Her yeni yıl, özellikle sosyal medya stratejilerinde, yeni bir başlangıç ​​anlamına geliyor. 2019’un neredeyse yarısına geldiğimiz şu günlerde sosyal medyada diğer markaların yapmadıkları, belki de farkında olmadıkları yenilikleri markanız için kullanabilirsiniz.Bu şekilde hedef kitlenizi etkileme konusunda iyi bir şansa sahip olabilirsiniz. Sosyal medya stratejinize dahil edebilmeniz için tüm önemli güncellemeleri ve yeni özellikleri sizler için derledik:

Facebook’ta Kullanabileceğiniz Stratejiler:

• Messenger reklamlarıyla kişiselleşin

Bildiğiniz gibi mesajlaşma uygulamalarının kullanımı artmaya devam ediyor ve Facebook gibi sosyal ağlar hızla buna uyum sağlıyor. Facebook kısa süre önce, markaların özel sohbet yoluyla hedeflenmiş reklamlar oluşturmalarına ve göndermelerine olanak sağlayan Messenger reklamlarını tanıttı.

Messenger reklamlarının diğer reklam modellerinden ayrışan tarafına gelirsek de biriyle özel bir mesaj aracılığıyla iletişime geçmenin görüntülü reklamdan çok daha kişisel olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında, LinkedIn’in Sponsored InMail’i gibi reklamları da kişiselleştirebilirsiniz. Bağlantılı olmayan kullanıcılara kişisel mesajlar gönderebilir ve bunları doğrudan kullanıcının gelen kutusuna ekleyebilirsiniz. Facebook Messenger, bunu yalnızca reklamlarınızla daha önce etkileşime giren kişiler için yapabilmenizi sağlıyor.

Ayrıca, Facebook Messenger reklamları, reklamlarla gerçek satış konuşmaları arasında mükemmel bir denge sağlıyor. Facebook pazarlama uzmanı Jon Loomer, potansiyel müşteri adaylarıyla gerçek bir dönüşüm başlatmak için bu reklam stillerini kullanmıştır;

Facebook Marketplace ile erişiminizi genişletin

Facebook Marketplace, kullanıcıların yerel topluluklardan alım ve satım yapmalarını sağlayan çevrimiçi bir alışveriş kanalıdır. 2018 yılında Facebook, markalar için harika bir fırsat olan şu bildiriyi açıkladı; işletmeler marketplace’e artık reklam verebilecekler. Bu şekilde marketplace (pazar) reklamları kullanarak, erişiminizi Facebook özellikleri sayesinde daha da genişletebilirsiniz.

Reklamlarınız, Facebook haber akışında, Instagram, Messenger ve izleyici ağında (audience network) görünecektir. Marketplace reklamlarının kullanıcılar tarafından benimsenmesi de markalar için büyük bir kazanç sağlayabilir.

• Video oluşturma seti ile sosyal videolar oluşturun

Facebook kısa süre önce amatör video oluşturma işlemlerini hızlı ve kolay hale getirmek için çok sayıda özellik geliştirdi. Video oluşturma seti, önceden seçilen görüntülere, logolara ve yer bildirimlerine dayanarak mobil olarak optimize edilmiş sosyal videolar oluşturmanıza olanak sağlıyor. Örneğin; yeni bir ürününüzün tanıtımını yapmak isterseniz, bir reklam oluşturmak için video oluşturma donanımını (video creation kit) kullanabilirsiniz. Yani ilgi yaratmak ve aynı zamanda satış yapabilmek için bir ürüne odaklanmak adına ‘ürün tanıtımı şablonu’ kullanabilirsiniz.

Eğer çok fazla görsel içerik oluşturmanız gerekiyor fakat bunu yapabilen büyük bir bütçeye veya şirket içi ekibe sahip değilseniz, bu özellik sizin için çok kullanışlı olacaktır. Marka bilinirliği (brand awareness) kampanyası yürütmek veya yeni bir ürün için satışları artırmak istiyorsanız, kampanya hedeflerinize bağlı olarak farklı şablonları müşteriye uygun hale getirebilirsiniz.

Snapchat’te Kullanabileceğiniz Stratejiler;

• Snap Kamera ile canlı akışı deneyin

Masaüstünde Snap kamera, canlı yayı akışlarında ve görüntülü sohbetlerde kullanıcıların bilgisayarlarındaki lenslere erişim sağlar. Snap kamerayı kullanırken, Snapchat’ın şablonları ve Lens Studio topluluğu tarafından oluşturulanlar da dahil olmak üzere binlerce lens arasından seçim yapabilirsiniz. Snapchat’ın Lens Stüdyosu, herhangi bir kullanıcının veya işletmenin kendi artırılmış gerçeklik lenslerini oluşturmalarını ve paylaşmalarını sağlar.

Snap Camera, bilgisayarınızın kamerası ve YouTube, Skype, Google Hangouts, OBS ve Twitch gibi diğer uygulamalarla senkronize edilir.Canlı yarışmalar veya Q&As ile uygulamayı deneyebilir ve nasıl performans sergilediklerini görebilirsiniz.

• Markanızı Visual Search (görsel arama) ile sergileyin

Amazon ile ortaklaşa olarak Snapchat, görsel arama uygulaması başlattı. Bu özellik kullanıcıların nesnelerin veya barkodların fotoğrafını çekmelerine olanak tanıyor ve ekranda ürün ayrıntılarını içeren bir Amazon “kartı” açılıyor. Daha sonra Amazon web sitesine yönlendiriliyorsunuz ve ürünleri Amazon uygulamasından satın alabiliyorsunuz.

Bu özellik, Pinterest’te fotoğraflarla eşleştirilen nesnelerin fotoğraflarını çekmenize olanak tanıyan görsel keşif aracına benziyor. Ancak farklı olarak Snapchat’in görsel araması, Amazon üzerinden satış yapan markalar için yeni bir fırsat sunuyor.

• Konuşma balonu ile yeni etkileşim taktiklerini deneyin

Geçmiş yıllarda, Twitter daha çok bir mesajlaşma platformuna benziyordu. Şu anda, yeni konuşma balonu özelliği gibi, kullanıcılar arasında daha basit bir haberleşme görünümü sağlayacak yeni özellikler deniyorlar.(iMessage ve WhatsApp mesajlaşma uygulamaları gibi)

Bu özellik Twitter’ı, müşteriler ile bir sohbet platformu olarak kullanan markalar için faydalı olacaktır, çünkü bu şekilde sesli sohbetlerin izlenmesi ve yönetilmesi kolaylaşacaktır. Bu uygulama, daha geniş bir grubun kullanımına sunulduğunda, sizler de pazarlama stratejilerinizde deneyebilirsiniz.

• Etkinlikleri tanıtmak için durum güncellemeleri kullanın

Twitter ayrıca, kullanıcıların en son haberler ve olaylar ile ilgili nasıl hissettiği hakkında yorum yapmalarına teşvik edecek bir durum güncelleme özelliği üzerinde çalışıyor. Bu, markaların müşterilerine etkinliklerini tanıtması ve Twitter’da topluluk ile ilgili trendlere katılmaları için harika bir fırsat sunuyor.

LinkedIn’de Kullanılabileceğiniz Stratejiler;

• LinkedIn Live ile etkinlik akışı

LinkedIn şu anda kullanıcıların grupları veya tüm bağlantı listelerini seçmeleri için canlı video yayını yapmasına izin verecek bir beta sürümü kullanıyor.

LinkedIn’in akışı, iş alanı kullanıcıları için en iyi bilinen niş alanına odaklanacak. Bu nedenle LinkedIn Live, markaların profesyonel etkinlikleri, konferansları, yönetici soru-cevap etkinliklerini ve ürün duyurularını paylaşmaları için mükemmel  bir platform olacaktır.

• Akıllı işe alım platformu ile üst düzey yetenekler kazanın

Akıllı işe alma deneyimi, LinkedIn’in önceki işe alım paketini (LinkedIn İşveren, LinkedIn İşleri ve Pipeline Builder) bir platformda bir araya getiren bir gösterge panosu.

Yeni platformda, işe alım kriterlerinize göre LinkedIn adaylarını önerecek bir aday öneri panosu bulunacak. Bu, manuel aramayı azaltmaya ve üst düzey yetenekleri daha hızlı tanımlamanıza yardımcı olacak.

Pinterest’te Kullanılabileceğiniz Stratejiler;

• Sayfanızı ürün pinleri ile daha görünür hale getirin

Pinterest, daha dinamik hale getirmek, yeni dinamik fiyatlandırma ve stok bilgileri eklemek için ürün pinlerini yeniden yapılandırdı. Ürün pinlerinde ayrıca bir satıcının ödeme sayfasına doğrudan bağlanacak bir alışveriş çantası simgesi bulunuyor. Bu, kullanıcıların Pinterest’te gezinme ve satın alma arasında sorunsuz bir şekilde hareket etmelerini kolaylaştırıyor.

Eğer bu uygulamayı kullanarak satış yapan bir markaysanız, yeni ödeme noktası stratejinizin önemli bir parçası olacaktır. Pinterest, perakende sitelerine yapılan tıklamaların, en son ürün tanıtıcılarından bu yana yüzde 40 arttığını bildirdi.

• Cilt tonuyla daha kapsamlı görüntüler ekleyin

Pinterest, her tüketicinin sosyal medyada tanınmayı hak ettiğini düşünerek, yeni cilt tonu adı verilen ve farklı ciltlere dayalı güzellik ürünü önerileri ve trendleri verecek yeni bir özellik geliştirdi.

Pinterest, 2018’de ciltle ilgili ilk 100 arama sonuçlarının yüzde altmışının, koyu tenli, soluk tenli ve zeytin tenli gibi tonlar içerdiğini saptadı, anlaşıldığı üzere uygulama tüm ten tipine sahip kadınlara yol gösteriyor.

Kaynaklar: https://blog.hootsuite.com/things-try-social-media-this-year/

https://www.wordstream.com/blog/ws/2017/10/31/facebook-messenger-ads

https://www.facebook.com/business/help/216283662383974

Bir önceki yazımız: http://blog.royandteddy.com/son-donemin-populer-meslegi-ux-yazarligi/