Sanal gerçeklik teknolojisinin ne olduğu ve kendine hangi alanlarda yer bulduğu konusu son dönemin en merak edilen konularından. Kavram olarak sanal gerçeklik; gerçek hayattaki ortamların teknolojik araçlar ve yazılımlar aracılığıyla taklit edilmesine dayanıyor. Sanal gerçeklik, kişinin bulunduğu zamandan ve ortamdan uzaklaşmasını, bir başka boyuta taşınmasını amaçlayan bir teknoloji. Kısaca “orada bulunma”yı vaad ediyor.
Peki bunun kitleler için anlamı ne?
Bu soruya Google sanal gerçeklik iş ortaklıkları uzmanı Aaron Luber’den harika bir cevap var: ‘Her türlü etkinlikte evde en iyi yere oturmaya ne dersiniz? NBA playoff maçlarında zemin, La Scala’da bir kutu, Beyoncé gösterisinde en ön sıra. Ya da evinizde bulunmanın rahatlığıyla birlikte dünyadaki en güzel yerleri ziyaret etme imkanınız olsa? Şimdiye kadarki tüm etkileşimlerden daha derin bir his sağlayan sanal gerçeklik, şu anda ışınlanmaya en yakın durum.’
İletişim biçimlerimizi günden güne değiştiren teknoloji, sanal gerçeklik ile hayatımıza yeni biçim katıyor. Elbette ki reklam, pazarlama dünyası için bu yeni akım içinde pek çok fırsat saklıyor. Deneyim sunma, akılda kalma, farkındalık yaratma noktasında pek çok marka sanal gerçeklik çalışmalarına stratejileri içinde yer veriyor. Sizler için şimdiye kadar sanal gerçeklik teknolojisinden yararlanılarak yapılmış en başarılı iletişim kampanyalarını derliyoruz:
COCA COLA
Uzun yıllardır bir arada paylaşılan mutlu anlar ile özdeşim kuran marka, bu kez bir Noel masalı deneyimi sundu:


MC DONALD’S HAPPY GOGGLES
Mc Donald’s ikonik Happy Meal kutularını bir cardboarda dönüşebilecek forma getirdi. Ürün geliştirme adına harika bir örnek sunan çalışmada, Happy Meal tüketen kullanıcılar, menünün kutusunu cardboarda çevirip, içine akıllı telefonlarını yerleştirerek eğlenceli oyunların keyfini çıkardılar.

TOM’S
Hatırlayacağımız gibi markanın çıkış noktası 1 ayakkabı satın alan kişinin, 1 ayakkabıyı kendi adına bir ihtiyaç sahibine bağlışmasıydı. Tom’s marka özünü güçlendiren bu kampanyayla ayakkabı satın alan kişiye sanal gerçeklik sayesinde yardım ettiği çocukların arasındaymış gibi deneyim sundu:

VOLVO
Herkes hayal ettiği aracı sürmenin nasıl olduğunu merak eder. VR teknolojisi artık test sürüşü için yetkili servisi ziyaret etme zorunluluğunu ortadan kaldırabilir!

TOPSHOP
Topshop, Londra Moda Haftası’nda herkesi kırmızı halının büyüleyici atmosferine davet etti.

THE NEW YORK TIMES
Dünyanın en saygın haber ağlarından New York Times, savaşın yıkıcı etkilerini gözler önüne sermek için VR teknolojisinden yararlanarak bir belgesel hazırladı. 1 Milyon Google Cardboard dağıtarak okuyucuların savaş ortamını deneyimlemesini sağladı. Bu kampanya, teknolojik gelişmelerin habercilikte bir çığır açabileceğine örnek niteliği taşıyor.

Önümüzdeki dönemde bizi ne bekliyor?
Sanal gerçeklik kampanyalarına her geçen gün bir yenisi eklenirken geçtiğimiz günlerde yepyeni bir ürün lanse edildi: Parrot Disco. Sanal gerçeklik ve drone teknolojisinin bir araya getiren ürün; bize önümüzdeki dönemde hibrit teknolojilerin artacağı öngörüsünü kazandırırken teknolojinin iletişimle olan bağını güçlendireceğini söylüyor. Heyecanla bekliyoruz!