Türkiye’de sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısının 42 milyon olduğunu ve en popüler ikinci sosyal medya mecrasının Facebook  olduğunu biliyor muydunuz? Çok sayıda aktif kullanıcıya sahip olan Facebook reklamları, insanların zaten önemli bir zaman harcadıkları bir yerde yeni izleyicilere ulaşmak isteyen pazarlamacılar için vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Tam da bu sebeple önemini farkında olan Facebook, reklam verenlere yeni izleyicilere ulaşmak ve önceki ziyaretçileri markalarına geri döndürmek için daha fazla seçenek sunmaya başladı. Seçenekler çoğaldıkça, reklam verenler tarafında kendilerine en uygun reklam türünü bulmak da aynı paralelde zorlaşmaya başladı. Bu yazımızda, farklı Facebook reklam türlerini inceleyerek farklı kampanya hedefleri için hangi reklamların uygun olduğunu netleştirmenize yardımcı olmaya çalıştık.
FACEBOOK’TAKİ REKLAM TÜRLERİ

  • Uygulama Etkileşimi

Uygulama etkileşimi reklamları, bir uygulamanın özelliklerini vurgulamak için kullanılan reklam türüdür. Bu reklam türünde mevcut kullanıcılar ya da uygulamayı indirmesi istenen yeni kullanıcılar hedeflenebilir. Metinde yer alan ‘call to action’ mesajı yalnızca kullanıcıların uygulamayı yüklemesini amaçlamak yerine uygulama dahilindeki bazı aksiyonları da ön plana çıkararak bunları deneyimletmeyi hedefler. Facebook akışımızda gördüğümüz uygulamayı tanıtan, uygulamanın yapabileceklerini anlatan reklam türleri bu türe ait örneklerdir.
fb-app-engagement-ad-300x270

  • Uygulama Yüklemeleri

Uygulama etkileşimi reklamları, uygulama içi etkileşimleri artırmak için belirli özellikleri vurgulamaya yönelikken; uygulama yükleme reklamları yeni kullanıcılar kazanmaya odaklıdır. Bu reklam türünde, uygulamanın belirli özelliklerini ön plana çıkartmak yerine temel amacı ve işlevselliği ön plandadır.
HSCM - facebook lead ads - app installs

  • Marka Bilinirliği

Bazı noktalarda, marka adınızı ve ürünlerinizi mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmak için Facebook reklamlarını kullanmak isteyebilirsiniz. Hedefiniz buysa, marka bilinirliği içeren Facebook reklamları sizin için uygun olacaktır.
Facebook’taki marka bilinirliği reklamları, teknik olarak herhangi bir kampanyada kullanılabilir ancak bu reklam türü, haber akışında gezinen Facebook kullanıcıları için akılda kalıcı olmalıdır. Marka bilinirliğine yönelik reklam kampanyaları yaparken, yalnızca bir şey elde etme odaklı düşünmeyin. Bunun yerine, reklamınızı görüntüleyen kullanıcılar için markanız hakkında daha fazla bilgi edinebilecekleri içerikler oluşturmaya odaklanın.
cool brand awarness add
Yukarıda görülen Spotify reklamında, kullanıcıların yeni müzik ve çalma listeleri bulmalarına odaklanan yaratıcı, renkli bir video kullanılıyor. Reklamı gören bir kullanıcı Spotify’a üye olmaya karar verirse, marka bilinirliğini sağlama noktasında reklamın işlevini yerine getirdiğini söyleyebiliriz.

  • Mağaza Ziyaretleri

Genel olarak reklamlar geniş kitleleri hedefliyor olsalar da, bazı durumlarda işletmeler doğrudan spesifik bir konumda bulunan potansiyel müşterilerini de hedeflemek isteyebiliyor. Mağazaya ziyaretlerini amaçlayan reklamlar ile belirli bir coğrafi bölgede bulunan kullanıcıları hedefleyerek kampanyalar oluşturabilirsiniz. Üstelik birden fazla konumunuz varsa, aynı reklam öğesi şablonunu kullanabilir ve mağazanızın bulunduğu bölgelerde vakit geçiren Facebook kullanıcılarını hedefleyebilirsiniz.
store visit ads ile ilgili görsel sonucu
Kısacası bu reklam türünde, yayınlanan reklam içeriğinize eklenecek olan harita sayesinde, marka bilinirliği sağlamanın yanı sıra doğrudan size ulaşmalarını da sağlamış oluyorsunuz.

  • Web Sitesi Yönlendirmeleri

Marka bilinirliği kampanyaları, uzun vadeli ilişkilendirmelerle daha üst düzey ve hedeflenmiş olabilirken; web sitesine yönlendirme kampanyaları, kullanıcıları reklamları tıklamaya ve web sitenize yönlendirmeye yöneliktir.
conversion 2
Website yönlendirme reklamlarını kullanırken, kullanıcıyı “daha fazla bilgi edinmek” için web sitenizi tıklamaya teşvik etmek yerine, web sitesi yönlendirme reklamlarını kullanarak bir bülten satın almak, ücretsiz deneme başlatmak veya bir teklif indirmek için kullanmak daha etkili sonuçları da beraberinde getirecektir. Bu reklama güzel bir örnek olan Lyft markası tarafından yayınlanan reklamda, kullanıcıları özel bir teklifle Lyft sürücüsü olmaya teşvik etmek için bir web sitesi dönüşüm yönlendirme reklamı kullanılmıştı. Buna ek olarak “Şimdi Uygula” şeklinde harekete geçirici bir mesaj kullanarak yönlendirmeler teşvik edilmiş ve teklif yalnızca “Sınırlı Bir Süre” göstererek aciliyet duygusu yaratılmıştı.

  • Web Sitesi Trafiği

Kampanyalarınızın birçoğunda, kullanıcıların belirli bir eylemde bulunmalarına (örneğin form doldurmaya) yönelik hedef belirlenirken; diğer reklam kampanyalarınızda, web sitenize trafik üretmeye odaklanmış olabilirsiniz.
Web sitesi trafiğini artırmak için, web sitesine yönlendirme yapan tıklamaları kullanın. Bu reklam türü, kullanıcılarınızı belirli blog yayınına, site sayfalarına, ürün tekliflerine veya bunun gibi çeşitli reklam biçimlerine yönlendirebilmenizi sağlar.
website clicks

  • Etkinlik Reklamları

Çok konuşulan ve yüksek katılım oranına sahip bir etkinlik mi yapmak istiyorsunuz? Bir Facebook etkinliğini tanıtmak ve daha fazla yanıt almak için etkinlik reklamlarını kullanın.
HSCM - Event Ad 2-1
Etkinlik reklamları oldukça basit bir yapıya sahip. Facebook’un etkinlik özelliğini zaten kullanıyorsanız bu reklam türü kampanya stratejinize mükemmel bir detay olarak dahil olacaktır. Ancak, etkinlik kayıtlarını yalnızca web sitenizin kayıt sayfasında kullanmak istiyorsanız; sayfa içi hedefinizi karşılamak için web sitesi yönlendirme reklamları gibi farklı bir reklam türü kullanmak daha efektif sonuçlar verebilir.

  • Teklif Reklamları

Facebook reklamları aracılığıyla tanıtmak istediğiniz indirim, tatil fırsatları veya içerik temelli teklifleriniz varsa, teklif reklamları reklamınızı harekete geçirici mesajlarla özelleştirmenize olanak tanır. Örneğin, yalnızca aşağıdaki ilk örnekte olduğu gibi ilk 500 kayıt için kaçırılmayacak bir fırsat öneriyorsanız; “Daha Fazla Bilgi” şeklinde harekete geçirici bir mesaj kullanabilirsiniz.
website click 1-1
website click 2
Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi teklif reklamları, kullanıcılarınızı doğrudan web sitenizde tanıtılan teklifi talep edebilecekleri bir kayıt sayfasına yönlendirmelidir.
Peki, hangi reklam türünü kullanılacağınıza nasıl karar vereceksiniz?

  •  Kampanya Amacınızı Tanımlayın

Herhangi bir reklam kampanyasına başlamadan önce, kampanyanızın amacının ne olduğunu bilmeniz gerekir. Web sitenize trafik mi sağlamaya çalışıyorsunuz? Yaklaşan bir etkinlik için katılımcı mı arıyorsunuz? Yerel mağazanıza daha fazla müşteri mi istiyorsunuz? Reklam kampanyanızı oluştururken amacınızı ve ihtiyaçlarınızı belirlemek, doğru sonuçlara ulaşabilmek için en önemli adımlardan birisi. Bu noktada kullanmak istediğiniz reklam türüne uyacak bir kampanya tasarlamak yerine kampanyanızın amacına ulaşmasını sağlayacak bir reklam türü bulmaya çalışmak daha doğru bir aksiyon olacaktır.

  • Amacınıza En Uygun Türü Belirleyin

Reklam kampanyanızın hedefini belirledikten sonra, kullanabileceğiniz farklı Facebook reklam türlerine göz atın. Her bir reklam türünün sağladığı kazanımlar farklı olabileceğinden bu noktada sizin amacınıza en uygun reklam türünü seçmeniz oldukça değerli. Reklam türlerini incelerken tek bir hedef için dahi birden fazla reklam türü olduğunu farketmeniz kaçınılmaz olacak, bu noktada ise yine kampanya amacınıza en yakın olanı seçmeniz gerekecek.

  • Seçeneklerinizi Daraltın

Bir önceki maddede de bahsettiğimiz gibi seçenekler oldukça fazla. Bu noktada ihtiyacınıza en uygun reklam türlerini listeledikten sonra, sizin için en iyisi olacağını düşündüğünüz reklam türünü seçin. Eğer farklı reklam türlerini kullanarak bir kampanya testi ayarlamak ve bir reklam türünün diğerlerine göre daha iyi performans gösterip göstermediğini test etmek isterseniz, aynı reklam öğesi, kopyalama ve hedefleme seçeneklerini kullanarak sonuçları birbiriyle karşılaştırın.

  • Reklamınızı Özelleştirin

Facebook’un Reklam Yöneticisi aracının en önemli özelliklerinden biri, kullanabileceğiniz geniş yaratıcılık ve mizanpaj seçenekleridir. Resim, video ve carousel seçeneklerinin yanı sıra reklamlarınızı mobil ve masaüstü izleyicileriniz için özelleştirebilirsiniz.different facebook ad ile ilgili görsel sonucu
Facebook’un ayrıca reklamlarınızda kullanabileceğiniz farklı call to action mesajları da bulunuyor. Tüm bunlarla farklı reklam kampanyaları yayınlarken, kitleniz için en iyi olanı test edin ve doğru analiz ettiğinizden emin olun.

  • Farklı Kampanya Hedefleri İçin Farklı Reklam Türleri Kullanın

Tüm kampanyalarınız için yalnızca tek bir reklam türünü kullanmayın. Bunun yerine, reklamlarınızı doğru kampanya hedefleri için optimize ettiğinizden emin olun. Reklam stratejinizi kitleniz için optimize etmeli, farklı Facebook reklam türleri ve farklı reklam kampanyaları ile deneme yapmanız daha etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
facebook ads manager tool layouts ile ilgili görsel sonucu

  • Doğru Kitleyi Hedefleyin

Reklam taslağınızı oluşturmak yalnızca yapacağınız işin yarısıdır. Diğer yarısı, reklam kampanyanız için doğru kitleyi nasıl hedef alacağınızı belirlemektir.
Facebook`un Doğrudan Müşteriye ulaşan reklamları için hazırlanan bu ücretsiz rehber, çalıştırdığınız tüm reklam kampanyaları için hedefleme stratejinizi nasıl ayarlayacağınıza ilişkin ayrıntılı bir bölüm içermektedir.

  • Test Yapın, Analiz Edin ve Tekrarlayın

Kampanya hedefinizi tanımladıktan sonra, reklam türünüzü seçip, reklamınızı oluşturarak doğru kitleyi hedefledikten sonra; sonuçlarınızı analiz etmenin zamanı geldi. Bu adımda yapacağınız analizler sonraki hedeflemelerinizi ve reklam kampanyası türlerine doğrudan yön vereceği için oldukça önemli bir adımdır. Unutmayın, dijital reklamcılık; gelecekteki reklam kampanyalarını test etme, analiz etme ve optimize etme ile ilgilidir. Bu son adıma uyduğunuz takdirde, kısa sürede yüksek etkileşim sağlayan bir reklam stratejisi uyguluyor olacaksınız.
facebook analytics ile ilgili görsel sonucu
Sonuç olarak; 18 milyar kullanıcıya sahip olan bir uygulama da insanlara ulaşmak sandığınızdan daha kolay ve bunun için birbirinden farklı alternatiflere sahipsiniz. Öncelikle doğru hedef kitleye uygun reklam modeli ile hitap etmeli ve seçtiğiniz modeli doğru bir şekilde analiz etmelisiniz.