Biliyoruz ki “Markalar veya kullanıcılar için 2017’de sosyal medyada ne gibi değişiklikler olacak.” gibi başlıkları birçok kez gördünüz. Ancak bu sefer bahsedeceğimiz içgörülerin sahipleri araştırmacılar veya kullanıcılar değil; Facebook ve Pinterest gibi internet sosyal ağ devleri. Sonuçta sosyal medyada neler olacağını onlardan fazla kim bilebilir?
İnternet devleri Facebook ve Pinterest bu değişikliklerin bazılarında sıradan roller oynarken, çoğunda ise planları bozabilecek değişikliklere sebep olacak gibi görünüyor. Facebook’un Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı olan Andrew Bosworth ve Pinterest’in Başkanı Tim Kendall’ın üzerinde durduğu önemli konu başlıklarını sizin için bu yazıda toparladık.
1 ) Hyperlocalization
Bugün akıllı telefonlarımızdan istediğimiz bilgilere, istediğimiz zaman ulaşabiliyoruz fakat bu bilgileri yeteri kadar verimli kullanamıyoruz. Andrew Bosworh’a göre ulaşmak istediğimiz veriler ancak Facebook gibi kullanıcılarının tercihlerini tahmin edebilecek bir sosyal medya platformu ile birleştirildiğinde, kullanıcılarına daha doğru ve güçlü; etkileşim ve etkinlikler tavsiye edebilecek kapasiteye gelecektir.
Konum bazlı olarak ilgimize yönelik etkinliklerin bize tavsiye edilmesine zaten Ciri veya Cortana gibi sanal asistanlardan alışığız. Facebook ise bu asistanlık sistemini, kullanıcılarının kendi sosyal medya profillerini kullanarak güçlendirmeyi ve kişilerin sosyal medyadaki etkinliklerinden yola çıkarak onların ihtiyaçlarına yönelik hızlı tahminlerde bulunacak bir sistemi hayata geçirmeyi amaçlıyor.
Eğer bu sistem hayata geçirilebilirse, Facebook gibi ROI’si diğer platformlardan daha yüksek olan bir platformda SEO çıkarımları çok daha basit olacak ve hedef kitleye ulaşmak çok daha kolaylaşacaktır.
2) Gelişmiş Yaratıcılık ve Hedef Kitle Analizi
Ayrıca Bosworth; kullanıcılar sadece markaları için değil, markalarının belirli bir ürünü veya hizmeti için de kullanabilecekleri gelişmiş bir hedef kitle sınıflandırma yöntemi ve daha sağlıklı hedef kitle analizi yapabilecekleri bir sistemin de haberini veriyor. Geliştirilmiş bir hedef kitle sınıflandırma yönetimi ve yaratıcı hedef kitle analizi çözümleri ile Facebook, en fazla ROI’si olan sosyal medya olma özelliğini elinde bulunduracak gibi gözüküyor.
3) Kullanışlı İçerik
Pinterest’in Başkan’ı Kendall’a göre “izleyiciye fayda sağlayan” veya “nasıl yapıldığını anlatan” videolar, markaların pazar stratejileri içerisinde büyük rol oynayacak.
2016’da Pinterest içerisinde pinlenen video sayısında büyük bir artış oldu. Pinlenen videolar özellikle; bilgi aktaran veya bir şeylerin nasıl yapılabileceğini anlatan videolardı. Aynı zamanda bu videoların arasında ürün incelemeleri, nasıl yapılır projeleri ve insanlara hayatlarını kolaylaştıracak fikirler veren videolar da vardı.
Facebook’ta ise markalar, yeni kitleler yakalayabilmek için bu akımı kullanılabilir ve kendi “nasıl yapılır?” videolarını canlı yayın ile etkileşimli bir biçimde yapabilir.
4) Mecraya Özel İçerik
Aynı zamanda Kendall; çoğu markanın mecraya özel içerik üreterek sosyal medya kullanıcılarını kendi sitelerine çekmek yerine, zaten aktif oldukları platformda yakalamayı hedeflemeye başladıklarını söylüyor. BuzzFeed aslında bunun en büyük örneği. Hedef kitlesine içerik linki vererek kendi sitesine çekmek yerine, yaratıcı çözümler ile kullanıcılarına ulaşıyor ve onları aktif oldukları platformda yakalıyor.
Tıpkı Buzzfeed’de olduğu gibi kullanıcıları aktif oldukları mecrada yakalayıp verilmek istenen mesajı yine o mecrada verme stratejisi her marka için çalışmayabilir. Bundan dolayı Facebook ve Pinterest gibi Instagram da hızlıca, entegre bir alışveriş sistemi geliştirmekte. Diğer yandan; Twitter’ın daha önce denediği entegre satış modeli pek işe yaramamışa benziyor. Fakat bu durum, Twitter’ı entegre bir satış sistemi için çalışmaktan vazgeçirmişe benzemiyor. Önümüzdeki aylarda Twitter içerisinde entegre bir satış sistemi ile karşılaşırsak bu bizim için sürpriz olmayacaktır.