COVID-19 ile yaşadığımız zorlu günlerde hepimizin düzeni, takip ettiğimiz haberler ve ilgi alanlarımız değişmeye başladı. Durum böyle olunca, saatlerimizi geçirdiğimiz sosyal medya uygulamalarımız da bizlere ayak uydurmak ve bize katkı sağlamak amacıyla kendini COVID-19 dönemine göre değiştirmeye ve güncellemeye başladı. Haydi gelin ve sosyal medyada ne gelişmeler yaşanmış hep birlikte göz atalım.

Facebook COVID-19 Yanlış Bilgisinin Yayılmasını Sınırlamak İçin Yeni Tedbirler Ekledi

Facebook, Koronavirüs’ün fake veya yanlış haberlerine mücadele edeceği öğrenildi.

Koronavirüs hakkında yanlış bilgi önemli sonuçlara yol açabilir.  Bunu bilen Facebook, bu alanda Koronavirüs sahte haberlerinin dolaşımını engellemek için iki yeni önlem sunuyor.

Birincisi, Facebook, paylaşılan Koronavirüs haberinin daha sonra potansiyel bir yanlış anlaşılmayı sağlayabileceğini düşündüğü için, akışta resmi bilgilere bağlantı vermediği tespit edilen raporları paylaşan kullanıcılara haberin yanlış olduğunu göstermeye başlayacak. 


İkincisi, Facebook, gösterdiği bu yanlış haberlerin ardından COVID-19 Bilgi Merkezi kısmına  “Get The Facts“ adlı yeni bir bölüm ekleyerek, Koronavirüs hakkında yanlış bilgileri çıkaran iş ortaklarından gerçekleri kontrol edilen makaleleri vurgulayacak.

Bu mantıklı önlem sayesinde Facebook, potansiyel olarak yanlış haber yayabilecek bağlantının ve hatta komplo teorilerinin yayılmasını durdurmayı hedefliyor.

Bazı ülkelere bu özelliği açan Facebook hazırladığı bu çalışmanın sonuçlarını ise şöyle veriyor:

“Örneğin, Mart ayı boyunca, Facebook’ta COVID-19 ile ilgili yaklaşık 40 milyon yayında, bağımsız bilgi denetleme ortaklarımız tarafından yaklaşık 4000 makaleye dayanan uyarılar görüntüledik. İnsanlar bu uyarı etiketlerini gördüğünde, %95’e yakın Facebook kullanıcısı orijinal içeriği görüntülemeye devam etmedi. “

Verilen bu oran COVID-19 adına geliştirilen bu özelliğin ne kadar önemli olduğunu bizlere söylüyor.

Instagram’a Challenge Etiketi Geliyor

Instagram, kullanıcıların challengelara daha fazla katılım sağlaması adına, Hikayeler için yeni bir “Challenge” etiketini test ediyor.

Yukarıda gördüğünüz görselde Challenge etiketi, Hikayeler’deki normal etiket kısmına ekleniyor. Uygulandığında, katılmaları için arkadaşlarınızı etiketlemeniz istenir, Ancak bu etiketi kullanmak için görselde gördüğünüz (sağ görsel) belli trend challengelerdan birisini aratıp girmeniz gerekir. Test edilen bu özellik ile farkındalık yaratılmaya çalışılan popüler challengelerın daha da aktif kullanılması hedefleniyor.

Netflix ve Instagram’dan Yeni İş Birliği!

Netflix ve Instagram’ın salgın sırasında gençlerin ruh sağlığını etkileyen problemlerin tartışılacağı ve ipuçları verileceği Wanna Talk About It? dizisi yayınlanmaya başladı.

Netflix ve Instagram, Netflix’in içeriklerinde rol alan yıldızların oynadığı ve salgın sırasında yaşananlar konusunu işleyecek haftalık diziyi yayınlamaya başladı. ‘Wanna Talk About It?’ adlı dizi, her perşembe günü Netflix’in Instagram hesabında yayınlanacak.

Noah Centineo ve Lana Condor (To All the Boys I’ve Loved Before), Caleb McLaughlin (Stranger Things) ve Jerry Harris (Cheer) gibi isimler; National Alliance on Mental Illness, Mental Health America, The Trevor Project, Crisis Text Line gibi güvenilir ruh sağlığı kuruluşlarındaki uzmanlara katılacak.

‘Yaşanan problemlerle ortaya çıkan gerginlikle nasıl başa çıkılır?’, ‘Uyuyamadığınız zaman ne yapmanız gerekir?’ gibi gençlerin sıklıkla karşılaştığı durumlar dizinin konuları arasında olacak. Dizinin 14 Mayıs tarihine kadar devam etmesi planlanıyor.

Facebook’tan Yeni Emoji

Facebook, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına dikkat çekmek için platforma COVID-19 emojisi hazırlıyor.

Facebook, kullanıcıların paylaşımlarla etkileşim kurmasını sağlayan reaksiyon emojilerine bir yenisini daha ekleyecek.

Tepki butonları, basit bir beğeninin ötesinde paylaşımların tetiklediği bir duyguyu ifade etmek için tasarlanıyor. Ancak yeni reaksiyon emojisinin, paylaşımlarda bir yanıtı temsil etmekten ziyade koronavirüs salgınına karşı farkındalık olarak tasarlandığı görülüyor.

Yeni COVID-19 emojisinin tam olarak neyi temsil edeceği bilinmese de, dünyada virüsle savaşan sağlık çalışanlarına destek vermenin yeni bir yolu olabilir. Diğer yandan yeni tepki butonu platform üzerinden yardım kuruluşlarına bağış toplamak için de kullanılabilir.

Facebook daha önce anneler gününde de benzer bir uygulama yaparak çiçek emojisi getirmişti. Salgının tüm dünyada insan hayatını tehdit ettiği düşünüldüğünde COVID-19 emojisi, hastalıkla ilgili yapılan paylaşımlara farkındalık, sağlık çalışanlarına bir teşekkür veya yardım kampanyalarına dikkat çekmek için kullanılabilir. Facebook, COVID-19 butonunun testte olduğunu doğruladı ancak bunun ötesinde açıklama yapmadı.