Yılın en ses getiren spor etkinliği Super Bowl bu yıl da büyük heyecan ile karşılandı. Her sene Eylül-Şubat ayları arasında düzenlenen ve Amerikan futbolu liginde sezonun şampiyonunu belirleyen karşılaşma Super Bowl, milyonlarca insanı aynı anda ekran başına toplamayı başardı. Yıllardır büyük ilgi gören bu karşılaşmanın, 2019 yılında 188 milyon Amerikalı tarafından izleneceği düşünülse de rakamlar son 10 yıldaki en düşük reyting ve izlenme sayısını gösteriyor. Açıklamalara göre 2019 yılındaki Super Bowl’un reytingi 44.9, izlenme sayısı ise 100.7 milyon. Yine de etkileyici değil mi? Super Bowl’a olan ilginin bu denli üst seviyede olması, markalar için kaçırılmayacak bir fırsat! Etkinlik sırasında gösterilecek reklamlar için markalar, izleyicilerin dikkatini çekmek adına kıyasıya yarıştılar. Bu da Super Bowl reklamlarının tüm dünyada konuşulması için yeter de artar!
Reklamlara göz attığımızda markaların ünlü iş birliklerini yoğunlaştırdığını ve sosyal mesajlar ile filmlerini güçlendirdiğini görüyoruz. Birçok marka ise robotlar ve akıllı cihazları hedef alıyor. Aynı zamanda zekice eklenmiş kelime oyunları ve komedi zamanlamaları ile 53. Super Bowl’daki en iyi reklamlardan bazılarını görmek isterseniz, sizin için keyifli olacağını düşündüklerimizden bir derleme hazırladık.

Türk Hava Yolları Super Bowl 2019 için hazırladığı reklam filminde, nefes kesici İstanbul manzaraları ile karşılaşan herkesin, dünyayı kendileriyle keşfetmeye davet ediyor gibi görünüyor. Sizin de göğsünüzü kabartmıyor mu?

Google, translate özelliğinin farklı kültürlerden insanları, en çok çevrilen ifadeler “Nasılsın?”, ”Teşekkür ederim.”, “Seni seviyorum.” gibi kelimeler ile bir araya getirdiğini anlatan, duygusal bir reklam filmiyle karşımıza çıkıyor.

Farklı yazılım çözümlerinin yanı sıra Xbox ile oyuncuları mutlu etmeye devam eden Microsoft, çeşitli engelleri olan Xbox kullanıcılarını hedefleyen yeni kontrolörünü duygusal bir şekilde tanıttı. Kesinlikle izlenmeye değer!

Mercedes-Benz, her dileği gerçekleşen sihirli bir adamın hayatı etrafında dönen reklam filminde yeni A-Serisi arabasının ses aktivasyon sistemini fantastik bir şekilde tanıttı.

Coca-Cola “A coke is a coke” sloganıyla karşımıza geliyor ve kolanın herkes için olduğunu, farklılıklarımızın bir önemi olmadığına değiniyor. Reklamın sonundaki ses de aynı bu birleştirici ana mesajı içeriyor ve ekliyor:
“Hepimiz farklı kalplere ve ellere sahibiz, zihnimizde de farklı görüşler var. Görmüyor musun? Farklı olan güzeldir ve birlikte olmak da güzeldir.”

Rekabeti kızıştıran Pepsi “More than OK” sloganıyla geliyor ve kola içmek isteyen bir kadınla garson arasındaki diyaloğa kısaca “Pepsi bundan daha fazlası.” şeklinde karşılık veriyor. Daha iyisi olabilir miydi?

Alexa’nın önümüzdeki yıllarda nerelere gelebileceğini gösteren Amazon, sipariş robotuyla yaşanabilecek aksaklıkları mizahi bir dille ele alarak insanlara yapay zekaya dair korkuları hatırlatıyor. Enteresan!

Pringles, Amazon‘un Alexa‘sına atıfta bulunan bir cihazla karşımıza çıkıyor ve sonsuz kombinasyonla herkes için bir çok lezzete sahip olduğuna değiniyor. Daha neler göreceğiz? 🙂

Kozmetik ürünleriyle tanıdığımız Olay, ürettiği kremlerin cildi tamamen yenilediğini vurguladığı reklam filminde iPhone’un yüz tanıma teknolojisini ilginç bir şekilde ele alıyor.

Robotların her şeyi insanlardan daha iyi yapabileceğini söyleyen Michelob, buna rağmen robotların çoğu şeyin tadına varamayacağı fikriyle ortaya farklı bir reklam çıkardı. Bu zavallı robot, Michelob Ultra’nın tatlı zevkinin tadını çıkaramayacak! Ama elbette biz üstün insanlar için durum böyle değil 😉

Bud Light ve HBO, bu yıl Super Bowl reklamı için bir araya geldi. Bud Light reklamı olarak başlamasına rağmen izleyiciler Game of Thrones’un son sezonu için bir promosyon izlediklerini fark edebiliyorlar.

https://youtu.be/u_awpNKfjDk

Kia, bu yıl rakip markalar ile mücadeleye girmedi. Bunun yerine, yeni “The Great Unknowns Scholarships” programına para harcadı, bu da ihtiyacı olan gençlerin yüksek öğrenime geçiş yapmalarına yardımcı oldu. Bir sosyal sorumluluk örneği daha!

Doritos, 90’lı grup Backstreet Boys ve rapçi Chance the Rapper ile bu yıl en çok beklenen Super Bowl reklamlarından birini hazırladı. Sonuç olarak marka zaman içerisinde nostalji yapmamızı istemiş gibi görünüyor.

Michelob Ultra, bu ASMR ilhamlı reklam için şarkıcı Zoe Kravitz’i ile anlaştı. Bir dakikalık boyunca Kravitz, geçtiğimiz birkaç ay boyunca Instagram’da patlayan kendi ASMR videosunu yarattı. Ambiyans müthiş!

Ev güvenlik sistemi SimpliSafe ise robotları ve akıllı ev cihazlarını içeren ilk Super Bowl reklamında Amerika’nın endişelerini ve korkularını değerlendirdi.
İyisiyle kötüsüyle bir Super Bowl’u daha geride bıraktık. Reklam sektöründe en yaratıcı ve tartışma yaratan işlerin çıktığı etkinlikte markaların işi her geçen yıl zorlaşıyor. Yayınlanan bu reklamlar izleyiciler tarafından beklentilerin altında kaldığı dile getirilmiş olsa da inanılmaz bütçeler harcandığı gerçeğini değiştirmiyor. Bizim favorimiz; Microsoft’un duygusal filmi “We All Win”. Son derece etkileyici bir film olmuş, gözlerimiz dolu dolu!
Şimdi siz söyleyin, Super Bowl 2019’un “en iyileri” markalar olabilir mi? Öyleyse sizin favori filminiz hangisi oldu?

Bir önceki blog yazımız: Video Reklamcılığının Geleceği Connected TV