Dijital dünyanın ”yerinde saymak” deyimine tam anlamıyla taş çıkarttığını söylemek sanıyorum doğru bir tabir olacaktır. Kısa bir süre dahi olsa asla yerinde saymayan mecralar, geçen günlerle birlikte gelişmeye ve tabii kullanıcılarını da geliştirmeye devam ediyor. Son yeniliklere geçmeden önce kendimi güncelleyeyim neler olmuş öğreneyim derseniz, önceki yazılara buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.
Hazırsanız son dönemdeki yeniliklere hızlıca göz atmaya başlayabiliriz;

  • Google Duo Yayında!

Google’ın, San Francisco’da düzenlenen I/O 2016 etkinliğinde tanıttığı video-call uygulaması Duo yayına alındı. Peki neydi bu Duo? Kısaca özetleyecek olursak FaceTime’a oldukça benzeyen, arkadaşlarınızla görüntülü konuşma yapmanıza olanak sağlayan bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Google tarafından geliştirilen bu uygulama sayesinde görüntülü konuşma yapabildiğiniz gibi, sizi arayan kişinin çağrısına cevap vermeseniz dahi, o an ne yaptığını ve dolayısıyla kim olduğunu görebileceksiniz. Kısacası FaceTime ile bir noktada ayrışan Duo, bu tip uygulamalara yeni bir bakış açısı kazandıracak diyebiliriz. Google Duo ülkemizde kullanıma sunulduğunda haberdar olmak için Play Store üzerinden ön kayıt yaptırmak mümkün.
https://www.youtube.com/watch?v=CIeMysX76pM

  • Facebook Messenger Bot’tan Mesajınız Var!

Facebook, Messenger bot’ların kullanıcılarla olan iletişimlerine, kullanıcı memnuniyetini de göz önünde bulundurarak belirli kısıtlamalar getirdiklerini duyurdu. Bundan sonra daha aktif fakat daha etkili ve çözüm odaklı bir yol izleyeceklerini belirten Facebook, bot’ların ”Yeni kampanyamıza göz at” veya ”Son yeniliklerden haberdar ol” gibi mesajları yalnızca 24 saat içerisinde kendisiyle iletişime geçmiş olan kullanıcılara gönderebileceğini belirtti. 24 saatlik dilim ise kullanıcıdan gelen her cevapla birlikte sıfırlanarak yeni bir dilime dönüşecek.
13939278_561619504009682_1987137733_n

  • Twitter Instant Unlock Card’ı Duyurdu

Twitter, yeni duyurduğu Instant Unlock Card özelliği ile markaların kullanıcılarıyla olan etkileşimini artırmayı hedefliyor. Bu özellikle markalar tarafından paylaşılan içeriklerin görünür olabilmesi, kullanıcıların marka tarafından belirlenen hashtag ile paylaşım yapmalarına bağlı olacak. Böylece duyuru gibi içerik türlerinin etkileşim oranlarının artması ve bu tarz paylaşımların daha yaygın hale gelmesi bekleniyor.
TwitterInstantUnlockCardCocaCola

  • LinkedIn 30 Saniyelik Videolar

Markalar tarafından Facebook, Instagram ve Twitter gibi ilgi gören ve çoğunlukla profesyonel beyaz yakalılardan oluşan bir kullanıcı kitlesine sahip olan LinkedIn, 30 saniyelik videoların paylaşılmasına izin verdiğini duyurdu. Bu özelliği seçtiği kullanıcılarının hizmetine sunan LinkedIn, şu an için yaklaşık olarak 500 kullanıcının bu özellikten faydalanmasına izin verdi. LinkedIn gibi bir platform için büyük bir adım olan bu yeniliğin, çeşitli geliştirmelerin ardından kendi içerisinde oldukça etkili içerik türlerine dönüşmesi konuşulan konular arasında.
shutterstock_366278060

  • Instagram Hikayeler Algoritması

Son dönemde kendi içerisinde değişikliklere giden Instagram, son olarak Snapchat’e rakip olan uygulaması Instagram Stories ile konuşulmuştu. Yapılan açıklamada, Stories algoritmasının içerikleri en çok etkileşim alacak hikayeleri öne çıkaracak şekilde sıralayan ve kullanıcılara öneren bir şekilde çalıştığını belirtti. Kısacası hepimizin her gün izlediği hikayelerin sıralanışı tamamen etkileşim potansiyeliyle doğru orantılı.
instagram stories

  • Instagram’dan ”Taslak olarak kaydet” Hamlesi

Çok güzel bir fotoğraf çektiniz ve Instagram’da paylaşmaya karar verdiniz. Uygulamaya girdiniz, filtrenizi seçtiniz, ışık ayarlarınızı yaptınız ve paylaşma ekranına geçeceksiniz. Acaba çektiğiniz diğer pozu kullansaydınız daha mı iyi olurdu? Ya da diğer filtre daha mı çok yakışırdı? Geri dönerseniz yaptığınız tüm o ince ayarlar boşa gidecek-Tİ, çünkü artık gitmeyecek. 🙂 Instagram son geliştirmesiyle paylaşmaktan vazgeçtiğiniz fotoğrafları taslak olarak kaydetme imkanı veriyor. Böylece kendi kütüphanesi içerisinde düzenlenen fotoğrafları saklayabilecek, sonrasında dilediğinizi seçip paylaşabileceksiniz.
Instagram Could Be Rolling Out A ‘Save Draft’ Button

  • Twitter Moments Özelliği Markalara Açılıyor

Twitter, Moments özelliğini ilerleyen aylarda tüm kullacılar için yayına alacağını duyurdu. Hem markalar tarafında hem de kullanıcılar tarafında hikayeler oluşturma fırsatı sunan Moments uygulaması, belirli konu başlıkları altında birbirinden farklı içerikleri bir araya getiriyor. Hashtag mantığında çalışan uygulama, konuların zengin içeriklerle paylaşılmasına da imkan sunuyor. Moments, ilk olarak seçilen bir kitleye açıldıktan sonra tüm kullanıcılar için de yayında olacak.
Twitter Moments: come funziona? I nuovi tweet organizzati | Alground ...

  • Pinterest’ten Video Reklam Geliştirmesi

Cinematic Pin üzerinden video formatını destekleyen Pinterest, bu uygulamayı reklam tarafında da kullanmaya başladı. Facebook, Twitter, Tumblr gibi mecralarda otomatik olarak oynatılmaya başlayan video reklamlar, mobil kullanıcıları veri anlamında oldukça zor durumda bırakabiliyor. Pinterest, mobil kullanıcıların veri tasarrufu yapması noktasında  da avantaj sayılabilecek bu geliştirme ile kullanıcılara video reklamları GIF formatında gösterirken, isteyen kullanıcı video’nun üzerine tıkladığında orijinal reklam içeriğine ulaşabilecek. Reklamveren Pinterest üzerinde yayınlayacağı video reklamlar için GIF formatında gösterilecek kareleri kendisi belirliyor.