Bundan bir süre öncesine kadar Kısa Mesaj Servisi (SMS) birçok kişi için, mobil pazarlamaya giriş anlamına geliyordu. Her an her yerde bize ulaşan bildirimlerden, e-postalarımızı telefonlarımız üzerinden kolayca kontrol edebilmemizden önceki tüm süreçlerde SMS, müşterilere cep telefonlarından ulaşmak için neredeyse tek yoldu.

Chopt-SMS

SMS hepimizin bildiği üzere, 1980’lerin ortalarında mobil cihazlar için metin tabanlı bir iletişim aracı olarak geliştirilen ve mobil cihazlar için standartların dışında kalan bir özellik. Ancak günümüzde kullanılmakta olan hemen hemen tüm telefonlar -smart phone ya da değil- SMS’i destekliyor ve tüketiciler tarafından iletişim kurmak için kullanılıyor olsa da, artık iyi düşünülmüş bir pazarlama kanalı değil.
SMS, bugün müşteri memnuniyetinin merkezinde olmasa da hedef kitle ile iletişim kurmak konusunda akıllı bir tercih olabileceği bazı durumlar da yok değil. SMS’ten ne zaman yararlanıp yararlanamayacağınızı anlamanıza yardımcı olmak için biraz daha derine girelim:
SMS PAZARLAMASININ EKSİLERİ

  • Maliyet Faktörü

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların büyük çoğunluğunun telefon faturalarına dahil olarak sınırsız mesajlaşabiliyor olmasına rağmen, markalar tarafından gelen pazarlama SMS’lerinin ücretini alıcıya ödetme noktasında markaların %10luk bir şansı var. Fakat tahmin edebileceğiniz gibi kullanıcılar bu maliyeti karşılayabiliyor olsalar dahi bir mesaj almak için ödeme yapmak, birçok müşterinin kabul edeceği bir şey değildir; çünkü gelecek olan mesaji çok elzem ya da değerli bulmazlar.

  • Zengin İçeriği Desteklemeyen Yapı

SMS ile, sadece kelimeleri kullanabilirsiniz; renk, resim, video gibi ögeler mesajınıza dahil edebileceğiniz şeyler değildir. Bazı konular için bu kısıtlama sorun yaratmıyor olsa da bu durum en yakın mobil iletişim yolu olan Push Notification’lar karşısında SMS’i dezavantajlı durumuna sokuyor. Push notification’lar da ilk bakışta yalnızca metin destekliymiş gibi görünse de gerçek şu ki, iOS 10 ile birlikte markalar, resim, animasyonlu GIF, video ve benzeri zengin içerikler içeren bildirimler gönderebilir hale geldi. Bu tip küçük bir ayrıntı bile büyük bir fark yaratabilir keza bir iletiye bir resim eklemenin, dönüşümleri % 57 oranında artırdığı gösterildi.

  • Karakter Sınırı

Push Notification’lar, kısa olduklarında en iyi performans gösterme eğilimi gösterirken, bu kanal zengin içeriğin yanı sıra farklı metin miktarlarını destekleme olanağına da sahiptir. Öte yandan SMS mesajları için sınır yalnızca 160 karakter.

  • ”İstilacı” Bir Algı Yaratması

SMS pazarlamacılığının bir diğer yan etkisi de telefon pazarlamacılığında olduğu gibi, memnuniyetle karşılanmaksızın istilacı olarak görülmesidir. Bunun nedeni, çok büyük ihtimalle, bu kanalların (telefon ve sms) genelde markalar yerine arkadaşlar ve ailelerle iletişim kurmak için kullanılıyor olmasıdır. Dolayısıyla markaların bu kanallardan yararlanmaya çalışması da rahatsız edici, kısacası ”istilacı” olarak algılanır.

  • Push Notification’un Tekrarı Olarak Görülmesi

Bir müşteri size telefon numarasını verir ve aynı zamanda push notification izni verirse, söylemeniz gereken önemli bir şey olduğunda hem SMS hem de notification gönderme olanağına sahip olursunuz. Ancak her ikisini de kullanırsanız, onlara tekrarlayan bir bilgi akışı hissi vermeye başlayabilir ve irrite edici olabilirsiniz.
SMS PAZARLAMASININ ARTILARI

  • Mesajlar Daima Oradadır

Hepimiz biliyoruz ki müşterilere ulaşmak ne kadar zorsa, akıllarında kalmak da bir o kadar zor. Makbuzları, şifre sıfırlama bildirimlerini düşünün. Push bildirimleri gönderdiğinizde, kullanıcı herhangi bir butona bastığında o bildirim ortadan kaybolur; ancak SMS’ler, erişim bilgilerini silinmediği veya telefonlar değişmediği müddetçe hem fiziksel olarak var olmaya devam eder hem de her daim kullanıcılara ulaştırılabilir durumdadır.

  • İki Taraflı Etkileşimi Destekler

Bazı mesajların, bir cevaba ihtiyacı yoktur; örneğin faturalar. Diğer mesajlar ise çoğunlukla kullanıcıları bir markanın uygulamasına veya web sitesine yönlendirmek için tasarlanmıştır. Ancak, müşteri ile marka arasında devam eden iki yönlü bir konuşma başlatmayı amaçlayan bir mesaj gönderiyorsanız, SMS bunu gerçekleştirmek için çok uygundur.

Olea-SMS
  • Kullanıcı İznine İhtiyaç Duymadan Erişim Sağlar

Gerçekten acil durumlar için uygun bir mesajlaşma kanalı pek yok. Bir e-posta gönderirseniz, alıcılar iletilerini ilgili zaman diliminde kontrol etmeyebilir; bir uygulama içi ileti gönderirseniz veya bir haber akışı kartı oluşturursanız, bunu görmek için kullanıcıların uygulamanızı veya web sitenizi açmaları gerekir. Push notificaiton’lar bu kullanım için idealdir, ancak bir müşteri gerekli izinleri vermediyse bu da başarıya ulaşmaz. SMS, bu kullanıcılar ile iletişim kurarken size avantaj sağlayabilir ancak onu nasıl kullandığınız ve ne sıklıkla kullandığınız konusunda düşünceli olmanız gerekir. Sonuçta, çok sık veya ilgisiz bildirimler aldığı için push notification’ları bırakan bir müşterinin, aynı hataları yapan SMS erişimine hoşgörü gösterme olasılığı yoktur.

United-SMS
  • Pazarlamacıların Akıllı Telefonu Olmayan Kitlelere Ulaşmasını Sağlar

Push notification’lar, akıllı olmayan telefonlara sahip kişilere ulaşamaz ancak SMS, bu kullanıcılar ile pazarlamacılar arasında potansiyel bir köprü oluşturabilir. Ancak, bu kitleye yönelik SMS kampanyaları oluşturmadan önce dikkatlice düşünmek gerekir çünkü internet erişimi olmayan telefon sahibi kullanıcılarınızı web sitenize çekmek için SMS kullanmanız, muhtemelen hayal kırıklığı yaratacak ve potansiyel olarak kullanılabilir durumların sayısını azaltacaktır. Mobil cihazlar olmadan bir kitleye ulaşmanız gerekiyorsa, gerçekten çekici ve değerli olan bir masaüstü web deneyimine yönlendirmek için e-postaları kullanmanız veya web’e yönlendirmeniz daha mantıklı olabilir.
Sonuç olarak SMS, belirli durumlarda müşteriye ulaşma konusunda etkili bir yol olabilse de, asla tek pazarlama kanalınız olmamalıdır. Çünkü ne kadar artısı olursa olsun SMS, üzerinde durmak istediğiniz noktaları yeterince etkileyici göstermeyebilir ve hedef kitle anlamında yeterli erişim de sağlayamayabilir. Bu noktada artıları ve eksileri tam anlamıyla değerlendirip, kitlenize ve marka hedeflerinize en uygun yolu bulmak en sağlıklısı olacaktır.