hızlı olduğu anlamına gelir ve bazı durumlarda, tıklama / ödeme başına olası bir azalma gibi fırsatlar elde edebilirsiniz.
Bunu şu şekilde düşünün: Amerika Birleşik Devletleri’nde halka açık tüm şirketlerden, eğer piyasalar düşmeye devam ederse, birçoğu 75 trilyon dolara fırlayan borçlarını ödemek için mücadele edecek. Bu, bazı şirketlerin iflas edeceği, satın alınacağı veya hükümet tarafından kurtarılacağı anlamına gelir. Bazıları faturalarını ödemek için maliyetleri azaltabilir, ancak çoğu için çok geç olacak.Yine, bu sadece sizin için daha az rekabet anlamına gelir.
Durgunluk sırasında nakit biriktirmek için şanslıysanız, bu diğer şirketleri satın almak için en iyi zamandır. Piyasayı ne kadar iyi takip ederseniz gelecekte o kadar fazla güç elde edersiniz.
KISSmetrics web sitesini birkaç yıl önce 500.000 dolara satılmasının nedeni budur. Zirveleri boyunca ayda 1.260.681 milyon tekil ziyaretçisi olduğunu aşağıdan görebilirsiniz.
Site satıldığında olası satış oranı / pazar payı % 19 artırılarak, yapılan yatırım bir yıldan az bir sürede geri kazanıldığı biliniyor. Başka bir deyişle pazar payı kazanmak için bu iyi bir fırsattır. Dolayısıyla, rakiplerinizin pazarlamalarını kapattığını veya yavaşladığını gördüğünüzde amaç ikiye katlanmaktır. En büyük getiriyi hemen göremeyebilirsiniz, ancak uzun vadede göreceksiniz. Pazar %20 veya daha fazla düştüğünde, iyileşmesi yaklaşık 536 gün sürer. Ve ne kadar aşağı gideceğimizi ya da alt kısmın ne zaman olacağını bilmek mümkün değil.
Durum iyileştikçe gelir artışınızın olduğunu ve pazarlama harcamanızın düştüğünü göreceksiniz.
Diliyoruz, Coronavirus yakında geçer ve hayatlarımız üzerinde daha da fazla hasar bırakmadan son bulur. Şimdilik başkalarıyla çok fazla sosyalleşmemeye veya kalabalık yerlere girmemeye çalışın.
Coronavirus’un nasıl yayılacağına ve dünya üzerindeki etkisini azaltmak için neler yapabileceğimize dair güvenilir kaynaklardan bilgiler edinerek kendinizi ve toplum sağlını korumaya dikkat edin. Ve pazarlamanıza gelince, bu zaman iki katına çıkma zamanı.
Başka bir deyişle, ikiye katlayın.
Coronavirus’ün trafiğinizi nasıl etkilediğini gördünüz?
Not: Lütfen güvende olun ve mümkünse evinizde kalın.
Sağlıklı günler.